Pārlekt uz galveno saturu

Noticis vebinārs par inovatīviem risinājumiem akmeņainu augšņu uzlabošanā

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) kopā ar sadarbības partneriem projekta ietvaros organizēja vebināru "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai". 

Vebināra ieraksts pieejams, izmantojot šo saiti.

Lielākā daļa Latvijas augšņu ir veidojušās uz morēnas mālsmilts (33%) un smilšmāla (33%) nogulumiem, un līdz ar to ir akmeņainas. Glacigēnās izcelsmes cilmieži visvairāk izplatīti morēnas paugurainēs un paugurvaļņos, kas ir izaicinājums lauksaimniekiem. Kad augsnes aramkārtā ir daudz vai pat ļoti daudz augsnes skeleta frakcijas, kas pārsniedz 2 mm, ir grūti izveidot augiem nepieciešamo augsnes sakārtu. Akmeņi augsnē veido poras, kas izjauc augiem vēlamo kapilāro ūdens pacelšanas mehānismu, palielina augsnes virskārtas nevienmērīgu uzsilšanu, kā rezultātā augu zelmenis veidojas nevienmērīgs, uzzied nevienmērīgi, tā samazinot potenciāli iegūstamo ražu.

Projekta ietvaros īstenotā pētījuma mērķis ir izvērtēt akmeņu relokācijas metodes ietekmi uz augsnes fizkālmehānisko īpašību izmaiņām un metodes piemērotību akmeņainu augšņu sakārtas uzlabošanā, kā arī tās ekonomisko lietderību.

Semināru atklāja LBTU pētniece Ieva Erdberga, kura informēja par fundamentāliem un praktiskiem ieguvumiem projekta "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai" darbības noslēgumā. Bet pēc tam sekoja Agris Šube ar tēmu "Izaicinājumi akmeņu relokācijas metodes aprobēšanas gaitā, bet noslēgumā ikviens varēs uzdot sev interesējošos jautājumus un piedalīties diskusijā.

Projekts "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai" (Nr. 19-00-A01620-000077) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu apakšpasākumā 16.2 "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei". Projekta partneri ir LBTU un Z/S "Kalna Viesītes". Projekta īstenošana līdz 2023. gada 31. maijam. Projektu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Vebināra ieraksts pieejams, izmantojot šo saiti.

Pievienots 13/07/2023