Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pētnieki piedalījās izstādē "Pavasaris 2024" Rāmavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Aprīļa sākumā biznesa centrā "Rāmava" notika starptautiskā lauksaimniecības biznesa izstāde "Pavasaris 2024", kas vienkopus pulcēja augkopības, lopkopības, dārzkopības, celtniecības, infrastruktūras jomas profesionāļus un arī vairāku jomu pētniekus, tostarp arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) pārstāvjus.

Jau trešo gadu Zemkopības ministrijas vienotajā stendā piedalījās arī LBTU. Apmeklētājiem šī gada izstādē bija iespēja satikt pētniekus, zinātniekus un studentus no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF), "Agrihorts" un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas.

Šogad LBTU stendā izstādes apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar dažādu pētījumu rezultātiem un LBTU studiju programmām, uzzināt par EIT Food iespējām, kā arī iesaistīties aizraujošās aktivitātēs:

  • pārliecināties par savām sensorajām spējām, atpazīstot dažādas ikdienā sastopamas smaržas, piemēram, ķimenes, ķiršus, citronus un citas,
  • pārbaudīt savas zināšanas, atpazīstot indīgus Latvijā augošus augus, kas noderēs dodoties pie dabas,
  • pārbaudīt savas zināšanas par augu nosaukumiem, kuros ir minēti dzīvnieki,
  • nogaršot bagātīgu augu maisījumus, kas cenšas aptvert tradicionālo alkoholisko dzērienu būtību. Izstādē apmeklētājiem bija iespēja testēt un mēģināt atpazīt dažādu alkoholisko dzērienu aromatizētājus kā tekilas, ruma, džina utt.,
  • pārliecināties par individuālo krāsas uztvertspēju, secīgi kārtojot dažādu toņu paraugus,
  • iepazīties ar Latvijas – Ukrainas sadarbības programmas projekta "Enhanced use of environment friendly biodegradable packages for dairy products" (BIOPACK Dairy) rezultātiem un gaitu,
  • iespēja iepazīties ar projekta OPER8 rezultātiem. Herbicīdu lietošanu lauksaimniecības praksē aizvien vairāk ierobežo tādas problēmas kā herbicīdu rezistence, jaunu aktīvo vielu trūkums, stingrāku regulatīvo normu ieviešana, sabiedrības negatīvā attieksme, kā arī vides un cilvēka veselības aspekti. Iepriekš minētie ierobežojošie faktori rosina lauksaimniekus Latvijā un arī citās Eiropas valstīs aizvien vairāk izvēlēties alternatīvās nezāļu ierobežošanas metodes, tai skaitā arī bioloģiskās. Apvāršņa projekts OPER8, kurā piedalās partneri no sešām Eiropas Savienības valstīm un Lielbritānijas ir izstrādāts, lai veicinātu informācijas izplatīšanu lauksaimnieku vidū par Eiropā pieejamām alternatīvajām nezāļu ierobežošanas metodēm un to efektivitāti.
  • Iespēja iepazīties ar  LBTU īstenotajām studiju programmām, kā arī zinātnes un uzņēmēju sadarbības iespējām.
  • Uzzināt par EIT Food kontaktpunktu Latvijā, kuru veido LBTU kopā ar Latvijas investīciju attīstības aģentūtu ( LIAA)  un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC), kā arī iepazīt EIT Food piedāvājumu pārtiks un lauksaimniecības sektoram. 

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir viena no vadošajām Baltijas jūras reģiona zinātnes un tehnoloģiju universitātēm ar specializāciju dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Tā piedāvā studijas plašā nozaru lokā: informācijas tehnoloģijās, inženierzinātnēs, ekonomikā, socioloģijā, menedžmentā, ainavu arhitektūrā, pārtikas tehnoloģijā, mežsaimniecībā, zemes ierīcībā, enerģētikā, veterinārmedicīnā un lauksaimniecībā.

Biznesa centrs "Rāmava" (SIA "A.M.L.") dibināts 1992. gadā un ir lielākais lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares izstāžu organizētājs Latvijā. Ik gadu Rāmavā notiekošajās starptautiskajās biznesa izstādēs risinājumus un idejas izaugsmei rod vairāk nekā 4000 saimniecību un uzņēmumu.

Pievienots 08/04/2024