Pārlekt uz galveno saturu

Izstrādā promocijas darbu par oglekļa uzkrājumu pētīšanu vecās mežaudzēs hemiboreālajos mežos ar sausām minerālaugsnēm

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava" promocijas darbu "Oglekļa uzkrājums vecās mežaudzēs hemiboreālajos mežos ar sausām minerālaugsnēm" aizstāvēja Laura Ķēniņa (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9580-5156) un ieguva zinātnes doktora grādu zinātnes doktors lauksaimniecības, meža un veterinārās zinātnēs. Darbs tika izstrādāts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Meža fakultātē.

Promocijas darba mērķis ir novērtēt oglekļa uzkrājumu vecās, saimnieciskās darbības ilgstoši neietekmētās priedes, egles, bērzu un apses audzēs sausieņu mežos.

"Mežam ir būtiska loma bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanā meža ainavā, kā arī klimata pārmaiņu mazināšanā un citu ekosistēmas pakalpojumu nodrošināšanā. Eiropā veci meži ir reti sastopami, tomēr lielā daļā Eiropas, arī Latvijā, ir novērojama mežaudžu novecošanās tendence, kā rezultātā ir izveidojies nozīmīgs biomasas un līdz ar to oglekļa uzkrājums, kas tuvojas piesātinājuma līmenim. Līdztekus darbam Eiropas Savienības (ES) Klimata politikas ietvarā, vecu mežu loma bioloģiskās daudzveidības uzturēšanā uzsvērta arī ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijā 2030. ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģija paredz noteikt stingrus aizsardzības pasākumus – aizsargāt 30% ES sauszemes teritorijas, stingri aizsargāt 10% ES sauszemes teritorijas, kā arī stingri aizsargāt visus pārējos ES pirmatnējos un senos mežus, kuros iekļauti arī veci meži. Tāpēc, lai maksimāli efektīvi izmantotu ierobežoto meža platību dažādo mērķu sasniegšanā, svarīga ir zinātniskā informācija par veciem mežiem un par oglekļa uzkrājuma potenciālu vecās mežaudzēs, kas atrodas abu stratēģiju interešu lokā," stāsta jaunā zinātniece L. Ķēniņa.

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, promocijas darba autore veica vairākus uzdevumus - novērtēja vecu mežaudžu taksācijas rādītājus, raksturoja vecu audžu galvenās oglekļa krātuvju (dzīvo koku biomasas, atmirums, augsne un zemsega) un kokaudžu parametru sakarības, kā arī izpētīja audzes vecuma ietekmi uz oglekļa uzkrājumu.

Promocijas darba zinātniskā vadītājs: Dr.silv. Āris Jansons (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7981-4346)

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā universitātes tīklā. Promocijas darba pilnteksta URL adrese mainīsies pēc darba aizstāvēšanas.

Pievienots 26/06/2023