Pārlekt uz galveno saturu

Ziemas izlaidumu sēriju atklāj Meža un vides zinātņu fakultāte

Attēla autors: No LLU arhīva

19. janvārī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Aulā norisinājās 2024. gada pirmais ziemas izlaidums, kurā diplomus saņēma 49 Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) jaunie nozares speciālisti, no kuriem 24 absolvēja pamatstudiju un 25 – maģistra studiju programmas. Izlaidumā īpaši tika izceltas arī izcilības jeb "sarkanā" diploma ieguvējas - Anete Lagzdiņa, Kitija Graudiņa, Dana Lūse, Lauma Melece un Dārta Didrihsone.

Klātesošos un absolventus uzrunāja Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) dekāns Linards Sisenis: "Absolventi, jums ir izdevies sekmīgi ne tikai izstrādāt savus studiju noslēguma darbus par aktuālām tēmām, bet arī tos aizstāvēt. Šis gads ir īpašs, jo 2024. gada ziemā ir pirmais Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) absolventu izlaidums. Liels paldies mācībspēkiem par ieguldīto laiku jūsu izglītības procesā un ikvienam, kurš jūs atbalstīja. Novēlu, lai šodien saņemtais diploms nav pēdējais un iegūtās zināšanas noder gan profesionālajā izaugsmē, gan sasniedzot jaunas karjeras virsotnes!"

Augstākās izglītības diplomus saņēma 11 absolventi no profesionālā bakalaura studiju programmas "Būvniecība", kuri iegūst profesionālo bakalauru būvzinātnē un ēku būvinženiera kvalifikāciju. Absolventi studiju laikā ieguva zināšanas, kas nepieciešamas dzīvojamo, ražošanas, lauksaimniecības ēku un būvju, hidrobūvju projektēšanai, būvniecībai, nekustamā īpašuma vērtēšanai, būvuzņēmējdarbības uzsākšanai, būvmateriālu izstrādei un tirdzniecībai, būvniecības un projektēšanas darbu organizēšanai un vadīšanai.

Tāpat diplomus saņēma divi īsā cikla (1. līmeņa) profesionālās studiju programmas "Būvniecība" absolventi, kuri studijas uzsāka pirms trīsarpus gadiem un iegūst ēku būvdarbu vadītāja kvalifikāciju. Absolventiem ir zināšanas par jaunākajiem būvniecības materiāliem un būvniecības darbu tehnoloģijām, jaunu būvmateriālu izstrādāšanu un tehnoloģiju, ēku energoefektivitāti un ilgtspējīgu būvniecību, būvkonstrukciju projektēšanu un to drošību, būvdarbu vadīšanu.

Diplomi tika izsniegti arī 11 akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" absolventiem, iegūstot inženierzinātņu bakalaura grādu arhitektūrā un pilsētu plānošanā. Šo absolventu vidū arī izcilības diploma ieguvēja Anete Lagzdiņa. Jaunie nozares speciālisti saņēma zināšanas un prasmes, kas nepieciešams, lai uzsāktu praktisko darbību ainavu arhitektūras jomā, tāpat spēj veikt ainavu, publisko un privāto ārtelpu labiekārtojuma un apstādījumu izpēti, analīzi, attīstības plānošanu, saglabāšanu, atjaunošanu un pārvaldīšanu. Šīs programmas absolventi aicināti turpināt iesākto studiju procesu, piesakoties profesionālā maģistra studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana" no 20. līdz 28. janvārim.

Augstākās izglītības diplomi nonāca arī pie astoņiem profesionālā maģistra studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" nozares profesionāļiem, kuri iegūst profesionālo maģistra grāds ainavu arhitektūrā un ainavu arhitekta kvalifikācija vai profesionālo maģistra grāds ainavu arhitektūrā. Jaunie ainavu arhitekti studiju laikā apguva ne tikai teorētiskos un nozares studiju kursus, bet arī pētnieciskā darba pamatus, pētījumu metodoloģiju, kā arī ieguva nepieciešamās praktiskās zināšanas un prasmes praksē. Šajā studiju programmā augstus rezultātus uzrādīja Kitija Graudiņa, Dane Lūse un Lauma Melece, kuras saņēma izcilības diplomus.

Izlaidumā godināti tika arī 17 profesionālā maģistra studiju programmas "Darba aizsardzība un drošība" (uzņemšana 2024./2025. studiju gadam netiek īstenota) absolventi, kuri iegūst profesionālo maģistru darba aizsardzībā un darba aizsardzības vecākā speciālista kvalifikācija. Šajā studiju programmā izcilības diploms tika pasniegts Dārtai Didrihsonei. Speciālisti spēj labi orientēsies zinātniskajos pētījumos un ir kompetenti risināt jautājumus, kas saistīti ar darba vidi, darba aizsardzību un drošību. Absolventi spēj profesionāli veikt darba vides iekšējo uzraudzību, izveidot, analizēt un pilnveidot darba aizsardzības sistēmu, pieņemt lēmumus darba aizsardzības sistēmas reorganizācijai.

Apsveikuma vārdus izlaidumā teica LBTU zinātņu prorektore Irina Arhipova: "Mīļie absolventi, sveicu jūs ar augstākās izglītības diploma saņemšanu! Mēs dzīvojam laikā, kad notiek ļoti straujas pārmaiņas gan sabiedrībā, gan ekonomikā. Arī mūsu universitāte piedzīvo pārmaiņas, lai nodrošinātu izglītību vēl augstākā kvalitātē. Īpaši vēlos uzsvērt, ka zināšanas ir vienīgais, ko nevar atņemt un tās ir vislabākās investīcijas jūsu nākotnei. Aicinu neapstāties pie sasniegtā un turpināt iesākto izglītības ceļu."

Ziemas izlaidumi turpināsies 25. janvārī, kad absolventu pulkam pievienosies Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF), Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes, kā arī Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) jaunie nozares profesionāļi. Savukārt pārējie absolventi tiks sveikti vasarā, kad notiks visu fakultāšu izlaidumi.

Visas izlaiduma bildes apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

Pievienots 22/01/2024