Pārlekt uz galveno saturu

LBTU zinātnieku radītie jaunie griķu piena produkti atraduši tirgus nišu Latvijā un Somijā

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) un SIA "Plant Made Foods" projekta rezultātā izstrādātie zaļo griķu piena produkti atraduši tirgus nišu Latvijā un Somijā. Jaunie produkti tapuši augu īpašību zinātniskās izpētes rezultātā, pateicoties pārtikas tehnoloģijas jaunuzņēmuma iniciatīvai un piesaistītajiem projekta līdzekļiem. Uzņēmums un LBTU zinātnieki spējuši apvienot augu labākās īpašības, vērtīgās uzturvielas un zinātni, lai ražotu raudzētus, piena produktus nesaturošus dzērienus, kas labvēlīgi ietekmē veselību, vienlaikus radot labumu planētai.

Projekts "Izstrādāt trīs zaļo griķu pienu receptūru un tehnoloģisko procesu: unsweetened (produkts bez pievienota cukura), original (produkts ar minimāli pievienotu saldinātāju) un barista edition (produkts, kas piemērots kafijas dzērienu pagatavošanai)" īstenots, slēdzot līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par atbalsta saņemšanu "Darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.2. pasākuma "Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai"" (inovāciju vaučeri) ietvaros. Atbalsts saņemts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta "Tehnoloģiju pārneses programma" ietvaros. 

Projekta īstenošanas laikā no 2020. gada 11. novembra līdz 2021. gada 11. novembrim astoņos projekta posmos LBTU zinātnieki paveikuši nozīmīgu zinātniski pētniecisko darbu. Projekta 1. un 2. pētījumu posmā tika izstrādāta zaļo griķu dzērienu receptūra un tehnoloģiskais process, kā arī veikts izstrādes procesā iegūtā dzēriena kvalitātes rādītāju izvērtējums un noteikta uzturvērtība. Nākamajā pētījuma posmā identificētas zaļo griķu dzēriena un fermentēta zaļo griķu dzēriena ražošanas procesa uzsākšanai nepieciešamās iekārtas un aprīkojums, savukārt pēc tam vērtēts zaļo griķu dzēriena aminoskābju sastāvs un to profils. 5. pētījuma posmā notika zaļo griķu dzēriena testēšana cilvēka mākslīgajā kuņģī, bet 6. pētījuma posmā pētnieki noteica atbilstošākos produktu iepakošanas veidu un tehnoloģijas. Noslēguma posmos veikta proteīna ieguve no zaļajiem griķiem un tas salīdzināts ar citiem augu izcelsmes proteīniem, kā arī veikts raudzētu griķu dzērienu uzturvērtības izvērtējums.

Projekta vadītāja, LBTU Pārtikas tehnoloģijas katedras docente un vadošā pētniece Ilze Grāmatiņa uzsver: "Šis ir lielisks piemērs, kā zinātniskais darbs ar mērķtiecīgu uzņēmējdarbības pieredzi uzrāda izcilus rezultātus, piedāvājot tirgū inovatīvus un augstvērtīgus pārtikas produktus. Jauni pārtikas produkti, kas ražoti no sen zināmām izejvielām, izpētot un pielietojot to plašāko potenciālu, ir perspektīva tirgus niša, kurā labus rezultātus uzrāda LBTU pārtikas tehnologi."

Uzņēmums SIA "Plant Made Foods" un tā radītais zīmolu "Fermentful" ir Latvijas pārtikas tehnoloģiju jaunuzņēmums, kas dibināts 2020. gadā. Sadarbībā ar pārtikas pētniekiem un zinātniekiem uzņēmums izstrādājis tehnoloģiju, kas ļauj no zaļajiem griķiem izveidot augu piena produktus, tajā skaitā kefīru ar krēmīgu tekstūru un garšu gluži kā tradicionālajam piena kefīram. 

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com).

Pievienots 28/06/2023