Pārlekt uz galveno saturu

LZA akadēmiķi piedalās Lauku izmēģinājumu un eksperimentu skatēs

Lauku izmēģinājumu un laboratoriju eksperimentu skates – konkurss  ir nozīmīgs pasākums lauksaimniecības un meža zinātņu jaunajiem pētniekiem un doktorantiem, kad ir iespēja prezentēt savus projektus un pētījumu rezultātus. Ikgadējās Lauku skatēs zinātnisko institūtu vadītāji iepazīstina ar institūtos paveikto un iecerēto dažādās pētījumu jomās.

Skatēs piedalās LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas akadēmiķi un korespondētājlocekļi, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes  (LBTU)  mācībspēki un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) locekļi. Lauku izmēģinājumu un eksperimentu skates rīko LLMZA ar Latvijas Zemkopības ministrijas atbalstu. Lauku skates koordinē LLMZA Lauksaimniecības zinātņu nodaļas vadītāja, LZA korespondētājlocekle, LBTU profesore Ina Alsiņa. Lauku skates –2023 vēroja arī LZA ģenerālsekretāre, LZA akadēmiķe, LZA LMZN priekšsēdētāja, LLMZA prezidente,  LBTU profesore Baiba Rivža un LZA akadēmiķis, LZA LMZN padomes loceklis, LLMZA viceprezidents, Latvijas Universitātes (LU) profesors Īzaks Rašals.

Aizvadītas 8 Lauku izmēģinājumu – eksperimentu skates: LBTU Zemkopības zinātniskajā institūtā 21. jūnijā, LBTU Augu aizsardzības zinātniskajā institūtā 30. jūnijā, LBTU Lauksaimniecības fakultātē 5. jūlijā, Dārzkopības institūtā (DI) Dobelē 14. jūlijā, LBTU Malnavas koledžā 17. jūlijā, Agroresursu un ekonomikas institūta  (AREI) Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļā Viļānos 17. jūlijā, Dārzkopības institūta (DI) Pūres pētījumu centrā 20. jūlijā, Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI ) Stendē 20. jūlijā. Vēl plānotas Lauku skates LBTU Tehniskās fakultātes Ulbrokas zinātniskajā centrā 4. augustā un LVMI „Silava”18. augustā.  

Pirmā skate notika 21. jūnijā LBTU Zemkopības institūtā Skrīveros.  Ar institūta 2023. gada darbības pārskatu iepazīstināja direktore Agrita Švarta.

Skates programmā tika iekļautas sekojošas tēmas: Aivars Jermušs „Augsnes kaļķošanas un minerālā mēslojuma devu ietekme uz ūdeņu kvalitāti, augsnes agroķīmiskajiem rādītājiem un kultūraugu ražu”; Sarmīte Rancāne „Latvijā selekcionēto un plašāk audzēto daudzgadīgo zālaugu un tauriņziežu šķirņu demonstrējums”; Sarmīte Rancāne, Iveta Gūtmane „Tauriņziežu selekcijas audzētavas. Daudzgadīgo zālaugu maisījumi”; Vija Stesele, Aija Rebāne „Zālaugu selekcijas audzētavas”; Ivo Vēzis, Sarmīte Rancāne, Vija Stesele „Daudzgadīgo zālaugu šķirņu salīdzinājumi un jauno šķirņu apskate”; Anda Rūtenberga-Āva, Agrita Švarta „Augu šķirne – vissvarīgākais elements augkopības rentabilitātes palielināšanai (SĪN izmēģinājumi – zirņi, kartupeļi, kamolzāle)”; Anda Rūtenberga-Āva, Agrita Švarta „Koksnes pelnu efektivitāte augsnes pH līmeņa regulēšanai laukaugiem un salīdzinājums ar citiem kaļķošanas materiāliem”; Agrita Švarta „Pētījumi augsnes bioloģiskās daudzveidības paaugstināšanai (SOILGUARD)”; Anda Rūtenberga-Āva, Agrita Švarta „Laukaugu šķirņu SĪN izmēģinājumi  –  Bio: vasaras mieži, kaņepes, konvencionālie: ziemas rapsis, vasaras kvieši, vasaras mieži un auzas”.

Lauka izmēģinājumu skate 30. jūnijā notika LBTU Augu aizsardzības institūtā  „Agrihorts”. Institūta direktore Viktorija Zagorska stāstīja par „Agrihorta” sasniegumiem 2022. gadā. Tika realizēti kopumā 18 zinātniskie projekti dažādās pētījuma jomās: AAL lietojums un to potenciāls samazinājums, AAL lietojuma ietekme uz vidi, AAL izmantošana atbilstoši lēmuma atbalsta sistēmas prognozēm, bišu sugu daudzveidība, nezāļu ierobežošana utt.

Direktores vietnieks zinātniskajā darbā Jānis Gailis informēja par pētniecības rezultātiem un 2022. gada sagatavotajiem projektu pieteikumiem.

Doktorante Regīna Rancāne informēja par ābeļu un bumbieru kraupja pētījumiem - slimības attīstība un tās ierobežošana. Vadošā pētniece Jevgenija Ņečajeva uzstājās ar ziņojumu par vējauzas un parastās gaiļsāres sēklu miera periodu un dzīvotspējas saglabāšanos augsnes sēklu bankā.

Kopumā lauka izmēģinājuma skatē tika diskutēts par aktuālajiem jautājumiem Lauksamniecībā un turpmāko tās attīstību un par iespējām rezultātus nodot turpmākai lietošanai zemniekiem un politikas veidotājiem.

LBTU Lauksaimniecības fakultātē 5. jūlijā par fakultātes veikumu un nākotnes iecerēm ziņoja dekāne Dace Siliņa. Profesore Biruta Bankina informēja par pētniecību augkopības virzienā, bet LF Dzīvnieku zinātņu institūta direktore Diāna Ruska par pētniecību lopkopības virzienā. Savukārt doktorante Inta Jakobija uzstājās ar ziņojumu „Krūmcidoniju slimības un to ierosinātāji” un LF Augu SĪN centra vadītāja Anda Rūtenberga-Āva referēja „Augu šķirne vissvarīgākais elements augkopības rentabilitātes palielināšanai”.

Ar izmēģinājumiem un pētījumiem augu bioloģijā, mikrobioloģijā, fitopatoloģijā, augu aizsardzībā u.c. virzienos iepazīstināja Ina Alsiņa, Laila Dubova un Biruta Bankina, bet ar pētījumiem dārzkopības virzienā iepazīstināja Irina Sivicka, Dace Siliņa, Imants Missa, Tatjana Harbovska.

Dārzkopības institūtā Dobelē 14. jūlijā  ar institūta aktualitātēm iepazīstināja  direktore Inese Ebele, par Dārzkopības institūta zinātnisko darbību 2022. gadā un 2023. gada pirmajā pusē ziņoja Zinātniskās padomes priekšsēdētāja Līga Lepse.  Pētniece Olga Sokolova  uzstājās ar ziņojumu “Venturia inaequalis un Venturia pyrina populācijas daudzveidības raksturojums Latvijā”, bet pētniece Ieva Kalniņa ar ziņojumu „Zemeņu ražu limitējošo faktoru ietekmes mazināšanas iespējas, audzējot zem segumiem”.

 Ar aktuālajiem pētījumiem Ģenētikas un selekcijas, Augu patoloģijas un entomoloģijas, Bioķīmijas un pārtikas tehnoloģiju laboratorijās, iekārtu izmantošana sadarbībai ar uzņēmumiem iepazīstināja vadošā pētniece Dālija Segliņa, vadošā pētniece Inga Moročko-Bičevska un vadošais pētnieks Gunārs Lācis.

Ar Lauku izmēģinājumi un ģenētisko resursu kolekciju  iepazīstināja vadošā pētniece Līga Lepse, vadošā pētniece Edīte Kaufmane, vadošais pētnieks Edgars Rubauskis, vadošā pētniece Daina Feldmane un vadošā pētniece Ilze Grāvīte.

17. jūlijā  LBTU Malnavas koledžā norisinājās Latvijas lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas organizētā 2023. gada Lauka izmēģinājumu un laboratoriju skate. Malnavas koledžas direktore Sandra Ežmale prezentēja LBTU Malnavas koledžas veikumu, attīstību un pētnieciskās aktivitātes kopš 2022.gada skates, bet LBTU LF Augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas centra vadītāja Anda Rūtenberga-Āva un metodiķe Vilma Keiša par augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas ieviešanu LBTU Malnavas koledžā.

Skates dalībniekiem tika demonstrēti izmēģinājumi, pētījumi, pētnieciski eksperimentālā laboratorija un siltumnīca - laboratorija, kā arī piedāvāta agro kartupeļu šķirņu degustācija.

LBTU Malnavas koledža lauka izmēģinājumus uzsāka 2022.gadā. Par veiksmīgu debiju Lauku skatēs Malnavas koledžas direktorei Sandrai Ežmalei tika pasniegts LLMZA Goda raksts.

Latgales lauksaimniecības zinātnes centrā un Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļā Viļānos 2023. gada 17. jūlijā notika Lauku skate.

Centra vadītāja Veneranda Stramkale uzstājās ar ziņojumu par zinātnisko darbību Latgales lauksaimniecības zinātnes centrā un Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas, Viļānu daļā. Savukārt, Inga Morozova ziņoja par projektiem 2023. gadā, bet Linda Upeniece ziņoja par darba izstrādi. Ar Latgales lauksaimniecības zinātnes centra  materialtehnisko bāzi iepazīstināja Aldis Stramkalis.

Dārzkopības institūta pētījumu centrā Pūrē 20. jūlijā tika demonstrēta dārzeņu audzēšana.

AREI Stendes pētījumu centrā 20. jūlijā norisinājās Lauku skate. Ar AREI aktualitātēm 2022. un 2023. gadā iepazīstināja direktore Ineta Stabulniece un ZP priekšsēdētājs Pēteris Lakovskis. Par pirmsselekcijas siltumnīcu izmantošanu  selekcijas procesā ziņoja Sanita Zute. Iepazīšanos ar lauka izmēģinājumiem vadīja Sanita Zute un Vija Strazdiņa. Doktorante Maryna Zhylina demonstrēja savu pētījumu laboratorijā, bet doktorante Zaiga Jansone demonstrēja „Precīzās fenotipēšanas rīku pielietojums vasaras kviešu (Triticum aestivum L.) selekcijai Latvijā”.

Vēl plānotas Lauku skates LBTU Tehniskās fakultātes Ulbrokas zinātniskajā centrā 4. augustā un LVMI „Silava”18. augustā.  

Foto Dainis Lapiņš, LLMZA, Zemkopības institūts.

Pievienots 25/07/2023