Pārlekt uz galveno saturu

LBTU turpina uzrādīt labu sniegumu Times Higher Education tematiskajos reitingos

Attēla autors: No LLU arhīva

Oktobrī publiskots Times Higher Education (THE) Pasaules universitāšu reitings 2024 sociālo zinātņu, inženierzinātņu un dzīvības zinātņu jomās, kurā starp  pētniecībā aktīvām un pasaules labākajām universitātēm iekļauta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU).

Sociālo zinātņu reitings, inženierzinātņu reitings un dzīvības zinātņu reitings ir daļa no kopējā THE universitāšu reitinga, kura rezultāti tika publiskoti 27. septembrī. Tā kā reitinga veidošanā pirmo reizi izmantota jauna vērtēšanas metodoloģija, šī gada rezultāti nav salīdzināmi ar iepriekšējo gadu rezultātiem, taču tie kļūs kā atskaites punkts izaugsmes novērtēšanai turpmākajos gados.

THE tematiskajā sociālo zinātņu reitingā LBTU ieņem vietu reitinga grupā “801+”, kas, neraugoties uz vērtēšanas metodoloģijas maiņu, ir saglabājusies iepriekšējā gada līmenī. Kopumā reitingā iekļuvušas 997 augstākās izglītības iestādes, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir par 56 iestādēm vairāk. Šajā reitingā LBTU sniegums visaugstāk (63.8) novērtēts kritērijā “Nozare (zināšanu pārnese)”.

Pirmo vietu sociālo zinātņu 2024. gada reitingā ieņem Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts un Stenforda universitāte. No Latvijas THE sociālo zinātņu reitingā iekļuvušas divas Latvijas augstskolas – LBTU un Latvijas Universitāte.

Sociālo zinātņu virziens ir viens no trijiem studiju un zinātnes virzieniem LBTU, līdztekus inženierzinātnēm un biozinātnēm. Sociālajās zinātnēs studijas galvenokārt īsteno LBTU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF), piedāvājot iegūt augstāko izglītību gan socioloģijā, gan ekonomikā un vadībā, kā arī īstenojot starpdisciplinārus pētījumus.

THE tematiskajā inženierzinātņu reitingā iekļuvušas 1374 augstākās izglītības iestādes no visas pasaules, turklāt 68 no tām šogad reitingā iekļautas pirmo reizi. Šajā reitingā, atbilstoši jaunajai reitinga metodoloģijai LBTU ieņem vietu grupā "1001+".

Šajā tematiskajā reitingā visaugstāko vērtējumu (23) LBTU saņēmusi starptautiskā profila kritērijā. Inženierzinātņu un tehnoloģiju virziens ir visplašāk pārstāvētais studiju un zinātnes virziens LBTU.

No Latvijas augstskolām šajā nozaru reitingā izdevies iekļūt tikai divām universitātēm – LBTU un Rīgas Tehniskajai universitātei. Kopumā inženierzinātņu reitinga vadošās vietas arī 2024. gadā saglabājušas divas Amerikas Savienoto valstu universitātes – Hārvarda universitāte un Stenforda universitāte.

THE reitingā dzīvības zinātņu jomā LBTU šogad ieņem vietu "1001+" grupā. Šajā tematiskajā reitingā LBTU visaugstāk (28.1) novērtēta starptautiskā profila kritērijā. Arī šajā reitingā nedaudz (par 42 iestādēm) pieaugusi konkurence un šogad reitingā vērtētas 1059 pētniecībā aktīvas, pasaules labākās universitātes.

Dzīvības zinātnēs vērtētas augstākās izglītības un pētniecības iestādes, kuru darbības virzieni saistīti ar bioloģiju, veterināro zinātni, lauksaimniecību, mežsaimniecību un sporta zinātni. Vadošās vietas dzīvības zinātņu 2024. gada reitingā ieņem Hārvarda universitāte, Kembridžas universitāte un Oksfordas universitāte. Latvijas Universitāte iekļuvusi grupā no 601-800.

Dzīvības zinātņu virziens ir viens no trijiem studiju un zinātnes virzieniem LBTU, līdztekus inženierzinātnēm un sociālajām zinātnēm. Dzīvības zinātnēs studijas īsteno Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas, Meža un vides zinātņu un Veterinārmedicīnas fakultātes. Pirmo reizi šajā tematiskajā reitingā LBTU iekļuva 2020. gadā.

THE reitingā tiek vērtētas pētniecībā aktīvas universitātes no visas pasaules, izmantojot 18 snieguma kritērijus piecos darbības virzienos: studijas, pētniecības vide, pētījumu kvalitāte, nozare (zināšanu pārnese) un starptautiskais profils. Ar kritēriju palīdzību tiek mērīti universitāšu sasniegumi un reitingā iekļautas tikai pasaulē labākās universitātes.

Jau iepriekš ziņots, ka Starptautiskajā pasaules universitāšu reitingā LBTU iekļūst jau piekto reizi.

Pievienots 02/11/2023