Pārlekt uz galveno saturu

Vidzemes inovāciju nedēļā LBTU organizē semināru par inovācijām pārtikas nozarē

Attēla autors: No LLU arhīva

No 26. februāra līdz 1. martam norisināsies Vidzemē plašākais notikums inovācijas jomā "Vidzemes inovāciju nedēļa 2024", kam šogad dota virstēma "Dažādība". Pasākuma aktivitātēs piedalīsies arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Tehnoloģiju un zināšanas pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātes (LPTF) un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) zinātniekiem, docētājiem un studentiem.

LBTU ir dažādu pārtikas inovāciju un ilgtspējīgu risinājumu virzītājspēks ne vien zinātnieku un studentu, bet arī ražotāju vidū, tādējādi 27. februārī no plkst. 10.00 līdz plkst. 12.30 LBTU organizē vebināru "LBTU dažādu inovāciju virzītājs pārtikā" platformā "Zoom". Interesenti aicināti iepriekš reģistrēties, izmantojot šo saiti.

"Pārtikas institūta zinātnieki, docētāji un studenti ik gadu rada desmitiem jaunus un zinātniski pamatotus pārtikas produktus. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte (LPTF) ir vieta, kur notiek inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrāde zinātnieku un uzņēmēju ciešā sinerģijas procesā. Pārtikas nozare šodien ir ļoti mainīga un dinamiska, ko nosaka dažādi ārējie apstākļi – mainīgais klimats, jaunas izejvielas, prasības, lai rūpētos par apkārtējo vidi, patērētāju pārtikas patēriņa un veida maiņa. Patērētāju un ražotāju vēlmes ir mūsu lielākais izaicinājums un ikdienas darbs, kurā iesaistās studenti jau no pirmajiem kursiem. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LPTF) studētgribētājus sagaida saistošas studijas un radošs praktiskais darbs sadarbībā ar ražotājiem, studiju laikā radītie produkti var nokļūt veikalu plauktos un pārsteigt un iedvesmot pircējus. Aizvien aktuālāki kļūst jautājumi par ilgtspēju un resursu efektīvu izmantošanu, kur būtisku ieguldījumam sniedz Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) zinātnieki, mācībspēki un doktoranti," stāsta LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece – Brasava.

Semināra laikā tiks apskatītas vairākas nozīmīgas tēmas, ar kurām iepazīstinās LBTU pārstāvji – profesore, Pārtikas institūta direktore Inga Ciproviča "Izaicinājumi inovācijām pārtikā", asociētā profesore Dace Kļava "Ieraugi maizes ierauga raksturu", maģistra studiju programmas "Pārtikas zinātne" 2. kursa studente Valērija Illarionova "Zirņa proteīna koncentrāta izmantošana krēmsiera alternatīvas izstrāde", docente Sanita Sazonova "Sadarbības iespējas LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrā", maģistra studiju programmas "Pārtikas zinātne" absolvente Linda Valkovska "Saldēts deserts onkoloģijas pacientu uztura papildināšanai", kā arī doktora studiju programmas "Pārtikas zinātne" 2. kursa studente Juta Grīnberga "Tirgus pētījums par pārtikas produktu piedāvājumu diabēta pacientiem".

Tāpat seminārā piedalīsies profesore Daina Kairiša "Aitas, to misija uz zemes", LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece – Brasava "Ilgtspējīgs iepakojums – izaicinājumi un iespējas", profesore, starptautiskās maģistra studiju programmas "Agri-food Business Management / Lauksaimniecības un pārtikas biznesa vadīšana direktore Gunta Grīnberga – Zālīte "Zero waste kultūras veicināšana pārtikas ražošanas nozarē", lektore Madara Dobele "Urbānās lauksaimniecības loma inovāciju veicināšanā", LBTU doktorante Inese Skapste "Inovatīvi aļģu izmantošanas risinājumi" un docente Liene Ozola "Digitalizācija pārtikā".

Ar LBTU pārstāvjiem un detalizētu informāciju par semināru var iepazīties, izmantojot šo saiti.

Semināra izskaņā klausītāji aicināti piedalīties diskusijās, daloties ar labās prakses piemēriem, izaicinājumiem, kā arī uzdodot sev interesējošos jautājumus.

Savukārt, lai radītu vislabāko inovāciju nedēļas saturu, tika izveidota Vidzemes inovāciju nedēļas ekspertu padome. Padomē kā eksperti arī LBTU pārstāvji, kuri prezentēs savus ziņojumus seminārā. Ar ekspertiem var iepazīties, izmantojot šo saiti.

Detalizēta informācija par pasākumu pieejama Vidzemes inovāciju nedēļas mājaslapā.

Arī 2024. gadā centrālā inovācijas entuziastu tikšanās vieta būs Vidzemes inovāciju nedēļas tīmekļa vietne https://innovation.vidzeme.lv. Tajā vienkopus būs redzama informācija par visiem pasākumiem, kas piecu dienu laikā tiks organizēti dažādās vietās Vidzemē gan klātienē, gan attālināti.

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com).

Pievienots 15/02/2024