Pārlekt uz galveno saturu

Promocijas darbā pēta gumiņbaktēriju daudzveidību Latvijas augsnēs

Attēla autors: No LLU arhīva

20. oktobrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LBTU LPTF) promocijas darbu "Gumiņbaktēriju daudzveidība Latvijas augsnēs / Diversity of rhizobia in Latvian soils" aizstāvēja Alise Klūga, iegūstot zinātņu doktora grādu lauksaimniecības, meža un veterinārās zinātnēs.

Promocijas darba mērķis ir novērtēt LBTU kolekcijā esošo un jauniegūto gumiņbaktēriju celmu taksonomisko piederību un daudzveidību.

"Gumiņbaktērijas ir augsnes baktērijas, kuras piesaistās pie tauriņziežu saknēm un, veiksmīgas simbiozes gadījumā, veido gumiņus un saista atmosfēras slāpekli, kuru augi izmanto olbaltumvielu ražošanā, pretī no augiem saņemot barības vielas (ogļhidrātus). Gumiņbaktēriju un tauriņziežu simbiozes augstā pievienotā vērtība no lauksaimnieku un visas sabiedrības skatupunkta ir šis saistītais atmosfēras slāpeklis, kas samazina nepieciešamību pēc ķīmiskā slāpekļa mēslojuma, ne tikai samazinot izmaksas, bet arī sniedzot būtisku ieguldījumu ilgtspējīgā lauksaimniecībā. Turklāt daļa saistītā slāpekļa, auga daļām sadaloties augsnē, bagātina augsni ar slāpekli un nodrošina labvēlīgus apstākļus nākamajiem kultūraugiem. Gumiņbaktērijas atšķiras savā atmosfēras slāpekļa saistīšanas efektivitātē, un šīs atšķirības novērojamas ne tikai starp atšķirīgām gumiņbaktēriju sugām, bet arī vienas sugas ietvaros starp dažādiem vienas sugas celmiem. Lai izveidotu veiksmīgu tauriņziežu-gumiņbaktēriju simbiozi, ir nepieciešama saderīga tauriņzieža un gumiņbaktēriju celma kombinācija. Būtiski ir veikt pētījumus ar vietējiem gumiņbaktēriju celmiem, kas ir atbilstoši konkrētās teritorijas vides apstākļiem. Turklāt šie, no vietējās augsnes izdalītie gumiņbaktēriju celmi, būs atbilstošāki simbiozes izveidošanai ar vietējām tauriņziežu šķirnēm. Balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem, var veiksmīgāk izvēlēties atbilstošākos gumiņbaktēriju celmus komerciālai tauriņziežu audzēšanai. Lai gan par gumiņbaktēriju efektivitāti ir veikti daudz pētījumi gan Latvijā, gan citur pasaulē, tomēr ir novēroti pretrunīgi rezultāti. Viens no iemesliem ir tas, ka trūkst informācija par gumiņbaktēriju daudzveidību. Gumiņbaktēriju filoģenētiskie pētījumi ir nepieciešami, lai papildinātu zināšanas par gumiņbaktēriju daudzveidību, tajā pašā laikā, sniegtu uz pētījumiem balstītas zināšanas, kas palīdzētu izvēlēties atbilstošus gumiņbaktēriju celmus komerciālu preparātu ražošanai," stāsta jaunā zinātniece A. Klūga.

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, promocijas darbā tika veikta LBTU Gumiņbaktēriju kolekcijā esošo gumiņbaktēriju celmu inventarizācija, papildināta LBTU Gumiņbaktēriju kolekcija ar jauniem, no Latvijas augsnēs augošajiem tauriņziežiem izdalītiem gumiņbaktēriju celmiem, noteikta LBTU Gumiņbaktēriju kolekcijā esošo un jaunizdalīto gumiņbaktēriju celmu taksonomisko piederība, izvērtēta identificēto gumiņbaktēriju celmu daudzveidība, kā arī analizēta identificēto gumiņbaktēriju celmu daudzveidība atkarībā nosaimniekaugiem un augsnes agroķīmiskajiem rādītājiem.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji: Dr. biol. Ina Alsiņa (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6126-2598) un Dr. biol. Nils Rostoks (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4047-2438).

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LBTU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē.

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus universitātes tīkla. Darbam ir piešķirts DOI (Digital object identifier) - 10.22616/lbtuthesis/2023.009

Pievienots 20/10/2023