Pārlekt uz galveno saturu

HK "Zemgale/LBTU" Francijā cīnīsies par iekļūšanu Kontinentālā kausa finālā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 17. līdz 19. novembrim Francijas pilsētā Grenoblē Jelgavas komanda "Zemgale/LBTU" piedalīsies Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) Kontinentālā kausa 3. posma "E" grupas turnīrā par tiesībām piedalīties fināla sacensībās. Kontinentālā kausā piedalās Eiropas valstu labākie hokeja klubi, kas pagājušā sezonā ieguva savas valsts čempiona titulu vai arī sasniedza citu augstvērtīgu rezultātu. 

Par motivāciju klubiem piedalīties šajā čempionātā kalpo iespēja izcīnīt tiesības spēlēt Eiropas augstākā līmeņa turnīrā "Hokeja čempionu līgā" (CHL), kurā savā starpā spēlē sešu līgu 26 komandas.

Jelgavniekus motivē ne tikai iespēja pierādīt sava kluba spējas, bet arī iespēja ievest Latvijas hokeju Eiropas elitē.

"Zemgale/LBTU" pirmo reizi Kontinentālā kausa izcīņā piedalījās aizvadītajā gadā, kad uzreiz iekļuva 3. posmā un sacentās ar Slovēnijas "Acroni Jesenice", Francijas "Angers Ducs" un Velsas "Cardiff Devils".

Pagājušā sezonā jelgavnieki uz turnīru devās taisnā ceļā no Somijas pēc intensīva spēļu grafika. "Zemgale/LBTU" izskatījās cienīgi, bet nerealizēja visas savas iespējas un rezultātā nekvalificējās finālam.

Šogad jelgavnieki sacentīsies ar Francijas kausa īpašniekiem "Breuleurs de Loups", jau pagājušā gadā iepazīto Velsas "Cardiff Devils" un Kazahstānas čempioniem "Nomad Astana".

Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, "Zemgale/LBTU" nav tik "liels" rezervistu soliņš un nav pietiekami lielas spēļu prakses, taču labu nāk komandas spēlētāju pieaugusī pieredze, ka arī Mārtiņa Karsuma īpašā un motivējošā enerģija. 

Turnīru savās mājās Francijas pilsētā Grenoblē uzņems Francijas kausa īpašnieki "Breuleurs de Loups". Šīs sezonas kausa izcīņā francūži pārvarēja astotdaļfināla posmu. Aizvadītajā "Ligue Magnus" sezonā turnīra saimnieki izcīnīja sudraba medaļas, bet šosezon pēc 16 spēlēm ieņem trešo pozīciju.

Šī jau būs devītā reize, kad komanda piedalās Kontinentālā kausa izcīņā, bet Čempionu līgā viņi ir spēlējuši trīs reizes.

Komandā spēlē trīs spēlētāji ar "NHL" pieredzi, trīs ar "AHL", pieci Francijas valstsvienības spēlētāji, kuri piedalījās pēdējos divos Pasaules čempionātos, kā arī spēlētāji no citām valstīm. Komandu vada Somijas speciālists Jirki Aho (Jyrki Aho). Spēlētāju vidējai vecums 27,5 gadi.

Savukārt Velsas komandas "Cardiff Devils" spēlētāju vidējais vecums 28,3 gadi. Tās sastāvā ir 14 kanādieši, septiņi angļi, divi velsieši, dii briti un divi amerikāņi. "NHL" spēlē piedalījās viens hokejists, bet "AHL" pieredze ir 1desmit sportistiem. Septiņiem spēlētājiem ir Pasaules čempionāta pieredze Lielbritānijas valstsvienības sastāvā.

Pagājušā sezonā "EIHL" (Elite Ice Hockey League) komanda izcīnīja sudraba medaļas, bet šogad pēc 1desmit aizvadītām spēlēm atrodas turnīra otrajā pozīcijā. Kontinentālā kausa izcīņā klubs piedalīsies otro reizi. Pagājušā sezona tā ieņēma trešo vietu šajā turnīrā, bet pirms tam četras sezonas spēlēja "Hokeja Čempionu līgā".

Kazahstānas "Nomad Astana" ir visjaunākā komanda šajā turnīrā ar spēlētāju vidējo vecumu 21,5 gadi (jelgavniekiem – 22,8). Tā pārsvarā sastāv no Kazahstānas pilsoņiem un to vada Kazahstānas valstsvienības galvenais treneris Gaļims Mambetaļijevs. Seši spēlētāji piedalījušies pēdējā Pasaules čempionātā, bet 11 ir spēlējuši "KHL", jo komanda skaitās "Baris" fārmklubs.

Šosezon Kazahstānas čempionātā komanda aizvadīja 26 spēles un turnīra tabulā ieņem trešo vietu. Valsts kausa izcīņā komanda nesasniedz izslēgšanas spēļu kārtu. Kontinentālā kausa izcīņā līdz šim piedalījās vienu reizi 2018. gadā un ieņēma otro vietu.

Latvijas televīzijas kanālos šī Kontinentālā kausa tiešraides nebūs redzamas. Savukārt tīmekļvietnē "TeleGrenoble" būs skatāms 17. novembra spēles ieraksts (pusnaktī), bet 19. novembrī tiešraide plkst. 16.00.

Spēļu grafiks

17. novembris plkst. 21.00 pret "Bruleurs de Loups"

18. novembris plkst. 17.00 pret "Cardiff Devils"

19. novembris plkst. 16.00 pret "Nomad Astana"

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme. 

Pievienots 16/11/2023