Pārlekt uz galveno saturu

LLU starptautisko konferenci atklās Eiropas vadošie bioekonomikas speciālisti

Attēla autors: No LLU arhīva

No 11. līdz 14. maijam LLU norisināsies 22. Starptautiskā zinātniskā konference "Economic Science for Rural Development 2021", pulcējot zinātniekus no dažādām valstīm. Konferences plenārsesijā 13. maijā ikvienam būs iespēja noklausīties Eiropas vadošo bioekonomikas speciālistu ziņojumus par Eiropas Zaļo kursu un iespējām attīstīt ražošanu ar pazeminātu emisiju daudzumu.  

"Diemžēl šogad Covid-19 izplatības dēļ konferencē izpaliks jaunas un arī sengaidītas tikšanās klātienē, kas daudziem konferences dalībniekiem bija kļuvušas par obligātu gada rituma sastāvdaļu. Tomēr konference notiks attālināti, līdzīgi kā "jaunā normālā" citi dzīves ritējuma notikumi. Lai gan šogad konferences programma ir īsāka, redkolēģija izskatījusi 72 zinātniskos rakstus no 13 valstīm. Vienlaikus esam priecīgi par plenārsesijas runātājiem, kuri akcentēs bioekonomikas attīstību ES," stāsta LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes prodekāns, asociētais profesors Kaspars Naglis-Liepa.

Konferences klausītājiem būs iespēja noklausīties Eiropas komisijas Pārtikas sistēmu un bioekonomikas virziena vadītāja Petera Vehreima (Peter Vehrheim) ziņojumu par risinājumiem Eiropas bioekonomikā, kas ir ilgtspējīgi un zinātnē balstīti. Viņš atklās, kā Eiropas Zaļā kursa izaicinājumi ir integrēti Eiropas Bioekonomikas stratēģijā un kāda ir zinātnes loma šajos procesos.

Savukārt Eiropas Komisijas apvienotā pētījumu centra pētnieks Mbareks Roberts (M’Barek Robert) aicinās bioekonomikas attīstību skatīt no sociālekonomiskās un ražošanas perspektīvas. Viņš analizēs biomasas pieejamību, darba vietu un attīstību ietekmējošos indikatorus, kā arī bioresursu izmantošanā balstītus uzņēmumus no dažādām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Plenārsesijas noslēgumā par izaicinājumiem, ar kādiem jāsaskaras lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, un iespējamiem risinājumiem emisiju samazināšanā iepazīstinās Skotijas lauku koledžas vides ekonomiste Vera Eori (Vera Eory).

Dažādās konferences tematiskajās sesijās zinātnieki no Latvijas un citām valstīm ziņos par jaunākajiem pētījumiem ilgtspējīgā bioekonomikā, integrētā un ilgtspējīgā reģionu attīstībā, lauku attīstībā un uzņēmējdarbībā, aprites ekonomikā, kas saistīta ar klimata pārmaiņām, vides aspektiem, sadarbību un piegādes ķēdēm, efektīvā produktu ražošanā un uzņēmumu konkurētspējā, kā arī sabiedrības attīstības aspektos. 

Konferences mērķis ir rast risinājumus, apmainīties ar idejām un aktuālākajiem izaicinājumiem bioekonomikā un bioresursu izmantošanā, lauku attīstībā un uzņēmējdarbībā un sabiedrības attīstībā.

Informācija par iespējām piedalīties konferencē kā klausītājiem tiks publicēta tās mājaslapā īsi pirms norises. Turpat būs pieejama arī plašāka tās programma.

Konferenci ik gadu organizē LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju un Ziemeļvalstu lauksaimniecības zinātnieku asociāciju.

Afiša

Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme

Pievienots 05/05/2021