Pārlekt uz galveno saturu

Studenti prezentē inovatīvas biznesa idejas otrajā NOBALIS projekta Demo dienā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 2022. gada Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU, iepriekš LLU) ir partneraugstskola NOBALIS (Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation systems) starptautiskā projekta pētījumā, kā mērķis ir analizēt un veicināt inovācijas augstākās izglītības procesā. Projekta ietvaros 2023. gada 13. decembrī norisinājās jau otrā Demo diena, kurā piecas komandas prezentēja inovatīvas biznesa idejas pārtikas un bioresursu jomās, pretendējot uz naudas balvu 1000 eiro vērtībā un citām partneru sarūpētajām balvām.

Demo dienā piedalās biznesa idejas, kas ir atzītas par labākajām projekta pirmajos divos posmos – hakatonā un mentoringa programmā. Dalībai tika izvirzītas komandas no NOBALIS projekta partnervalstīm, pārstāvot vairākas biznesa idejas – kosmētikas ražošana, aļģu pārstrāde, organiskā mēslojuma izstrāde, pārtikas atkritumu izmantošana, bioasfalta ražošana un citas. Biznesa idejas vērtēja starptautiska žūrija sešu locekļu sastāvā, tai skaitā arī divi pārstāvji no Latvijas: LIAA Jelgavas Biznesa inkubatora vadītāja Agnese Oļševska un LBTU profesore, vadošā pētniece Dina Populga.

1. vietu ieguva kosmētikas ražošanas uzņēmuma "Vassa Hebin" biznesa ideja par ādas kopšanas līdzekļu ražošanu no organiskajiem atkritumiem, ko pārstāvēja Alīna Rātsepa (Alina Rätsep), Gabriela Bermudesa (Gabriela Bermudez) un Kellija Aleva (Kelly Alev) no Igaunijas. Žūrijas pārstāvis Renē Tonnissons (Rene Tõnnisson), piesakot laureātus, norādīja: "Komandai ir produkts, kam ir potenciāls vides ilgtspējas veicināšanā un atbalstīšanā, bet tajā pašā laikā ar potenciālu radīt vērtību arī patērētājiem, kuri produktus lietos. Komanda jau tagad ir parādījusi būtisku progresu un viņiem ir skaidra vīzija par produktu virzīšanu tirgū."

Godpilnajā 2. vietā ierindojās arī Igaunijas pārstāvji - studentu Annikas Jānimāgi (Annika Jaanimägi) un Ērikas Lohmustes (Erika Lõhmuste) komanda, kura prezentēja bioasfalta ražošanas ideju. Žūrijas pārstāvis Aleksandrs Tonnissons (Aleksander Tõnnisson) par 2. vietas ieguvējiem teica: "Esmu sadarbojies ar daudzām komandām un man ļoti patika, ka šī komanda ir trenējama. No investora skatpunkta komanda ir investējama, ja komandai ir progress, vēlme mācīties un attīstīties, kā arī plāns nākamajiem periodiem. Arī izstrādātā ideja ir investējama biznesa kontekstā. Reizēm investori nevēlas investēt, ja neredz biznesa iespēju attīstīties. Jums mēs to redzam."

Savukārt 3. vietu izcīnīja Zviedrijas pārstāvju komanda, kura prezentēja mikroaļģu produktu izstrādi. Prezentēto biznesa ideju augstu vērtēja žūrijas pārstāve Dina Popluga: "Jūsu ideja ir ekselenta, tupiniet strādāt, attīstiet prototipu un parādiet to pasaulei! Jums ir augsts potenciāls lielai nākotnei. Šis bija labs starta punkts un žūrijas locekļi novērtē jūsu ideju. Turpiniet, turieties pie tās un radiet savu biznesa produktu!"

Salīdzinot NOBALIS projekta pirmās (norisinājās 2022. gada decembrī) un otrās Demo dienas pieredzi, profesore D. Popluga norādīja, ka pirmajā Demo dienā biznesa idejas bija vairāk nobriedušas un izstrādātas detaļās, tādēļ komandām, kas vēlas piedalīties projekta trešajā Demo dienā, D. Popluga iesaka vairāk uzmanību veltīt visiem biznesa un ideju izstrādes, kā arī testēšanas soļiem. "Tieši šie aspekti ļāva uzvarēt arī otrās Demo dienas komandai, jo tajā parādījās biznesa gatavības pakāpe - no idejas līdz aktīvai ražošanas fāzei. Idejas oriģinalitāti un gatavību tajā investēt atzīstu arī kā galvenos kritērijus, kad tiek vērtēti pieteikumi." Inovāciju lomu biznesā profesore skaidro: "Inovācijas risina problēmas un rada jaunus risinājumus. Jauni un nebijuši produkti ir interesanti investoriem, kā arī potenciālajiem patērētājiem." Komandām, kuras apsver dalību projekta trešajā Demo dienā, profesore noteikti aicina piedalīties, jo dalība projektā nodrošina iespēju testēt savu biznesa ideju, novērtēt tās potenciālu, kā arī saņemt bezmaksas ekspertu konsultācijas un pretendēt ne tikai uz naudas balvu, bet arī starptautiskiem kontaktiem tālākai sadarbībai.

2021. gadā Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) uzsāka jaunu iniciatīvu "AII iniciatīva: Inovācijas kapacitātes stiprināšana augstākajai izglītībai", kā mērķis ir veicināt inovācijas ekosistēmu un partnerības Eiropā, izceļot zināšanu apguves procesa lomu inovāciju radīšanā. NOBALIS (Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation systems) projekts ir viens no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) finansētajiem projektiem, ko realizē partneraugstskolas un institūti Norvēģijā, Zviedrijā, Igaunijā un Latvijā. Latviju projektā pārstāv Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU). 

Vairāk par projektu pieejams: https://nobalis.eu/.

Pievienots 05/01/2024