Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiskā arhitektūras skolu plenērā izstrādā idejas Mariupoles atjaunošanai

Attēla autors: No LLU arhīva

No 11. līdz 15. septembrim tiešsaistē norisinājās 18. Starptautiskais Arhitektūras skolu plenērs "Mariupole. Restarts 2.0", kurā piedalījās arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) Ainavu arhitektūras un vides inženierijas institūta pārstāvji un bakalaura studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" studenti. Arī šogad plenērs tika veltīts Ukrainai - pilsētas Mariupoles atjaunošanai.

Nežēlīgs karš, kas iznīcina gan ļaudis, gan tautas kultūrvēsturisko mantojumu, rada jaunu dzinējspēku dzīves telpas atjaunošanai, nesot līdzi 21. gadsimta tehnoloģiskās iespējas. Jāatzīmē, ka arī iepriekšējā gada plenērā akcentēja tēmu par Ukrainu, paredzot Bučas, Čerņihivas un citu pilsētu atjaunošanu.

Pasaules jauno arhitektu darba grupas nedēļas garumā strādāja pie Mariupoles Nacionālā teātra ārtelpas revitalizācijas ideju izstrādes. Līdzās nodedzinātā teātra centrālajam laukumam patlaban slejas nopostītu dzīvojamo kvartālu drupas. Arhitektu uzdevums – piedāvāt idejas, kas sintezē gan vēsturisko, gan modernisma kontekstu pilsēttelpā, ievērtējot teātra centrālo garenasi kā telpisko dominanti, kas satur vienkopus perimetrālo daudzstāvu dzīvojamo apbūvi.  Gan ēku arhitektoniskais veidols, gan zaļo teritoriju attīstības iespējas ir galvenie raksturelementi, kas raksturo jauno arhitektu projektu priekšlikumus Mariupoles atjaunotnei.

"LBTU topošie ainavu arhitekti var lepoties ar ļoti pārliecinošu un idejiski augstā kvalitātē demonstrēto arhitektoniski telpiskās domāšanas izpratni pasaules līmenī. Šogad plenērā no bakalaura studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana” piedalījās 3. un 4. kursa studenti. Studiju programmas vadība var būt gandarīta, ka top augstas raudzes jaunie speciālisti. Droši varam mēroties spēkiem ar arhitektiem no Vācijas, Honkongas, Taivānas, Indijas, Nīderlandes, ASV, Francijas un citām valstīm," stāsta LBTU profesore Aija Ziemeļniece.

Šogad plenērs aptvēra trīs pasaules kontinentus, piedaloties Arhitektu skolām no Amerikas, Āzijas un Eiropas. Plenērus rīko Arhitektu birojs "Nams" sadarbībā ar Latvijas Arhitektu Savienību, iezīmējot Latvijas valsts politisko nostāju.

Pievienots 19/09/2023