Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Jelgavā aizvadīta starptautiskā vasaras skola

Attēla autors: No LBTU arhīva

Augusta izskaņā noslēdzās gadskārtējā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF, bij. Lauksaimniecības fakultāte un Pārtikas tehnoloģijas fakultāte) organizētā starptautiskā vasaras skola, kurā piedalījās 15 dalībnieki no astoņām valstīm. Pasākuma tēma šogad bija veltīta Latvijas kulinārā mantojuma izzināšanai, kurā jauniešus aicināja iepazīt Latvijas tradicionālos ēdienus.

Atklājot vasaras skolu, dalībnieki viesojās Jelgavas pilī, kur notika ievadlekcija, lai iepazīstos ar LBTU, Jelgavu un izveidotu darba grupas, kas turpmākās dienas kopā darbojās dažādās aktivitātēs.

Pasākuma dalībnieki piedalījās dažādās teorētiskās un praktiskās nodarbībās, kā, piemēram, lekcijās par pārtikas nozares attīstību Latvijā un kulinārā mantojuma vēsturi, latviešu nacionālajiem ēdieniem un produktiem, kā arī meistarklasēs par uztura jautājumiem, Latvijas nacionālajiem ēdieniem – deserti / kūkas un radošās domāšanas darbnīca jaunu ideju prototipu izstrādei.

Lai klātesošo dienas padarītu piedzīvojumiem un iespaidiem bagātākas, viņiem bija iespēja arī cept salināto rudzu maizi un sklandrausi jeb dižrausi, siet Jāņu sieru, kūpināt zivis, piedalīties alus un kvasa degustācijā, tādējādi izzinot mūsu valsts ēdienu garšas, smaržas, sastāvdaļas un tehnoloģiskos procesus.

Vasaras skolas noslēgumā darba grupas prezentēja jaunradīta, veselīga, latviešu tradīcijās balstīta deserta idejas aprakstu un prototipu. Ar tiem var iepazīties, izmantojot šo saiti.

LBTU Mūžizglītības centrs saka lielu paldies atbalstītājam: Valsts izglītības attīstības aģentūrai, sadarbības partneriem: ZS "Ķelmēni" un Rūtai Mūrniecei, alus darītavai "Viedi", SIA "KennaR" un Ilzei Briedei,  SIA "Arčers BB" un Zanei Vaivodei, Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, SIA "Viktorija B", folkloras kopai "Dimzēns" un Veltai Lejai un Maiznieka amata meistarei Lindai Bekmanei, kā arī universitātes kolēģiem: vasaras skolas saturiskajai vadītājai LBTU prof. Dacei Kļavai, latviešu valodas pedagogam Signei Neimanei, docentei Lienei Jansonei, docentei Ilonai Dabiņai - Bickai, asoc. prof. Evitai Straumītei, Ēdienu tehnoloģiju laboratorijas vadītājai docentei Daigai Kunkulbergai.

Vasaras skolas mērķis ir pētīt un izzināt Latvijas kulināro mantojumu un dalīties ar zināšanām par jaunu un veselīgu desertu / kūku izstrādi, lai veicinātu latviešu tradicionālo ēdienu atpazīstamību pasaulē.

Pievienots 08/09/2023