Pārlekt uz galveno saturu

"Stiga RM" noslēdz sadarbības līgumu ar LBTU par atbalstu izglītībā un zinātnē

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai stiprinātu ciešāku sadarbību un veicinātu jauno speciālistu sagatavošanu, kā arī radītu padziļinātāku sabiedrības izpratni par meža nozari, februāra izskaņā viens no Latvijā vadošajiem kokapstrādes uzņēmumiem "Stiga RM" noslēdza sadarbības līgumu ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultāti (LBTU MVZF) par atbalstu zinātnei un izglītībai.

Sadarbības ietvaros "Stiga RM" finansiāli atbalstīs Latvijā unikālas Meža apsaimniekošanas un koksnes izmantošanas ekspozīcijas izveidi LBTU Meža un vides zinātņu fakultātē. Izmantojot interaktīvos un digitālos ekspozīcijas risinājumus, ekspozīcijas apmeklētāji varēs uzzināt, kā no stāda nonākt līdz augstvērtīgiem Latvijā ražotiem produktiem ar augstu pievienoto vērtību, atklājot meža apsaimniekošanas ciklu, Latvijas mežu daudzveidību un daudzveidīgās koksnes izmantošanas iespējas un tās pielietojumu.

Kokapstrādes uzņēmums ir apņēmies nodrošināt arī prakses vietas topošiem meža nozares speciālistiem, kuriem būs iespēja iepazīties ar meža un kokapstrādes nozares speciālistu ikdienu, iegūstot praktisku pieredzi gan darbā ar meža tehniku, gan ar augsti tehnoloģiskām kokrūpniecības un metālapstrādes iekārtām "Stiga RM" rūpnīcās. Tāpat uzņēmums ņems dalību dažādos, kopīgi organizētos nozarei un sabiedrībai saistošos pasākumos.

"LBTU Meža un vides zinātņu fakultāte (MVZF) studiju procesā iesaistot nozares profesionāļus, kā arī sadarbībā ar nozares uzņēmumiem ir ieviesusi praksē balstītu studiju procesu. Tā ietvaros topošajiem inženieriem un nozares profesionāļiem studiju procesa ietvaros tiek dota iespēja ne vien noklausīties nozares ekspertu lekcijas, bet arī praktiski piedalīties ražošanas procesā, tādejādi jau studiju laikā sākot izprast ražošanas nianses. Veiksmīgi uzsāktā sadarbība ar Latvijas kapitāla uzņēmumu "Stiga RM", kas šodien tiek arī dokumentāli nostiprināta, parakstot sadarbības līgumu, studējošajiem pavērs vēl plašākas iespējas studiju laikā iegūt profesionālās kompetences, kas jaunajam speciālistam ir tik nepieciešamas, nonākot darba tirgū. Savukārt kopīgi uzsāktais Meža apsaimniekošanas un koksnes izmantošanas ekspozīcijas izveides projekts fakultātē būs ieguvums ne vien studējošajiem, bet sabiedrībai kopumā, jo šī būs unikāla ekspozīcija Latvijas mērogā", stāsta Meža un vides zinātņu fakultātes dekāns Linards Sisenis.

"Līdz šim par kokapstrādes nozari tika domāts šauri, neizmantojot tās pilno potenciālu attiecībā uz inovācijām, izglītību un attīstību zinātnē. Taču ar pieaugošo pieprasījumu pēc gudri izmantotas koksnes, rodas arī nepieciešamība pēc jauniem, ambicioziem un zinošiem nozares speciālistiem, kas ienesīs svaigu elpu nozarē. Sadarbība ar LBTU ļaus šo ceļu iet ātrāk, palīdzot pilnveidoties topošajiem speciālistiem. Tāpat sadarbība paver jaunas iespējas, kā popularizēt kokapstrādes nozari, padarot to saistošu arī jaunajai paaudzei, kas, iespējams, šo izvēlētos kā savu nākotnes karjeras ceļu. Esam pārliecināti, ka šis ir pareizais ceļš, kā veicināt ilgtspējīgas nozares attīstību un stiprināt to," stāsta Andris Ramoliņš, "Stiga RM" īpašnieks.

Līguma parakstīšanā piedalījās LBTU rektore Irina Pilvere, Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) dekāns Linards Sisenis un "Stiga RM" īpašnieks Andris Ramoliņš, klātesot arī citiem uzņēmuma pārstāvjiem.

Stiga RM ir ģimenes uzņēmums no Tukuma, kas dibināts 1994. gadā ar mērķi rūpēties par Latvijas labklājību, atbildīgi apsaimniekojot meža platības. Savos īpašumos teju 11 000 hektāru platībā, no kuriem lielākā daļa ir meža zemes, uzņēmums veic pilnu meža apsaimniekošanas ciklu, balstoties uz ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas principiem. Stiga RM ražotnē Kuldīgā no augstvērtīgas Latvijas bērza koksnes tiek ražots bērza saplāksnis. Savukārt Tukumā šobrīd top pasaulē modernākā koksnes ēveļskaidu akustisko plātņu (WWCB) ražotne. Uzņēmums piedāvā arī apaļkoku pārvadājumu pakalpojumus, nodrošinot lielāko kokvedēju autoparku Baltijas un Skandināvijas valstīs.

Fotogrāfiju autore: Rebeka Damila Kosmane

 

Pievienots 28/02/2024