Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzies LBTU studentu inovāciju projekts

Attēla autors: No LLU arhīva

2023. gada 30. novembrī noslēdzās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) īstenotais projekts "LBTU studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana", kā mērķis bija attīstīt mācību vidē integrētu praktisku uz kompetencēm balstītu atbalsta mehānismu, lai veicinātu LBTU studējošo uzņēmīgumu, uzņēmējspēju un prasmi strādāt starpdisciplinārās komandās.

Projekta divu gadu īstenošanas periodā studējošiem bija iespēja ne tikai īstenot savas idejas, bet arī rast risinājumus uzņēmēju sniegtajiem izaicinājumiem. Nozīmīgi, ka šajā laikā tika radīts zinātnes universitātes statusam nepieciešamais biznesa inkubators, kam tika dots nosaukums "HatchUp" un ar tā palīdzību tika radīta vide, lai attīstītu savas uzņēmējspējas.

LBTU pirmo reizi tika rīkoti 48 stundu hakatoni, kuru laikā studenti izdomāja inovatīvu ideju, to izstrādāja un pēc tam to prezentēja. Kopumā aizvadīti pieci hakatoni, piedaloties 167  studentiem.

Tāpat projektā notika četri inovāciju cikli, katrs no tiem bija apmēram četru mēnešu ilgs. Dalībniekiem šo mēnešu laikā bija iespēja iegūt 200 eiro lielu stipendiju un grantu 2596 eiro apmērā, ar kura palīdzību varēja turpināt attīstīt savu inovatīvo biznesa ideju. Noslēguma komisijas sēdē studējošajiem bija iespēja papildus cīnīties par vienreizējo stipendiju ar godalgoto vietu, kur tās kopējais apmērs vienā ciklā bija 2500 eiro. Projektā tika attīstītas 12 studentu biznesa idejas un divi zinātnieku sniegtie izaicinājumi, kā arī tika risināti 32 uzņēmēju izaicinājumi un divi pašvaldību izaicinājumi. Jāuzsver, ka pašvaldību izaicinājumi bija, lai studenti rastu risinājumus problēmās, kas nākotnē varētu uzlabot iedzīvotāju dzīvi tajās.

Kā stāsta projekta vadītājs Gvido Bērziņš: "Īpaši jāizceļ industrijas un uzņēmēju iesaiste projektā. Sākotnēji uzņēmējiem bija liela skepse par studentu spējām rast risinājumus, līdz ar to uz pirmo ciklu bija grūtības piesaistīt uzņēmējus sadarboties ar studentiem, bet pēc pirmā cikla noslēguma prezentācijām, uzņēmēji secināja, ka studenti var un studenti dara. Vairums no uzņēmēju izaicinājumu komandām bija multidisciplināras, tas nozīmē, ka komandā bija studenti, kuri bija no dažādu nozaru pārstāvošām studiju programmā, tādējādi viņi spēja dalīties ar zināšanām, viens otru papildināt un rast labu gala risinājumu. Kopumā projektā bija sadarbība ar 60 uzņēmējiem."

LBTU - izglītība ar pievienoto vērtību, kas atspoguļojas arī šajā projektā, jo studenti dažādās aktivitātēs spēja iepazīties ar citiem studentiem jeb tīkloties, pielietot savas teorētiskās zināšanas praksē, turklāt iegūt arī finansiālu atbalstu, lai neapstātos pie sasniegtā un turpinātu radīt ko jaunu. Kopumā projektā tika iesaistīti 937 studenti, kam tika paaugstinātas uzņēmējspējas.

Projekta vadība vēlas pateikties projekta partneriem par iesaisti projekta īstenošanās - Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātei (LBTU), LBTU Attīstības fondam un Zaļo un Viedo tehnoloģiju klasterim.

Studējošo biznesa inkubators veidots Studentu inovācijas programmas "LBTU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” ietvarā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķi ir vairāki, taču prioritāri iecerēts veicināt studentu inovāciju projektu realizēšanu reģionā, lai risinātu sabiedrībai un tās dažādām grupām nozīmīgus problēmjautājumus. Programma izstrādāta darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.3. pasākuma "Inovāciju granti studentiem" ietvaros.

Logo

 

Pievienots 21/12/2023