Pārlekt uz galveno saturu

Industriālais mantojums ilgtspējīgas pilsētvides attīstības kontekstā. Noslēdzies ES sadarbības projekts Urbex. (INT19)

Attēla autors: No LLU arhīva

Vai industriālais mantojums pilsētā ir apgrūtinājums vai iespēja? Kā atgriezt pilsētvidē šobrīd pamestās, bijušās industriālās un citas degradētās teritorijas? Kā ieguvums būs sabiedrībai – iedzīvotājiem un pilsētas viesiem?  Šie un vēl citi jautājumi pētīti ES sadarbības projektā "Teritoriju izpēte, zināšanu un pieredzes pārnese degradēto rajonu attīstībai" (Urbex LVIII-066 ), kurš īstenots sadarbojoties LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas jomas ekspertiem un Rēzeknes pilsētai. Projekta mērķis bija ar jaunām iniciatīvām un sabiedrības informētības veicināšanu nodrošināt plašāku zināšanu ieguvi par degradētu un postindustriālu teritoriju ilgtspējīgas attīstības iespējām, tādējādi padarot pilsētvidi efektīvu un pievilcīgu vietējai sabiedrībai un pilsētas viesiem.

co-fund

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Projektā LBTU eksperti pētīja Rēzeknes Ziemeļu rajona industriālā ainavu un iespējas to attīstīt ilgtspējīgi, iesaistot un izglītojot arī sabiedrību par ilgtspējīgas vides jautājumiem industriāla rakstura teritorijās un apkaimēs. Projekta ietvaros izstrādāts Ziemeļu rajona industriālās ainavas pētījums un attīstības koncepts, kā arī iespējas veidot tūristu maršrutu un apskates objektus, kas akcentētu šīs teritorijas industriālā mantojuma veidoto identitāti.

Projekta aktivitāšu ietvaros notika arī projekta dalībnieku zināšanu papildināšana, apmeklējot Berlīne bijušās industriālās, tehniskās un cita rakstura bijušās degradētās teritorijas, kas tagad ieguvušas jaunas funkcijas un veiksmīgi atkal iekļaujas pilsētas struktūrā. Iegūtās atziņas un pieredzi projekta eksperti apkopojuši informatīvajā materiālā “Degradēto teritoriju revitalizācija ilgtspējīgas pilsētvides un sabiedrības attīstības kontekstā”. Izstrādātais materiāls ir brīvi pieejams ikvienam interesentam LBTU Meža un vides zinātņu fakultātes interneta vietnē.

Gramata

Projektā tika iesaistītas arī Ainavu arhitektūras un plānošanas bakalaura un maģistra studiju programmu studentes, kas projektā iegūtās atziņas iekļāvušas savos noslēguma darbos. Tāpat projektā iegūtie materiāli un atziņas ir integrētas Ainavu arhitektūras un plānošanas maģistra programmas studiju kursos “Industriālās ainavas” un “Apstādījumu koncepcijas”.

 

Projekta zinātniskā vadītāja: Daiga Skujāne, daiga.skujane@lbtu.lv

Pievienots 15/11/2023