Pārlekt uz galveno saturu

Ainavu arhitektūras un plānošanas zinātniski praktiskā konference un specialitātes 30. jubilejas salidojums

Attēla autors: No LLU arhīva

Pavasaris ir atdzimšanas laiks, kas vislabāk raksturo ainavu arhitektūras profesijas pārstāvjus un nozares būtību. Aprīlis ir pasaules ainavu arhitektūras mēnesis un  Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) Jelgavā aicina uz satikšanās svētkiem, kas veltīti ainavu arhitektūras specialitātes 30 gadu jubilejai Latvijā. Pasākumi sākās jau gada sākumā, klausoties absolventu vieslekcijas tiešsaistē. Svētku kulminācija būs 19. aprīlī, kad notiks zinātniski praktiskā konference "Ārpus rāmjiem" un absolventu salidojums.

Ar ainavu arhitekta radītajām izmaiņām vidē ir iespēja mainīt ikviena cilvēka, pilsētas iedzīvotāju vai pat visas pasaules dzīvi. Globālā mērogā ainavu arhitekta darbs veicina klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanu, bet lokāli palīdz individuāli katram cilvēkam, padarot apkārtējo vidi pieejamāku, sakārtotāku, estētiskāku un saglabājot tās unikalitāti. Latvijā ainavu arhitektūras un plānošanas bakalaura, maģistra un doktora līmeņu studiju programmas tiek īstenotas tikai Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultātē (LBTU MVZF).

Svētku nedēļa sāksies 15. aprīlī ar studentu starptautisko darbnīcu "Think out of the Box". Izmantojot dažādus koksnes materiālus, ieskaitot koka būvniecības procesā radušos materiālu atlikumus, studenti no ārvalstu augstskolām meklēs radošus un funkcionālus risinājumus ārtelpas vides elementiem. Aktivitātes tiek īstenotas Ainavu arhitektūras un vides inženierijas institūta Erasmus+ BIP programmas ietvaros. Radīto ārtelpas elementu darbu izstāde notiks nedēļas izskaņā.

Ainavu arhitekti par savu mājvietu jau desmit gadus sauc Valdekas pili, kas ar savu neparasto auru un vidi iedvesmo topošos ainavu arhitektus un viņu mācībspēkus. Pēc rekonstrukcijas 2014. gadā Valdekas pils iekārtota universitātes vajadzībām - vadības, mācībspēku telpas, auditorijas, zīmētava, datorklase, semināru un citas telpas. Tāpat 19. aprīlī LBTU Aulā vienkopus pulcēsies esošie studenti, mācībspēki, absolventi, jomas pārstāvji un interesenti zinātniski praktiskajā konferencē "Ārpus rāmjiem", lai diskutētu par dažādām ar ainavu arhitektūru saistītām tematikām iesaistot arī citu jomu pārstāvjus, dalītos ar labās prakses piemēriem, analizētu nozares aktualitātes un nākotnes izaicinājumus. Reģistrēšanās konferencei būs no plkst. 12.00, bet tās atklāšana plānota plkst. 13.00, kam pēc tam sekos diskusijas trīs sekcijās.

Diskusijā "Mobilitāte, ielas ārtelpa un drošība pilsētā" diskutēs Rīgas pilsētas arhitekta dienesta ainavu arhitekte Arnita Verza, SIA "BM-projekts" ainavu arhitekte Kintija Cirse, Valsts policijas prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics un LBTU docente, vadošā pētniece Kristīne Vugule.

Par tēmu "Meža terapija un dabas klātbūtne pilsētā" dalīsies "Ogres Zilie kalni" direktora vietniece Ieva Kraukle, meža terapijas praktiķe Inga Dreimane, "Sporta pils dārzi" idejas autore un projekta direktore Renāte Lagzdiņa un SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Jānis Ģērmanis.

Savukārt par aktualitātēm "Ainavu pārvaldība ar Ģeogrāfiskās informācijas sistēmām ĢIS" ziņos Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (LĢIA) ģenerāldirektors Mārtiņš Liberts, SIA "Reģionālie projekti" kartogrāfs / ĢIS speciālists Jānis Ozols, Valmieras novada pašvaldības ĢIS speciālists Mārtiņš Ķibers un SIA "Envirotech" pārdošanas projektu vadītāja Viktorija Gedroviča.

No plkst. 18.00 līdz plkst. 22.00 LBTU Sudraba zālē notiks absolventu 30 gadu jubilejas salidojums, lai nesteidzīgā gaisotnē satiktos ar bijušajiem kursabiedriem un kolēģiem.

Interesenti aicināti iepriekš reģistrēties salidojumam un / vai konferencei, izmantojot šo saiti. Dati, kas tiks norādīti reģistrēšanās formā, tiks izmantoti tikai saziņai par pasākuma norisi.

Pasākuma programma

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar Ainavu arhitektūras un vides inženierijas institūta pasniedzēju Aigu Spāģi e-pastā: aiga.spage@lbtu.lv vai pa tālruni: +371 26627626.

Ar ainavu arhitektūras un plānošanas specialitātes aktivitātēm var uzzināt arī sociālo tīklu kontos - Instagram un Facebook. 

Pievienots 09/04/2024