Pārlekt uz galveno saturu

Vēsturiskajā stafetē "Lāpa" triumfē Meži

Attēla autors: No LLU arhīva

14. novembra vakarā Jelgavas pils pagalmā 51. reizi norisinājās skriešanas stafete "Lāpa". Tā ir viena no senākajām sporta tradīcijām Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU), ko aizsāka toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas mācībspēks Edvīns Feldmanis un mūsdienās turpina organizēt LBTU Sporta centrs.

Stafetē "Lāpa" veiklībā un ātrumā sacenšas fakultāšu komandas 5 skrējēju sastāvā, startējot un finišējot Jelgavas pils pagalmā. Kā stafetes "kociņu" studenti izmanto gaismas lukturīšus, kas viens otram tiek nodoti stafetes maiņas brīdī, bet savukārt stafetes distance ir izgaismota ar lāpām.

Šajā gadā par stafetes uzvarētāja godu un ceļojošā kausa iegūšanu cīnījās vien divas komandas, kas abas pārstāvēja Meža un vides zinātņu fakultāti (MVZF). Līdz ar to Edvīna Feldmaņa ceļojošā kausa liktenis bija izlemts jau pirms stafetes sākuma, kad dalību tajā nepieteica nevienas citas fakultātes komanda. Taču MVZF studējošie neļāva sev atslābt un godīgā cīņā noskaidroja uzvarētājkomandu. Turklāt abās komandās skrēja studējošie, kuriem šī nebija pirmā stafete "Lāpa", bet kuri aizvadītajā gadā kausu neieguva.  Līdz ar to vēlme pēc uzvarētāja goda bija briedusi ilgu laiku.

Kā pirmā šogad stafetes finiša līniju šķērsoja komanda, kurā skrēja Evelīna Antāne, Madara Ozoliņa, Kārlis Salmiņš, Artis Zvaigznītis un Lauris Ruško. Savukārt godpilno otro vietu ieguva komanda, kurā skrēja Mārcis Jansons, Patrīcija Junkere, Miks Blažuks, Annija Augšpule un Matīss Timermanis.

Lai gan pirmajos stafetes posmos abas komandas skrēja vienlīdzīgā ātrumā un gaismas lukturīšus nodeva gandrīz kopā, stafetes liktenis izšķīrās priekšpēdējā posmā, kad vadību izrāva pagājušā gada otrās vietas ieguvēju Laura Ruško un Arta Zvaigznīša komanda. 

Visi šogad startējušie studē programmās "Mežinženieris" un "Mežzinātne", tāpēc pamatoti var apgalvot, ka stafetē uzvarējis mežu raksturs un disciplīna. Sagaidāms, ka nākamgad stafetē atkal atgriezīsies visu fakultāšu un studiju virzienu komandas, kas neļaus tik viegli izšķirt stafetes kausa likteni.

Pievienots 15/11/2023