Pārlekt uz galveno saturu

Notiks vebinārs par alternatīvajām nezāļu ierobežošanas metodēm

Attēla autors: No LLU arhīva

Visiem kultūraugiem tiek izstrādāti inovatīvi risinājumi nezāļu ierobežošanai, lai ierobežotu herbicīdu lietošanu, piemēram, laikietilpīgas vai maz efektīvas iedarbības darbības. Robotu izmantošana piedāvā risinājumu darbinieku trūkuma un lauksaimniekiem pieejamā laika trūkuma problēmu risināšanai, nodrošinot autonomu risinājumu. Vairāki pētnieku kopienas un uzņēmumu veiktie izmēģinājumi un turpmākie pasākumi ir vērsti uz to, lai parādītu labākās izmantošanas stratēģijas. Tādējādi 14. maijā plkst. 12.00 interesenti aicināti pievienoties vebinārā "Alternatīvi nezāļu kontroles risinājumi", kurā tiks diskutēts par robotiku un tās iespējām, lai risinātu nezāļu pārvaldības problēmas. 

Vebinārā piedalīsies lektori no vairākām Eiropas valstīm, tostarp Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes (LBTU), ar dažādu pieredzi nezāļu kontroles nozarē. Pētnieki un nozares pārstāvji stāstīs par šī risinājuma ieviešanu vairākās kultūraugu kategorijās, piemēram, vīna dārzos un lauka dārzeņu kultūrās. Tiks prezentēti izmēģinājumu rezultāti par komercializētiem robotiem un prototipiem. Referenti sniegs arī ieskatu robotu tirgū, norādot to pašreizējo pielietojumu un attīstības plānus. Nozares pārstāvji sniegs informāciju par saviem robotiem un sniegs ar tiem saistītas lauksaimnieku atsauksmes.

Vebinārā uzstāsies Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) profesors un vadošais pētnieks Vitālijs Osadčuks "Autonomu robotu prototipu izaicinājumi un tirgus piedāvājumi lauka dārzeņu un dārzkopības kultūru robotikai", "FarmDroid" reģionālās pārdošanas vadītājs Rasmus Mikkelsen Thuesen "FarmDroid: robotizācija lauku dārzeņu un dārzkopības kultūrām – funkcionēšana un produktu izstrāde", IFV Francijas vīna un vīnogu institūta vīnkopības un mehanizācijas inženieris Christophe Gaviglio "Vīnkopības robotu izmēģinājumu rezultāti un izaicinājumi" un "VitiBot" pārdošanas vadītājs Luka Cazzola "Vitibots: robotizācija vīna dārzos mehāniskā ravēšana". 

Interesenti aicināti reģistrēties, izmantojot šo saiti. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par vebināra norisi. 

Vairāk informācija par Oper8 pieejama: Oper8 mājaslapā un Oper8 Inventory lapa.

Oper8 projekts organizē vairākus pasākumus, lai uzlabotu dažādu iekārtu lietošanas pieredzes un zinātnisko rezultātu izplatīšanu visās ieinteresēto personu kategorijās ES mērogā. Mērķis ir dalīties pieredzē par alternatīvu nezāļu apkarošanu vietējā, reģionālā un starptautiskā līmenī pētnieku, lauksaimnieku, konsultantu u.c. iesaistīto vidū. Divas reizes gadā tiek organizēti tiešsaistes semināri, kurā galvenā uzmanība tiek pievērsta vienam konkrētam alternatīvam nezāļu ierobežošanas risinājumam. Iepriekšējos vebināros tika aplūkoti elektriskās ravēšanas un sedzējaugu risinājumi. Šāds formāts ļauj sasniegt auditoriju no dažādām valstīm un palīdz nodot Oper8 rezultātus par alternatīvo nezāļu ierobežošanu. Visās Oper8 valstīs tiek rīkoti arī citi pasākumi, piemēram, lauka demonstrējumi un šobrīd tiek izgatavoti audiovizuāli materiāli.

Projektā Oper8 iesaistītas astoņas darbības grupas septiņās valstīs. Iesaistītās darbības grupas ir lauksaimniecības organizācijas, lietišķo pētījumu veicēji un akadēmiskās iestādes visā Eiropā. Galvenais mērķis ir informēt galvenās ieinteresētās personas par katras operatīvās grupas alternatīviem nezāļu kontroles risinājumiem, izmantojot tīklus visā ES.

Pievienots 08/05/2024