Pārlekt uz galveno saturu

LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas pētnieki un studenti Urbex projektā izzina industriālā mantojuma un dabas vērtības pilsētvidē

Attēla autors: No LLU arhīva

Turpinot aizsākto sadarbību ar Rēzeknes pilsētas pašvaldību, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas pētnieki un studenti realizē Eiropas Savienības (ES) sadarbības projektu "Teritoriju izpēte, zināšanu un pieredzes pārnese degradēto rajonu attīstībai" (Urbex LVIII-066 ). Tā mērķis ir ar jaunām iniciatīvām un sabiedrības informētības veicināšanu nodrošināt plašāku zināšanu ieguvi par degradētu un postindustriālu teritoriju ilgtspējīgas attīstības iespējām, padarot pilsētvidi efektīvu un pievilcīgu vietējai sabiedrībai un pilsētas viesiem.

Projekta Urbex aktivitātes ir vērstas uz industriāla rakstura apkaimes Rēzeknes pilsētā – Ziemeļu rajona ilgtspējīgas vides attīstību, kā arī uz sabiedrības iesaisti un izglītošanu par ilgtspējīgas vides jautājumiem industriāla rakstura teritorijās un apkaimēs.

LBTU ekspertu viens no pirmajiem uzdevumiem bija Rēzeknes Ziemeļu rajona ainavas un vides izpēte, organizējot trīs dienu ekspedīciju Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajonā. Ekspedīcijā eksperti kopā ar maģistra un bakalaura studiju programmu studējošajiem pētīja Ziemeļu rajona vides un kultūrvēsturiskās kvalitātes, kā arī risināmos jautājumus šo vērtību saglabāšanai, iekļaušanai apkaimes un kopienas identitātes stiprināšanā.

Vērtīga informācija tika iegūta sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem, kā arī Latgales kultūrvēstures muzeja arhīva un Rēzeknes Centrālās bibliotēkas materiālos. Pēc ekspedīcijas laikā ievāktajiem datiem un materiāliem LBTU eksperti izstrādās konceptuālus priekšlikumus vides kvalitāšu saglabāšanai un integrēšanai Ziemeļu rajona ilgtspējīgas attīstības kontekstā, kā piemērus apskatot trīs dažāda rakstura teritorijas Ziemeļu rajonā.

Savukārt Rēzeknes pilsētas pašvaldība, sadarbojoties ar ekspertiem, organizēs sabiedrības līdzdalības pasākumus ar vēsturisko un mūsdienu fotogrāfiju apkopošanu, kā arī informēšanas un izglītošanas pasākumus par ilgtspējīgiem risinājumiem pilsētvidē. Izglītojošā pasākuma laikā iedzīvotāji tiks iepazīstināti arī ar LBTU izstrādātajiem attīstības konceptiem un citiem projekta laikā iegūtajiem rezultātiem.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Logo
Pievienots 26/06/2023