Pārlekt uz galveno saturu

Zirgkopības mācību centrā “Mušķi” sabrauc zirgi no visas Latvijas

13. jūlijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Zirgkopības mācību centrā “Mušķi” norisinājās LLKC Lauku diena zirgkopībā un Latvijas šķirnes zirgu audzētāju asociācijas organizētā vietējo apdraudēto zirgu šķirņu skate “Nacionālais dārgums 2023”.

“Mušķi” vadītāja Ieva Krustiņa informē, ka jau no paša rīta staļļa teritorijā valdījusi liela rosība. Dienu iesāka  LLKC lauku diena zirgkopībā - demonstrējums par dažādu līniju Latvijas siltasiņu šķirnes braucamā tipa ērzeļu pēcnācēju kvalitātes salīdzinājumu selekcijas efektivitātes noteikšanai. Lauku dienas ietvaros bija iespēja uzzināt par demonstrējuma norises gaitu un iesaistītajām saimniecībām, nozari raksturojošajiem rādītājiem un audzēšanas darbu braucamā tipa zirgu populācijā. Norisinājās arī braucamā tipa ērzeļu un ķēvju demonstrēšana, vērtēšana un demonstrējuma dzīvnieku apskate.

Dienas otrajā daļā smilšu laukumā notika skate “Nacionālais dārgums 2023”. Tajā tika izstādīti un vērtēti Latvijas siltasiņu šķirnes braucamā tipa zirgi no visas Latvijas, un pirmo reizi – arī LBTU ganāmpulka zirgi. Zirgi tika vērtēti vaislas ērzeļu, vaislas ķēvju, trīsgadīgo jaunzirgu un četrgadīgo jaunzirgu klasēs, pasākuma beigās tika parādītas arī vaislinieku pēcnācēju grupas.

7. vietu vaislas ķēvju konkurencē ieguva LBTU ķēve Semona. Semonas (t.Starts, m.Moka, mt.Muskats) audzētājs ir SIA “Fito-Al”, īpašnieks – LBTU. Ķēvi skatē demonstrēja Paula Kļaviņa no Bebrenes VP vidusskolas. "Mušķu" sporta zirgu trenere Terēze Rozenberga Semonu raksturo kā ķēvi ar izcilu raksturu, kura ir vērsta uz sadarbību ar cilvēku. Semona startējusi iejādes sacensībās I grupas shēmas līmenī. Turpinās ķēves gatavošana iejādes disciplīnai, paralēli izmantojot jauno jātnieku un amatieru apmācībai. Semona tika apbalvota arī LSB vaislas ērzeļu pēcnācēju izvadē kā kvalitatīva vaislas ērzeļa Starta meita.

Otra LBTU ganāmpulka pārstāve vaislas ķēvju klasē bija pašu audzētā ķēve Arabeska (t.Abats, m.Arfa, mt.Arhitekts). Arī viņu skatē izstādīja P. Klaviņa. Arabeska ir startējusi iejādes sacensībās I grupas shēmas līmenī, viņai ir labs potenciāls startēt amatieru līmenī šķēršļu pārvarēšanas sacensībās. 2022. gadā no Arabeskas iegūts kumeļš, atbilstošs braucamā tipa audzēšanas programmai, Dārta no vaislas ērzeļa Diploms. Arabeska ir ar nosvērtu raksturu un ar labu jājamību, šobrīd tiek izmantota jauno jātnieku un amatieru apmācībai. Arabeskas māte Arfa ir māte arī sertificētam vaislas ērzelim Amadejs. Skatē augstu vērtējumu Arabeska saņēma par soļu gaitu.

Trešais LBTU zirgs bija 2017. gadā dzimušais kastrāts Karleons (t. Kingstons, m. Lenora, mt. Lenors), viņš tika izstādīts ērzeļa Kingstona pēcnācēju grupā. Karleons ir izskatīgs un talantīgs zirgs ar plašām gaitām, šobrīd tiek izmantots jauno jātnieku un amatieru apmācībām, kā arī gatavots iejādes sacensībām. Karleonu skatē prezentēja Elizabete Juraško no Bebrenes VP vidusskolas.

Vietējo apdraudēto šķirņu saglabāšana ir aktuāla visā pasaulē. Saglabājot izzūdošas šķirnes bez ekonomiska pamatojuma to audzēšanai mūsdienās, tiek saglabāti ne vien genotipi, kuri var izzust līdz ar šīm šķirnēm un unikālas gēnu kombinācijas, bet arī kultūrvēsturiskas vērtības. Vienas zirgu šķirnes izveidošanai nepieciešami gadu desmiti un rūpīgs selekcionāru darbs.

Latvijas siltasiņu zirgu šķirnes veidošana uzsākta pirms vairāk kā 100 gadiem, kad zirgus sāka ierakstīt ciltsgrāmatā. Šķirnes vēsturiskais tips pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas sāka strauji izzust un šķirne vairāk sāka attīstīties sporta virzienā. Latvijas siltasiņu zirgu šķirnes braucamā tipa saglabāšana tiek īstenota kopš 2004. gada, Latvijas zirgu audzētājiem strādājot pēc audzēšanas programmas. Tiek sertificēti vaislinieki, saglabātas unikālas vēsturiskās šķirnes ērzeļu līnijas, katru gadu dzimst kumeļi. Audzēšanas programma dod iespēju saglabāt Latvijas siltasiņu šķirnes zirgu tā vēsturiskajā veidolā, kā labdabīgu, nosvērtu, universāli izmantojamu zirgu, kas piemērots gan lauksaimniecības darbiem, gan mūsdienu aktivitātēm – brīvā laika izjādēm, izbraucieniem pajūgā.

Skates “Nacionālais dārgums” mērķis ir demonstrēt, novērtēt un salīdzināt šo 19 gadu darbu šķirnes tipa saglabāšanā, jo kopš saglabāšanas programmas uzsākšanas ir iegūtas jau vairākas zirgu paaudzes. Tā ir iespēja dalīties zirgu audzētājiem pieredzē, parādīt savus izaudzētos zirgus plašākai sabiedrībai. Šogad šis pasākums tika organizēts jau ceturto reizi.

LBTU Zirgkopības mācību centrs “Mušķi” ir viena no Lauksaimniecības fakultātes Mācību un pētījumu saimniecības “Pēterlauki” struktūrvienībām, kas nodrošina studiju procesu ar zirgkopību saistītajos studiju kursos.

Informāciju sagatavoja: Ieva Krustiņa, LBTU LF MPS “Pērterlauki” ZMC “Mušķi” vadītāja.

Foto: LBTU ķēve Semona nostādīta ekspertu priekšā, autore I. Krustiņa.

Pievienots 24/07/2023