Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Jelgavā atzīmē Maizes dienu

Attēla autors: No LBTU arhīva

17. maijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) aizvadīta Maizes diena, kurā vienkopus pulcējas LBTU pārtikas tehnologu sadarbības partneri – graudu pārstrādes un maizes ražošanas uzņēmumu – pārstāvji, nozares eksperti. Dalībnieki iepazinās ar fakultātes telpām, studiju un pētniecības procesā pielietotajām tehnoloģijām, pārrunāja nozares aktualitātes un piedalījās praktiskajās nodarbībās.

Pasākuma ieskaņā LBTU PTF dekāns Mārtiņš Šabovics uzrunāja klātesošos: "Man ir patiess prieks jūs redzēt tik kuplā skaitā mūsu fakultātē. Mēs zinām, ka Latvijā pārtika ir un būs vajadzīga. Jūs esat vieni no tiem, kuri iegulda savu artavu, lai mūsu sabiedrību nodrošinātu ar pašu nepieciešamāko. Veidojot ciešāku sadarbību, mēs varam dalīties ar labās prakses piemēriem, nodot zināšanas un kopā nest mūsu lepnumu – maizi – ārpus Latvijas robežām."

Līdztekus tam LBTU vadošās pētnieces Daiga Kunkulberga un Dace Kļava dalībniekiem ziņoja par zinātniskajām aktualitātēm graudu pārstrādes nozarē.

D. Kunkulberga akcentēja tendences maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanas jomā, pamatojoties uz biedrības "Wissensforum Backwaren" veikto pētījumu, kas īstenots 2022. un 2023. gadā, aptaujājot Vācijas uzņēmumus, kuri ražo izejvielas, maisījumus, uzlabotājus un piedevas gan maizes, gan konditorejas izstrādājumu ražotājiem. Tajā tika izceltas deviņas nozīmīgākās tendences – digitalizācija, caurspīdīgums / komunikācija, tradīcijas / nostalģija, izsmalcinātība, veselība, inovācijas, ilgtspēja, efektivitāte un globalizācija, kā arī nosauktas vairāk nekā simts apakštendences.

Pētniece ir pārliecināta, ka nozīmīgākās tendences jeb dēvētās mega-tendences ir tās, ar kurām lielākā vai mazākā mērā nāksies saskarties ikvienam uzņēmumam, tādēļ ir vērtīgi būt informētiem par tām, izstrādājot uzņēmuma attīstības plānu. "Lai gan apakštendences ir gana daudz, tomēr īpašu vērību ir ieguvusi viena no tām - vegānu un augu valsts izcelsmes produkti, kas ieņem arvien lielāku lomu šodien. Tāpat arī ne mazāk svarīga ir digitālā komunikācija, procesu optimizācija, efektivitāte un tradicionālie produkti, kas ir izteikti attīstības virzieni 2023. gadā," ar gūtajām atziņām dalās D. Kunkulberga.

Savukārt LBTU vadošā pētniece D. Kļava stāstīja par miltu daudzveidību, fermentāciju – ieraugu un uzturvielām. "Lai gan vairāk zināmi ir pilngraudu, bioloģiskie un diedzēto graudu milti, ir arī pākšaugu milti (ciete 50%, olbaltumvielas 20 – 30%, šķiedrvielas), proteīna pulveris (frakcionēts olbv. 50% un cietes 17%), proteīna izolāts (olbv. 85%), šķiedrvielu ekstrakts (pākšaugu apvalciņu milti) un jaunā pārtika jeb ēdamie kukaiņi (olbv. 45% - 70%) – miltu melnuļu cirmeņi, klejotājsiseņi, mājas circeņi un vidējā milta melnuļa kāpuri," izskaidro D. Kļava.

Viņa arī sniedza detalizētu informāciju par ieraugu: "Tas ir iegūts no graudaugu vai pseidograudaugu miltiem, kuri fermentēti ar pienskābes baktērijām un raugu šūnām, lai iegūtu paaugstinātu skābumu bez papildus skābinātājiem. Ieraugus iedala divos veidos - aktīvie ieraugi, kas tiek izmantoti kā izejviela mīklas garajai fermentācijai vai ierauga atjaunošanai, kā arī neaktīvie ieraugi, kas tiek izmantoti kā izejviela, kuros pienskābes baktērijas un raugi nav aktīvā formā, kā arī nepiedalās fermentācijas procesos."

Papildinot iepriekš sacīto, pētniece uzsvēra ierauga uzturvērtību priekšrocības, piemēram, biopieejamība, FODMAP (fermentējamie oligosaharīdi, disaharīdi, monosaharīdi un polioli), glikēmijas indekss, cietes hidrolīze, proteīna sagremojamība un šķiedrvielas.

Pēc tam dalībnieki kopā ar zinātniekiem darbojās kādā no piedāvātajām praktiskajām nodarbībām - "Kas rakstīts miltu kvalitātes sertifikātos un kā rādītājus izmantot maizes ražošanas procesā?", "Kas dzīvo ieraugā?" un "Kā saprast, cik daudz un kādu iesalu izmantot?".

Tēmā par miltiem LBTU PTF asociētā profesore D. Kļava un AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja M. Strazdiņa iepazīstināja ar kvalitātes rādītājiem, kuri tiek iekļauti miltu sertifikātos - cietes klīsterizēšanās temperatūra un viskozitāte, ūdens absorbcijas spēja un mīklas iemīcīšanas laiks un noturība, kā arī jaunās graudu ražas kvalitātes tendencēm.

Tēmā par ieraugu interesenti kopā ar LBTU PTF pētnieci Sanita Reidzāne un Agroresursu un ekonomikas institūta vadošo pētnieci Māru Bleideri uzzināja par ieraugu veidiem, mikroorganismu asociācijām, miežu miltu izmantošanu ieraugu gatavošanā un apskatīja arī līdzi paņemtos maizes ieraugus.

Bet tēmā par raugu LBTU PTF doktorante Rūta Mūrniece un SIA "LatMalt" vadītāja Ilona Dalbiņa-Bicka skaidroja rudzu iesala kvalitātes rādītājus, stāstīja, ko tie raksturo un kā tos efektīvi izmantot maizes ražošanā.

Pasākuma izskaņā dalībnieki kopīgi vērtēja dienas norisi, kā arī LBTU Mūžizglītības centrs dalījās ar piedāvājumu zināšanu papildināšanai un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa ar iespējamajiem sadarbības risinājumiem.

Pievienots 17/08/2023