Pārlekt uz galveno saturu

Akadēmiskajā sēdē sveic 25 jaunos mācībspēkus

Attēla autors: No LLU arhīva

30. augustā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Aulā tika aizvadīta ikgadējā Akadēmiskā sēde, kurā vienkopus pulcējās universitātes kolektīvs, lai atklātu jauno studiju gadu, iepazītos ar aktualitātēm un turpmāk veicamajiem uzdevumiem, kā arī sveiktu jaunos kolēģus.

Akadēmiskās sēdes sākumā uzrunas vārdus sacīja Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Valsts sekretārs Raivis Kronbergs: "Šodien ir jūsu svētku diena, kurā uzzināsiet gada plānus un mērķus. Universitātei šis ir pārmaiņu laiks, kas ļaus LBTU strādāt daudz efektīvāk. Šī universitāte ir pamatu pamats ne tikai lauksaimniecības nozarei, bet arī zaļajam kursam."

Pēc tam klātesošos uzrunāja arī LBTU padomes priekšsēdētāja vietnieks Ģirts Krūmiņš, kurš iepazīstināja ar LBTU padomes un universitātes veikumu aizvadītajā gadā, nākotnes izaicinājumiem, kā arī izteica laba vēlējuma vārdus.

Ģ. Krūmiņš izcēla LBTU augsto absolventu pieprasījumu darba tirgū, studentu vērtējumu par studiju kvalitāti, uzņemšanas stabilitāti, sakārtoto studiju vidi un studentu viesnīcas. Tāpat viņš dalījās ar LBTU padomes uzdevumiem un prioritātēm: “LBTU padome strādā vairāk kā gadu un šajā laikā esam apstiprinājuši LBTU Attīstības stratēģiju 2023. – 2027. gadam, veikuši strukturālas reformas, lai izzustu nozaru robežas, izveidojuši atalgojuma politiku un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas plānu. Mūsu kopīgais mērķis ir padarīt LBTU par labāko zinātnes universitāte ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā.”

Tāpat Ģ. Krūmiņš uzsvēra izaicinājumus, kas cieši saistīti ar rektora vēlēšanām, optimālu resursu izmantošanu, funkciju pārskatīšanu, mācībspēku apmierinātību, sadarbību, kvalitatīvām apmācībām un citām universitātē nozīmīgām aktualitātēm. Savu prezentāciju Ģ. Krūmiņš noslēdza ar vārdiem: “Aizu var pārlēkt tikai vienā lēcienā, divsoļu lēcienā iekritīsi aizā! Es novēlu universitātes kolektīvam kopā pārlēkt šo aizu un esmu pārliecināts, ka tikai kopā mēs paveiksim gan uzsāktos darbus, gan plānotos.”

Lai arī LBTU padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma nevarēja ierasties klātienē, viņa universitātes kolektīvam atsūtīja sveicienu: "Universitāte uzsāk 2023./2024. akadēmisko gadu jaunā organizatoriskā struktūrā. Pārmaiņas nekad nav vienkāršas. Pilnīgi pieejama informācija, saprotama komunikācija un taisnīga attieksme pret darbiniekiem noteiks, cik veiksmīgi jaunās pārmaiņas iedzīvosies. Padomes vārdā varu apstiprināt, ka mēs sekosim universitātes attīstībai pēc labākās mūsu izpratnes, rūpējoties par papildus finansējuma saņemšanu, efektīvu pārvaldību un LBTU Attīstības stratēģijas īstenošanu. Novēlu apzināties, ka jūs esat labākie zinību nesēji saviem studentiem, labākie pētnieki bioekonomikas nozarē! Strādāsim ar apziņu, ka mūsu universitāte ir labākā augstskola Latvijā!"

Turpinājumā LBTU rektore Irina Pilvere informēja par aizvadītā studiju gada rezultātiem, jauno studentu uzņemšanas norisi, veicamajiem uzdevumiem jaunajā studiju gadā, aktualitātēm augstākajā izglītībā, strukturālajām izmaiņām, infrastruktūras uzlabošanas darbiem un citām aktivitātēm.

Rektore skaidro, ka ik gadu augstākās izglītības iestādes piedzīvo pārmaiņas un arī šis gads nav izņēmumus. Šobrīd diskusijas ir par konsolidācijas procesiem, jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli, jauniem rādītāji zinātnes finansējumam, institucionālā akreditāciju un tenūras profesoriem. Tāpat būtisku lomu universitātē ieņem starptautisko projektu īstenošana. Šobrīd uzsākti vairāki nozīmīgi projekti programmās ERA-NET (European Research Area Network), HORIZON EUROPE un INTERREG pārrobežu sadarbības projekti.

Kā vienu no nozīmīgiem plāniem rektore min arī Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra izveidi, kas būs vienīgais Baltijā, turklāt savus pētījumu virzienus piedāvās ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, sadarbojoties ar citām zinātniskajām institūcijām un nozares pārstāvjiem.

LBTU rektore skaidroja arī universitātes strukturālās izmaiņas. No 1. septembra LBTU pāries no astoņu fakultāšu dalījuma uz piecām, turklāt izveidoti arī lielāki institūti. Turpmāk Lauksaimniecības fakultāte un Pārtikas tehnoloģijas fakultāte veidos vienotu Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāti (LPTF), Meža fakultāte un Vides un būvzinātņu fakultāte veidos Meža un vides zinātņu fakultāte (MVZF), kā arī Tehniskā fakultāte un Informācijas tehnoloģiju fakultāte apvienosies un veidos vienotu Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāti (IITF). Veterinārmedicīnas fakultāte (VMF) un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) saglabās līdzšinējo statusu. Savukārt universitātes administratīvajā pārvaldē tiks apvienoti un reorganizēti LBTU direktora un kanclera dienesti, veidojot vienotu pārvaldi finanšu prorektora vadībā ar piecām struktūrvienībām.

Sēdes izskaņā LBTU rektore Irina Pilvere vēlēja: "Lai visiem jaunajā studiju gadā darba prieks, cieņpilna un profesionāla attieksme vienam pret otru, skaidri nosprausti mērķi, mīlestība pret studentiem un zinātni! Strādājam vienam mērķim!"

Akadēmiskajā sēdē tika sveikti arī 25 jaunie kolēģi – mācībspēki, kuriem šis studiju gads būs pirmais darba gads universitātē:

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē – Juris Hāzners, Egija Aurēlija Liepiņa, Jeļena Maksimenko un Līga Horgana.

Vides un būvzinātņu fakultātē (turpmāk Meža un vides zinātņu fakultāte – MVZF) – Druvis Kleins, Dace Stūre, Dagnija Grabuža, Sindija Liepa un Līga Gaile;

Veterinārmedicīnas fakultātē –Veronika Bebriša – Fedotova, Diāna Zirnīte, Maira Mateusa, Alīna Klūga un Elīna Kaimiņa;

Tehniskā fakultātē (turpmāk Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte – IITF) – Arita Kozule;

Informācijas tehnoloģiju fakultātē (turpmāk Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte – IITF) – Anna Levicka

Lauksaimniecības fakultātē (turpmāk Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte – LPTF) – Baiba Buša, Ilze Dimante, Inita Jakobija, Agrita Švarta un Neda Zuļģe;

Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (turpmāk Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte – LPTF) – Jānis Jenzis un Edgars Pažerauskis;

Savukārt 36 mācībspēki vēlēšanās ieguvuši augstāku amatu. Kā docenti pirmo reizi ievēlēti Kaspars Liepiņš, Zane Lībiete, Inese Fiļipova, Kristīne Dreija, Kristīne Valujeva, Astra Ārne, Sintija Jonova, Inese Cera, Inese Bērziņa, Daiga Gāliņa, Iveta Kociņa, Asnate Ķirse – Ozoliņa, Lolita Tomsone, Ilona Dabiņa – Bicka, Anete Ķeķe, Aija Pilvere, Aleksejs Gedzurs, Iveta Kokle – Narbuta, Jurijs Hoļms, Arta Kronberga, Aivars Jermušs, Oskars Balodis, Gunārs Lācis, Ilze Dimante, Anta Sparinska            un Adrija Dorbe. Savukārt par asociētajiem profesoriem ievēlēti Baiba Jansone, Līga Proškina, Ilze Stokmane, Gunārs Silabriedis, Artūrs Veinbergs, Tatjana Šinkus un Inese Ozola , bet profesoriem - Natālija Sergejeva , Āris Jansons un Dina Popluga.

Pasākuma fotogalerija pieejama Mans LBTU. 

Pievienots 30/08/2023