Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Studējošo biznesa inkubatorā noslēdzies 3. un 4. cikls

Attēla autors: No LLU arhīva

27. novembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Studējošo biznesa inkubators HatchUp kopā ar sadarbības partneri Zaļo un Viedo tehnoloģiju klasteri organizēja Studentu inovācijas programmas 3. un 4. cikla noslēgumu. Tajā piedalījās ne tikai šo ciklu dalībnieki, bet arī citi interesenti un, protams, komisija, kuri novērtēja studējošo sasniegumus savu inovatīvo ideju attīstīšanā divu līdz četru mēnešu garumā.

Pasākuma laikā bija iespēja iepazīties ar projekta laikā realizētajām idejām un dalībniekiem, kuri dalījās savā pieredzē, darbojoties pie savas idejas izstrādes vai pieņēma kādu no uzņēmumu izaicinājumiem. 3. ciklā tika attīstītas divas biznesa idejas un astoņi uzņēmēju izaicinājumi, savukārt 4. ciklā – divas biznesa idejas, divi zinātnieku izaicinājumi un astoņi uzņēmēju izaicinājumi.

"Šis ir bijis vienreizējs projekts, kura laikā studentiem tika sniegta iespēja attīstīt sevi un iepazīties ar jauniem draugiem, kuri tuvākajā nākotnē varētu kļūt arī par jūsu kolēģiem. Esmu pārliecināts, ka iegūtās zināšanas ikviens varēs pielietot arī studijās un praksē. Tāpat svarīgi ir saprast, ka tagadējiem sasniegumiem vien nepietiek, bet jāturpina tiekties pēc jauniem sasniegumiem. Man ir patiess prieks, ka studējošie nebaidījās iesaistīties projektā un "izkāpt" no savas komforta zonas," noslēguma atzina projekta vadītājs Gvido Bērziņš.

Studējošo piedāvātās idejas uzņēmējiem un risinājumus izvērtēja komisija, kuras sastāvā bija  Rita Vectirāne – Jelgavas valstpilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece, sociālo lietu, veselības, aizsardzības, kultūras, izglītības un sporta jautājumu programmā, Kaspars Niedols – Rex Holding vadītājs, Anete Grundberga - Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera valdes locekle, Arnita Lejava – LBTU Attīstības fonda valdes locekle, Inese Bernāne – SIA Sonido administratīvā vadītāja, Jurijs Dubatovka un Mārtiņš Riekstiņš – Latvijas Tirdzniecība un Rūpniecības kamera, ES projektu daļas projektu koordinatori.

3. ciklā par veiksmīgāko biznesa ideju komisija atzina komandu LINT, kuras sastāvā bija Anna Ķuze, Linda Elīza Jumīte, Elza Ķuze un Eva Evelīna Juse. Komanda izstrādāja unisex apģērbu kolekciju, kas veidota no kaņepju auduma. Komanda ieguva 2500 eiro lielu vienreizējo stipendiju.

Savukārt starp uzņēmēju izaicinājumu komandām bija jūtami lielāka un sīvāka cīņa par labākās komandas titulu. Trešo vietu šajā kategorijā ieguva komanda "Zvaigzne", kuras sastāvā bija Aija Muravska, Mārīte Kolomejeva, Agnese Skabe un Evelīna Rudzīte. Komanda centās noskaidrot praktiskās pielietojamības iespējas bezkontakta ielas apmaļu uzlādes sistēmas ieviešanai Latvijas pilsētās. Šī komanda ieguva 500 eiro lielu vienreizējo stipendiju. Otro vietu ieguva "Veselibas pētnieki" - komandas sastāvā bija Svetlana Aleksejeva, Valērija Orlova un Anna Krasikova, kuri izpētīja fosfolipīdu saturu uzturā un kā tie ietekmē veselības stāvokli. Komanda ieguva 1000 eiro lielu vienreizējo stipendiju. Savukārt pirmo vietu ieguva komanda "Cirks", kuras sastāvā bija Samanta Mudele, Kristaps Dauksts, Nora Evija Bērziņa un Elizabete Cera. Komanda risināja Rīgas domes sniegto izaicinājumu un pētīja kapsētu atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu un kontroli. Komanda ieguva 1000 eiro lielu vienreizējo stipendiju.

Pasākuma otrā daļa turpinājās ar 4. cikla dalībnieku prezentācijām. Šajā ciklā biznesa idejas un zinātnieku izaicinājumi tika vērtēti vienā kategorijā. Trešo vietu ieguva komanda "One Space", kuri izstrādāja funkcionējošu augstskolu platformu studējošo psihoemocionālās veselības atbalstam. Komandas sastāvā -  Marta Vinniņa, Zanda Birģele, Rihards Vašuks, Ralfs Roga. Studenti ieguva 500 Eeiro lielu vienreizējo stipendiju. Otro vietu ieguva "TIB-Tech", kuri pētīja augu augšanu un aklimatizāciju agarizētās barotnēs un bioreaktoros. Komandu veidoja Agnese Aizpuriete, Anna Karica, Lauma Beikmane un Monta Jansone, studentes ieguva 1000 eiro vērtu vienreizējo stipendiju. Pirmo vietu šajā kategorijā ieguva "Sensual floral" komanda, kuras sastāvā bija Egija Kļaviņa, Gabriela Sauliša, Sabīne Ķestere un Alise Tomane. Komanda ieguva 1000 eiro lielu vienreizējo stipendiju.

Šajā ciklā studenti varēja risināt uzņēmuma BirgerMind sniegtos izaicinājumus. Komanda, kura ieguva trešo vietu šajā kategorijā bija komanda "Binārā  brigāde", kuri izvēlējās izveidoja visaptverošu biznesa koncepciju un izstrādāja dinamisku tīmekļa lietojumprogrammas prototipu, kuras mērķis ir veicināt vietējo IT risinājumu un produktu izaugsmi. Komandas sastāvā – Rinalds Rubīns, Mārtiņš Vārna, Kristers Rainers Burmass un Svens Žiglevics, jaunieši ieguva 500 eiro lielu vienreizējo stipendiju. Otro vietu ieguva "15arPus", kuri izstrādāja lietojumprogrammu, kas risina aktuālas atkritumu apsaimniekošanas un priekšmetu atkārtotas izmantošanas problēmas. Komandā – Ginters Pēlmanis, Rūdolfs Bērziņš, Adrians Bērziņš un Endijas Zāģeris. Puiši ieguva 1000 eiro lielu vienreizējo stipendiju. Pirmo vietu uzņēmēju izaicinājumos ieguva komanda "Pipariņi", kuri centās izstrādāt mobilo aplikāciju, kas risina grūtības, ar kurām saskaras personas ratiņ krēslos saistībā ar stāvvietu novietošanu. Komandu veidoja Mareks Lapsenbergs, Miks Fiļimonovs, Rihards Kravčenko un Lauris Kristiāns Badauķis.

Studenti iegūtās vienreizējās stipendijas varēs izmantot savu ideju tālākā attīstībā vai kādu citu ieceru realizēšanā.

Ar šo abu ciklu noslēguma pasākumu tika noslēgtas Studentu inovāciju programma. 

Studējošo biznesa inkubators veidots Studentu inovācijas programmas "LBTU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana" ietvarā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķi ir vairāki, taču prioritāri iecerēts veicināt studentu inovāciju projektu realizēšanu reģionā, lai risinātu sabiedrībai un tās dažādām grupām nozīmīgus problēmjautājumus. Programma izstrādāta darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.3. pasākuma "Inovāciju granti studentiem" ietvaros.

logo

 

Pievienots 20/12/2023