Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzošajā Green Tech hakatonā uzvaru svin LBTU studenti

Attēla autors: No LLU arhīva

Aizvadītās nedēļas izskaņā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš LLU) norisinājās Green Tech hakatons IV, kurā pulcējās teju 50 jaunieši un studenti, lai 48 stundu garā ideju maratonā attīstītu savas biznesa idejas un risinātu AS "CleanR Grupa", SIA "Gren Jelgava" un "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija" (LASA) izvirzītos izaicinājumus. 

Hakatona finālā 3000 eiro vienreizējās stipendijas dalīja LBTU studenti - komanda "Lint", kura radīja ideju par bezatkritumu apģērba ražošanu no kaņepju auduma, komanda "Šierie and She", kura izstrādāja mākslīgā intelekta atkritumu šķirošanas iekārtas prototipu, taču pirmo vietu ieguva "Saknītes", kuri radīja risinājumu koksnes pelnu izmantošanai, izstrādājot prototipu bioloģiski pārstrādājamiem akustikas paneļiem. Žūrijas simpātiju balvu ieguva komanda "Silvestrs", kas nāca klajā ar jaunu pelnu pārstrādes sistēmu skābas augsnes mežu mēslošanai.

Dalībnieku radītās idejas vērtēja projekta "LBTU studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana" vadītājs Gvido Bērziņš, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera projektu vadītājs Imants Martinsons, SIA "Gren Latvija" Integrētās vadības sistēmas vadītāja Marija Slaidiņa, SIA "Gren Latvija" komunikācijas vadītāja Guntra Matisa un AS "CleanR Grupa" valdes padomniece vides jautājumos Guna Bērziņa. Green Tech Hakatons IV tika īpaši veltīts atkritumu pārstrādes, bezatlikumu ražošanas, atkritumu kā resurss, aprites ekonomikas, bio-ekonomikas un citas vides aizsardzībai nozīmīgiem izaicinājumiem.

AS "CleanR Grupa" valdes padomniece vides jautājumos Guna Bērziņa uzskata, ka pasākums ir izdevies un padarītā ir daudz: "Lai absorbētu komersantu sniegtos izaicinājumus, specifiskās tēmas un izstrādātu jaunu ideju, 48 stundas ir ļoti īss laika sprīdis, tomēr jāatzīst, ka jaunieši ir padarījuši brīnišķīgu darbu. Redzam vairākas idejas, kas ir vērts attīstīt tālāk."

SIA "Gren Latvija" Integrētās vadības sistēmas vadītāja Marija Slaidiņa uzslavē dalībnieku sniegumu: "Šajā idejā par pelnu apsaimniekošanu pirmo reizi redzējām pelnu iekļaušanu elastīgā materiālā, ne bruģī vai cementā – šis ir izcils piemērs domāšanai "ārpus kastes"."

Hakatona uzvarētāju komandas "Saknītes" dalībnieks Mārtiņš Krišs Melnis atzīst, ka šķēršļu idejas izstrādē netrūka: "Informācija par koksnes pelniem kā materiālu internetā ir skopa, tādēļ likām lietā savas ķīmijas zināšanas, lai nonāktu pie prototipa izveides." "Priecājamies par savu komandu un lielisku sadarbību, kas rezultējās uzvarā," piebilst komandas dalībnieks Aksels Jurgens.

Green Tech hakatonu cikla mērķis bija savienot studentus un Latvijas uzņēmumus vienotā platformā, lai veicinātu jauniešu izpratni par uzņēmējdarbību, risinot uzņēmumiem aktuālus izaicinājumus. Hakatonā problēmjautājumus izvirzīja AS "CleanR Grupa", SIA "Gren Jelgava" un "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija" (LASA), sniedzot iespēju rast risinājumus dažādiem vides aizsardzības un ilgtspējas izaicinājumiem par atkritumu šķirošanu, apsaimniekošanu, marķēšanu un pēctecīgu izmantošanu.

Hakatona dalībniekiem bija iespēja konsultēties ar teju 30 uzņēmējdarbības un finanšu, uzņēmējdarbības, ilgtspējas, mārketinga un IT jomu ekspertiem, tai skaitā vairākiem AS "CleanR Grupa", SIA "Gren Jelgava" un "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija" (LASA) ekspertiem, LBTU mācībspēkiem, veiksmīgiem uzņēmējiem un nozaru profesionāļiem.

Green Tech hakatonu IV organizē biedrība "Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris" sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Attīstības fondu, Studentu inovācijas programmas "LBTU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana" ietvaros. Pasākumu finansiāli atbalsta AS "CleanR Grupa" un SIA "Gren Jelgava". Pasākumu atbalsta "Pophouse.lv", SIA "Felici" (Muesli Graci), AS "Aldaris" un AS "Latgales piens".

logo

Informāciju sagatavoja:
Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Dana Liniņa

Pievienots 27/09/2023