Pārlekt uz galveno saturu

LBTU viesojas Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs

14. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš LLU) darba vizītē bija ieradies Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš tikās ar universitātes vadību, lai iepazītos ar LBTU darbību un attīstības plāniem, kā arī pārrunātu aktualitātes augstākajā izglītībā un zinātnē. Īpaši nozīmīga izvērtās prezidenta diskusija ar studējošajiem, dodot iespēju kopīgi pārrunāt studentiem svarīgus jautājumus.

Sarunās ar studentiem prezidents atzina, ka stipra sabiedrība ir valsts pamats, turklāt studenti ir tie, kuri ar savām zināšanām palīdz to veicināt. Viņš novērtēja studentu izvēli studēt Latvijas tautsaimniecībai svarīgās jomās - inženierzinātnēs, ekonomikā, mežzinātnē, veterinārmedicīnā un citās. Rinkēvičs uzsvēra augstākās izglītības nozīmi kā galveno dzinējspēku valsts progresam un aicināja jauniešus aktīvi piedalīties sabiedrības veidošanā. "Nākotne ir jūsu rokās," tā Rinkēvičs sacīja klātesošajiem.

Diskutējot par augstākās izglītības jautājumiem, studējošie prezidentam jautāja par valsts finansētās stipendijas apmēru un valsts finansēto studiju vietu skaita palielināšanu. Viņi arī izteica vēlmi psihologa piesaistei, lai uzlabotu studentu mentālo veselību, jo tas ir būtisks faktors studiju procesā. Izskanēja arī aicinājums vērst uzmanību universitātes absolventu piesaistei kā mācībspēkiem un ārvalstu studentu iespējām Latvijā. Tāpat studentiem interesēja prezidenta viedoklis, kā valsts varētu veicināt jaunuzņēmumu attīstību vai ierobežot alkohola un nikotīna lietošanu sabiedrībā kopumā. Studenti pauda bažas par sabiedrības veselību un vēlējās uzzināt, vai valsts plāno ieviest papildu pasākumus, lai uzlabotu esošo situāciju.

Atbildot uz studentu jautājumiem, prezidents savas kompetences robežās pauda atbalstu. Viņš norādīja, ka svarīgi ir rūpēties par augstākās izglītības kvalitāti un pieejamību, kā arī apņēmās aicināt valsts pārvaldes darbiniekus pievērst lielāku uzmanību iepriekš pārrunātajiem tematiem. Klātesošie bija vienisprātis, ka augstākas energoresursu un pārtikas cenas ietekmē studentu dzīves apstākļus, kas rada papildu spiedienu uz studiju procesu, un valsts finansētās stipendijas apmēra palielināšana būtu nozīmīgs atbalsts topošajiem nozares profesionāļiem.

LBTU ir vienīgā zinātnes universitāte Latvijā, kas atrodas ārpus Rīgas, un zinātnē un izglītībā specializējas dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā, kas ir nozīmīga prioritāte gan Latvijā, gan pasaulē. Turklāt tā bija pirmā Latvijas augstskola, kuru E. Rinkēvičs apmeklēja savas prezidentūras laikā, tādējādi paužot atbalstu augstākās izglītības nozarei.  

Pievienots 14/09/2023