Pārlekt uz galveno saturu

Liene Jansone aizstāv promocijas darbu

Attēla autors: No LLU arhīva

Augusta izskaņā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē promocijas darbu "Skābētu kāpostu sula jaunu produktu izstrādē" aizstāvēja Liene Jansone, iegūstot zinātnes doktora grādu zinātnes doktors inženierzinātnēs un tehnoloģijās.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt dehidrētu un koncentrētu skābētu kāpostu sulu un novērtēt to kvalitātes rādītājus.

Par sava pētījuma aktualitāti stāsta jauna zinātniece: "Galviņkāposti (Brassica oleracea L. var. capitata) jau izsenis ir bijuši vieni no pieejamākajiem un audzētākajiem dārzeņiem gan Latvijā, gan pasaulē. Tos plaši patērē gan svaigā veidā, gan termiski apstrādātus. Viens no izplatītākajiem kapostu pārstrādes produktiem ir skābēti kāposti. Skābēšanas procesā, pienskābes baktēriju ietekmē veidojas pienskābe, mainās kāpostu ķīmiskais sastāvs, kā rezultātā tiek iegūti skābēti kāposti, bagāti ar uzturvielām - vitamīniem, minerālvielām, organiskajām skābēm un šķiedrvielām. Skābētu kāpostu ražošanas procesā izdalās līdz pat 30% sulas, kas arī ir vērtīgs dažādu bioaktīvo savienojumu un organismam 36 labvēlīgas mikrofloras avots. Fasēšanas un realizācijas rezultātā daļa šīs sulas paliek neizmantota un uzskatīta par atkritumproduktu. Pētījums par skābētu kāpostu sulas stratēģisku izmantošanu dotu ieguldījumu ilgtspējīgai bezatlikumu tehnoloģijai pārstrādes uzņēmumos, radītu produktus ar augstu pievienoto vērtību."

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika veikti vairāki uzdevumi - analizētas kāpostu un skābētu kāpostu sulas kvalitātes parametru izmaiņas atkarībā no šķirnes un ražas gada, novērtēti ar dažādām ietvaicēšanas tehnoloģijām iegūtās skābētu kāpostu sulas kvalitātes rādītāji, izvēlētas piemērotas nesējvielas horizontālajai un vertikālajai izsmidzināšanas kaltei un novērtēta to ietekme uz dehidrētas skābētu kāpostu sulas kvalitāti, kā arī analizēta dehidrētas un koncentrētas skābētu kāpostu sulas ietekme uz salātu mērcēm, maizes un gaļas kvalitātes īpašībām.

Promocijas darba zinātniskās vadītājas: LBTU asociētā profesore Dr.sc.ing. Zanda Krūma (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6123-1927) un Dr.sc.ing. Solvita Kampuse (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5984-1723).

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus universitātes tīkla.

Pievienots 31/08/2023