Pārlekt uz galveno saturu

75. izlaidumā sveikti Tehniskās fakultātes absolventi

Attēla autors: No LLU arhīva

20. jūnijā izlaidumu Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) aizvadījusi Tehniskā fakultāte, kurā augstākās izglītības diplomus saņēma 95 absolventi, iegūstot augstāko izglītību lauksaimniecības inženierzinātnē, mašīnu projektēšanā, lietišķajā enerģētikā, dizainā un amatniecībā, kā arī izglītības zinātnēs. Tradicionāli viņi papildus diplomiem ieguva īpašo fakultātes nozīmīti, kas simbolizē piederību Mehu saimei.

Piecas šīs fakultātes absolventes – Ina Viršiča un Amanda Jaunzeme studiju programmā "Dizains un amatniecība", Dace Dubkēviča studiju programmā "Pedagoģija", Aija Kalēja un Viktorija Pavļiva studiju programmā "Karjeras konsultants" - saņēma izcilības diplomus, kas ataino viņu augstos sasniegumus, mērķtiecību un neatlaidību visā studiju laikā. Šogad otro reizi tika pasniegta arī vienreizēja SIA "East Metal" 1000 EUR stipendija, kas nonāca pie Renāra Lepiksona no studiju programmas "Mašīnu projektēšana un ražošana".

Izlaidumā absolventus sveica Tehniskās fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis: "75, 95, 110 - tādi zīmīgi pusapaļi un apaļi skaitļi. 75 - tieši tik gadus Tehniskā fakultāte "izlaiž" pasaulē savus absolventus. 95 - tas ir šīs dienas absolventu skaits. 110 - tā kā janvārī jau diplomus pasniedzām 15 jaunajiem profesionālās izglītības skolotājiem, tad kopējais šī gada fakultātes absolventu skaits ir tieši 110. Tā kā jūs visi tā kārtīgi pēdējo mēnesi pastrādājāt, apstrādājot mērījumu datus saviem noslēguma darbiem, cenšoties neiekļūt bargo recenzentu kritikas krustugunīs, arī es pacentos atsvaidzināt savas matemātikas un datu apstrādes zināšanas. Vienīgais recenzents, kas varētu apstrīdēt manus rezultātus, laikam ir ilggadējais fakultātes dekāns Kaspars Vārtukapteinis, bet tad viņam vajadzētu laiku. Tāpēc droši varu prezentēt savus datus. 75 gados fakultāti absolvējuši 9087 pamatstudiju un maģistra studiju censoņi. Zinot, ka datu apstrādē galarezultātam jāsakrīt ar "mērinstrumenta" iedaļas vērtību, t.i., absolventu skaitam jābūt veselam skaitlim, tad vidēji šajā 75 gadu laika periodā katru gadu fakultāti absolvējis 121 jaunais speciālists. Ar to mēs visi kopā varam lepoties. Turpmākajos pētījumos apsolu tikt galā arī ar doktora grādu ieguvējiem, bet provizoriski šis skaitlis būs virs 150."

Diplomus pamatstudiju līmenī ieguva 59 absolventiem, no kuriem 14 bija no akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātne", iegūstot inženierzinātņu bakalaura grādu mašīnzinātnē. Kā labākos autoru darbus komisija atzīmēja - Bruno Bušmaņa, Ralfa Grickeviča un Laura Miķelsona.

15 absolventi pievienojās profesionālā bakalaura studiju programmas "Lietišķā enerģētika" beidzējiem, iegūstot profesionālā bakalaura grādu enerģētikā un energosistēmu inženiera kvalifikāciju. Valsts pārbaudījumu komisija izcēla Ivana Zotova, Gaita Sapuna un Aleksandra Maculeviča darbus.

11 absolventi no profesionālā bakalaura studiju programmas "Mašīnu projektēšana un ražošana" ieguva profesionālā bakalaura grādu mašīnu projektēšanā un ražošanā un mehānikas inženiera kvalifikāciju, bet par labākajiem komisija atzina Artūra Feldmaņa un Renāra Lepiksona darbus.

19 absolvēja profesionālā bakalaura studiju programmu "Dizains un amatniecība", iegūstot profesionālo bakalaura grādu izstrādājumu tehnoloģijās un dizainā un produktu dizainera kvalifikāciju. Labāko diplomprojektu autori ir Ina Viršiča, Amanda Jaunzeme, Dina Ozerova, Marta Grosberga, Eva Lasteniece, Kate Vītola, Sindija Čīma, Emīls Lesiņš, Dace Grundule un Annija Romanoviča.

Savukārt augstākā līmeņa studiju programmās tika sveikti 36 absolventi – 12 no akadēmiskā maģistra studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātnes", kuri ieguva inženierzinātņu maģistra grādu. Viņu vidū kā labāko darbu autorus atzina - Mārtiņa Elsiņa, Salvja Saulveža Ivanova, Līgas Benītes, Pētera Zelča un Ģirta Sulas darbus.

11 absolventi bija no profesionālā maģistra studiju programmas "Karjeras konsultants", iegūstot profesionālo maģistra grādu izglītības zinātnē un karjeras konsultanta kvalifikāciju. Par labākajiem komisija atzina Aijas Kalējas, Viktorijas Pavļivas, Diānas Karpušenko, Jolantas Šmites un Ģirta Veignera darbus.

13 absolventi pievienojās akadēmiskā maģistra studiju programmas "Pedagoģija"  (uzņemšana 2023./2024. studiju gadā netiek realizēta) absolventiem, iegūstot izglītības zinātņu maģistra grādu pedagoģijā, un šajā studiju programmā par labākajiem komisija atzina Ilutas Krūmiņas, Dinas Menteles, Lienes Staško, Daces Dubkēvičas, Baibas Ķeires un Gunāra Strazdiņa darbus.

Uzrunas noslēgumā sacīja dekāns I. Dukulis: "Parasti savas runas beigās citēju kādu slavenu politiķi, sportistu vai zinātnieku. Tā kā nu jau šī ir mana astoņpadsmitā izlaiduma runa, baidos, ka kāds man pārmetīs pašplaģiātismu, jo neatceros, ko esmu vai neesmu teicis. Tāpēc apskatījos vienkārši pie rakstāmgalda sev apkārt, jo šur tur uz lapiņām uzrakstīti dažādi nopietni un nenopietni teicieni, piemēram, “Baigi strādāt negribas, laikam dzejnieks būšu”, “Ja darbs sāk traucēt hobijam, kāds no tiem jāmaina”. Bet nu jau deviņus gadus man pie galda lampas ar magnētiņu piesprausta kolēģes izdrukātā lapiņa: “Ja problēma ir labojama, kādēļ par to raizēties. Ja problēma nav labojama, tad ko līdz raizēšanās”. Protams, ne vienmēr izdodas to ievērot, bet ticiet man – reizēm palīdz. Lai veiksme pavada jūs visās turpmākajās gaitās! Un, tāpat kā visi citi fakultātes absolventi, vienmēr esiet pie mums laipni gaidīti. Turpināt studijas, vai vienkārši tāpat – ciemos. Bet es vēlos pateikt lielu paldies saviem kolēģiem par to, ka sekmīgi esam līdz diplomu saņemšanai atveduši 95 absolventus. Tikai kopā mēs esam spēks! Paldies!"

Bildes no pasākuma apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

Kopumā Tehnisko fakultāti šogad absolvēja 110 jaunie nozares profesionāļi, no tiem 15 diplomus saņēma ziemas izlaidumā. Tāpat šodien diplomus saņem Meža fakultāte, bet 21. jūnijā Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, 22. jūnijā Lauksaimniecības fakultāte, diplomu izsniegšanas sēriju 30. jūnijā noslēgs Veterinārmedicīnas fakultāte. Jāatzīmē, ka augstākās izglītības diplomus šajā vasarā jau saņēma Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes, Informācijas tehnoloģiju fakultātes, Vides un būvzinātņu fakultātes jaunie speciālisti.

Pievienots 20/06/2023