Pārlekt uz galveno saturu

Parakstīts memorands par apņemšanos īstenot ilgtspējīgu uzņēmējdarbību ēdināšanas pakalpojumu nozarē

Attēla autors: No LLU arhīva

31. oktobrī Biznesa augstskolā "Turība" tikās ēdināšanas pakalpojumu nozares pārstāvji - valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas, pārtikas produktu ražotāji, izplatītāji un augstskolas, tostarp Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), lai parakstītu memorandu par apņemšanos īstenot ilgtspējīgu uzņēmējdarbību ēdināšanas pakalpojumu nozarē. Savukārt pēc tam sekoja starptautiska konference "Sustainability in Action", kā ietvaros notika arī Latvijas Restorānu biedrības organizētā konkursa "Studentu zinātniski pētnieciskie darbi" apbalvošanas pasākums. 

Memoranda parakstīšanā piedalījās Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platforma, SIA "Reaton", SIA "Gemoss", SIA "Cido Grupa" un SIA "Lietas MD", Biznesa augstskola "Turība", Vidzemes Augstskola un LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) Pārtikas institūta vadītāja Inga Ciproviča.

Memoranda mērķis ir sekmēt sabiedrības un ēdināšanas pakalpojumu nozarē iesaistīto pušu izpratni par ilgtspējas principiem, kā arī veicināt to iedzīvināšanu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā.

Kā norāda Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis: "Memoranda parakstīšana stiprina ēdināšanas nozarē iesaistīto pušu sadarbību vienota mērķa vārdā. Augstskolu piesaiste mērķa īstenošanā ir nozīmīga gan no zinātniskā aspekta, gan turpmāko speciālistu sagatavošanā."

Memorands ietver 19 atbildīgas un ilgtspējīgas uzņēmējdarbības principus, kas izveidoti pamatojoties uz pasaulē atzītiem nozares ilgtspējas aspektiem, un ņemot vērā starptautisko ilgtspējas novērtēšanas labās prakses piemērus, kā arī nozares pārstāvju un citu ietekmes pušu ieteikumus. Memorands tapis sadarbībā ar Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformu (CSR Latvia).

Turpinājumā norisinājās starptautiskā ilgtspējas konference "Sustainability in Action", kā ietvaros uzstājās gan augstākās izglītības iestāžu, gan dažādu uzņēmumu pārstāvji, kuri savā darbībā ir iekļāvuši dažādus "zaļās domāšanas" principus.

Konferences otrajā daļā ar saviem ziņojumiem iepazīstināja Latvijas Restorānu biedrības organizētā konkursa "Studentu zinātniski pētnieciskie darbi" pirmo trīs vietu ieguvēji no Latvijas augstskolām, tostarp LBTU.

Šī konkursa pirmās vietas ieguvēja ir Renāte Silakalne, kura 2023. gada vasarā absolvēja Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) profesionālā bakalaura studiju programmu "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība", taču šoruden uzsāka studijas Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) profesionālā maģistra studiju programmā "Uzņēmējdarbības vadība". Viņa savu studiju noslēguma darbu izstrādāja par tēmu "Lean pieeja restorāna "X" apkalpošanas procesa racionalizācijai" (darba vadītāja: R. Riekstiņa – Doļģe). Darba mērķis bija izstrādāt korektīvo darbību plānu, izmantojot Lean pieeju, uzņēmuma "X" apkalpošanas procesu uzlabošanai.

Pievienots 31/10/2023