Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāvēts promocijas darbs par ziemas kviešu lapu slimību ietekmi uz ražu un tās struktūrelementiem

Attēla autors: No LLU arhīva

31. augustā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) Agrita Švarta (ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4098-2005) aizstāvēja promocijas darbu "Ziemas kviešu lapu slimību ietekme uz ražu un tās struktūrelementiem" un ieguva zinātnes doktora grādu lauksaimniecības, meža un veterinārajās zinātnēs.

Promocijas darba mērķis ir noskaidrot ziemas kviešu lapu slimību ietekmi uz ražu un tās struktūrelementiem atkarībā no agroekoloģiskajiem apstākļiem.

"Ziemas kviešu augšanu un attīstību ietekmē daudzi faktori, viens no tiem ir lapu slimības. Līdzšinējo pētījumu rezultāti pasaulē un Eiropā rāda, ka kviešu lapu slimības attīstībai labvēlīgos apstākļos rada ievērojamus ražas zudumus un samazina graudu kvalitāti. Lapu slimību ierobežošanai lieto fungicīdus, kurus bieži smidzina pēc iepriekš izstrādātām fungicīdu lietošanas shēmām, neņemot vērā situāciju uz lauka. Saskaņā ar Augu aizsardzības likumu, saimniecībās ir obligāta integrētās augu aizsardzības ieviešana, kas paredz bioloģisku, agrotehnisku un ķīmisku pasākumu kombinēšanu, lai pēc iespējas mazinātu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu. Pārsvarā pētījumi par lapu slimību ierobežošanu veikti reģionos ar atšķirīgu klimatu, tāpēc šos rezultātus nevar pilnībā izmantot Latvijas agroklimatiskajos apstākļos," stāsta jaunā zinātniece.

Lai sasniegtu izvirzīto promocijas darba mērķi, A. Švarta raksturoja ziemas kviešu lapu slimību attīstības īpatnības atkarībā no meteoroloģiskajiem apstākļiem, analizēja lapu slimību attīstību atkarībā no fungicīdu lietošanas intensitātes, analizēja ziemas kviešu ražu un tās struktūrelementus atkarībā no fungicīdu lietošanas intensitātes, kā arī analizēja slāpekļa ietekmi uz lapu slimību attīstību, kviešu ražu un tās struktūrelementiem.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Dr.agr. Gunita Bimšteine (ORCID: https://orcid.org/0009-0000-0788-0512).

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus universitātes tīkla. Darbam ir piešķirts DOI (Digital object identifier) - 10.22616/lbtuthesis/2023.006.

Pievienots 01/09/2023