Pārlekt uz galveno saturu

Iespējas studēt lauksaimniecību kopā ar starptautiskajiem studentiem

Attēla autors: No LBTU arhīva

Jau divus gadus Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) piedāvā jaunu studiju programmu "Ilgtspējīga lauksaimniecība", kas tiek īstenota angļu valodā un šovasar tajā tiks organizēta trešā studentu uzņemšana. Lai gan līdz šim programmu izvēlējušies tikai ārvalstu studenti, tā pieejama arī studentiem no Latvijas, kuri augstāko izglītību nozarē vēlas iegūt angļu valodā.

Akadēmiskā bakalaura studiju programma "Ilgtspējīga lauksaimniecība" (angļu val. Sustainable agriculture) izveidota, lai dotu iespēju studētgribētājiem neatkarīgi no viņu mītnes valsts iegūt zināšanas augu un dzīvnieku bioloģijā, augu un dzīvnieku produkcijas ražošanas tehnoloģijās un produkcijas kvalitātē, vides un lauksaimnieciskās ražošanas mijiedarbībā, ražošanas ekonomiskajos un ētiskajos aspektos.

Klimatiskās atšķirības tās apguvē nav šķērslis, un līdz šim programmu izvēlējušies studenti no Gruzijas, Indijas, Šrilankas un Ukrainas. Kā stāsta programmas direktors Jānis Kaņeps, no vienas puses lauksaimniecība ir ļoti konservatīva nozare, bet no otras puses – izteikti dinamiska. Saprotot principus un likumsakarības vienā klimatiskajā reģionā, iespējams vilkt paralēles arī ar citiem un izprast dažādas situācijas. Lai gan atšķiroties kultūraugi un saimniekošanas metodes, pamatprincipi darbā ar augiem un dzīvniekiem esot vieni un tie paši. Galvenais studentu pienākums ir tos saprast un pēc tam mācēt adaptēties jaunajai situācijai.

Lekcijas un praktiskos darbus programmā vada LBTU mācībspēki, kuri, pateicoties aktīvai zinātniskajai darbībai, ir uzkrājuši zināšanas un kompetences darbam starptautiskā vidē.

"Mums kā mācībspēkiem multikulturāla auditorija ir izaicinājums, jo katrs no studentiem ienāk ne vien ar savām kultūras atšķirībām, bet arī izpratni par lauksaimniecības nozari. Viņi ir ļoti aktīvi un uzdod daudz specifiskus jautājumus, tāpēc papildus mācāmies arī mēs kā pedagogi, lai papildus pamatprincipiem varam studējošajiem arī sniegt viņu līdzšinējai pieredzei noderīgas atbildes. Domāju, ka mācīties šajās starptautiskajās grupās noderīgi būtu arī mūsu latviešu studentiem, jo papildus specializācijai viņiem būtu iespēja iegūt starptautisku pieredzi," stāsta J. Kaņeps.

Lai gan starptautiskajā programmā saglabātas spēcīgās Lauksaimniecības fakultātes tradīcijas, ka katrs students īsteno ne vien teorētiskus, bet gan eksperimentālus pētījumus un iekārto savus izmēģinājumus,  līdzšinējie novērojumi liecina, ka ārvalstu studentu pētnieciskās intereses ir ļoti atšķirīgas no latviešu studentu pētījumu idejām.

"Ārvalstu studentiem ļoti interesē urbānā lauksaimniecība un modernās tehnoloģijas. Apzinoties, ka lielākā daļa cilvēces dzīvo urbānā vidē, viņu interese ir par pārtikas ķēdēm un kā tās pēc iespējas nogādāt tuvāk gala patērētājam.  Pie mums urbānā lauksaimniecība kā pētījumu virziens nav tik aktuāla, bet ārvalstu studentiem tas liekas interesants pētījumu virziens," atklāj J. Kaņeps.

Viņš arī skaidro, ka interese par programmu parādījusies no Eiropas valstu studentiem, jo studijas lauksaimniecības nozarē bakalaura līmenī parasti īsteno nacionālajās valodās, līdz ar to starptautiskais piedāvājums esot limitēts.  Savukārt no šī gada rudens to kā dubultā diploma programmu sāks īstenot augstskola Uzbekistānā.

Plašāka informācija par programmu jauno studentu uzņemšanu pieejama LBTU portālā angļu valodā.

Studiju programma izveidota Eiropas Sociālā fonda finansētā projektā "LLU studiju programmu konsolidācija un jaunu programmu izstrāde" (8.2.1.0/18/A/007), kura mērķis ir mazināt LBTU studiju programmu fragmentāciju un izveidot četras jaunas studiju programmas Eiropas Savienības valodās, stiprinot resursu koplietošanu. Tā kopējais finansējums ir EUR 396 114,66, no kuriem EUR 336 697,46 ir Eiropas Sociālā fonda finansējums.

Logo
Pievienots 28/06/2023