Pārlekt uz galveno saturu

Maģistra grāda ieguvējs būvniecībā Mārtiņš Pētersons ar interesi par koka konstrukcijām un koksni

Attēla autors: No LBTU arhīva

Lai gan Mārtiņam Pētersonam bija jāmēro tāls ceļš no Jaungulbenes līdz Jelgavai, tomēr pirms diviem gadiem viņš pieņēma lēmumu uzsākt studijas maģistra studiju programmā "Būvniecība". Studiju laikā absolvents uzrādīja augstus sniegumus un vidējā svērtā atzīme bija 9,85 balles, tādējādi ieguva diplomu ar izcilību. Savā noslēguma darbā izvērtēja mainīgos mikroklimata apstākļos ilgstoši ekspluatētas koksnes stiprības un stinguma īpašības.

Skolas gaitas Mārtiņš uzsāka Gulbīša vidusskolā, bet no 7. klases turpināju mācīties Gulbenes novada valsts ģimnāzijā. Viņam vienmēr pastiprināta interese bija par eksaktajiem mācību priekšmetiem - matemātiku, fiziku, ķīmiju un bioloģiju. No skolas laikiem Mārtiņam atmiņā palikusi angļu valodas skolotāja Aleksandra Birkova, kura deva iespēju plašākam dzīves redzējumam un palīdzēja nonākt arī līdz būvniecībai virzienam, savukārt matemātikas skolotāja Iveta Roziņa atvēra viņa matemātisko domāšanu.

Mārtiņš bakalaura grādu būvniecībā ieguva Rīgā, taču pēc tam izglītības ceļš viņu atveda līdz Jelgavai. "Viens no iemesliem bija personisks, jo mani vecāki savulaik ir beiguši universitāti Jelgavā, iegūstot mežsaimniecības specialitāti, tāpēc savā ziņā vēlējos turpināt šo tradīciju. Bet svarīgākais bija, ka LBTU ir mācībspēki, kuriem ir zināšanas par koka konstrukcijām un pieejamas testēšanas iekārtas."

Maģistra studijas LBTU viņš uzsāka piecus gadus pēc bakalaura grāda iegūšanas. Šajā laikā Mārtiņš bija praktizējies sfērā un sertificējies kā būvspeciālists, taču juta, ka vēlas papildināt savas zināšanas par konkrētu tēmu. "Uzsākot studiju procesu, es bija pārliecināts, ko no šī procesa vēlos un kādu pētījumu veikšu noslēguma darbā," tā absolvents.  

Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, Mārtiņa noslēguma darbs bija par tēmu "Mainīgos mikroklimata apstākļos ilgstoši ekspluatētas koksnes stiprības un stinguma īpašību novērtējums". Darba mērķis bija izpētīt, noteikt un salīdzināt ilgstoši ekspluatētas koksnes stiprības un stinguma raksturīgās vērtības. Par tēmas izvēli viņš stāsta: "Tēma ir aktuāla, jo tas bieži vien ir garas diskusijas vērts jautājums, kas saistīts ar koksnes stiprības klases pieņēmumiem, veicot vēsturisku ēku pārbūves projektēšanas darbus koka nesošajām konstrukcijām. Darba ietvaros pētīju vēsturisku koksni no reālas ēkas. Eksperimentālajā daļā paraugiem no koka pārseguma sijām, kas tika ekspluatētas vismaz 121 gadu, tika noteikti stiprības un stinguma parametri. Izmantojot standartu metodiku, noteicu raksturīgākos stiprības un stinguma parametrus, ņemot vērā mainīgo mikroklimata apstākļu ietekmi. Rezultātā varēja prognozēt, ka pie kritiskākajiem ekspluatācijas apstākļiem, koksnes sākotnējā stiprība liecē atbilst vismaz C20 stiprības klasei, bet sākotnējais elastības modulis atbilst C14 stiprības klasei, tātad zemākajai skujkoku stiprības klasei. Darba ietvaros tika konstatētas daudzas sakarības un novērojumi, par kuriem varētu turpināt veikt zinātniskos pētījumus doktorantūras laikā."

Ar noslēguma darba rakstīšanu Mārtiņam veicās labi un tajā tika ieguldīts milzu darbs: "Daudz strādāju pie literatūras apraksta, it īpaši, veicot analīzi ārzemju literatūrā. Bet tā ir tikai monētas viena puse. Otra monētas puse bija eksperimentālās daļas paraugu iegūšana, sagatavošana, pārvietošana, dažādu testēšanas iekārtu izmantošana un citas laboratoriskas pārbaudes. Milzīgs menedžments. Ne velti viens no recenzentiem izteicās, ka izskatās, ka pie darba strādājis vesels birojs."

Atskatoties uz studiju laiku, viņš stāsta: "Es ieguvu daudz plašākas zināšanas tieši par koka konstrukcijām un koksni. Likumsakarības, izcelsmi, nesaistes vai trūkumus standartu metodikā, daudz dažādas nianses, kas raksturo šo sarežģīto materiālu – koku. Tāpat atminos testēšanu brīvdienās, jo laboratorijā tika pavadīts daudz laika. No mācībspēkiem noteikti atcerēšos savu noslēguma darba vadītāju, profesori Lilitu Ozolu, ar kuru vienmēr varējām diskutēt, varbūt nedaudz pat pastrīdēties, atrisināt un izrunāt visus jautājumus. Bija ļoti patīkami sastrādāties ar tik kompetentu un profesionālu personību."

Vaicājot par izcilības diploma iegūšanu, absolvents ir pārliecināts, ka dzīve nekas nenāk viegli. "Mana panākumu atslēga ir neatlaidība, zinātkāre un liels darbs," tā Mārtiņš.

Mārtiņš Pētersons ir cilvēks, kurš neapstājas pie sasniegtā, tādējādi plāno uzstādīt jaunus mērķus un tos viennozīmīgi arī sasniegt.

Pievienots 22/08/2023