Pārlekt uz galveno saturu

Podkāstā "Atver pasauli ar LLU" saruna ar dizaina studentu Klāvu Puidīti, kurš radījis savu apģērba līniju

Attēla autors: No LLU arhīva

Klāvs, kā jau daudzi jaunieši, 12. klasē nebija pārliecināts, kurā virzienā tālāk doties. Nākdams no mākslinieku ģimenes, arī viņš savu dzīvi vēlējas saistīt ar radošu profesiju. Pēc vidusskolas absolvēšanas pieteicies trīs universitātēs, Klāvs izvēlējās LLU studiju programmu "Dizains un amatniecība" un šobrīd, būdams 4. kursa students, atzīst, ka, lai gan tas bija šāviens tumsā, izrādījies, ka šis šāviens bijis visnotaļ veiksmīgs.

Kā izvēlējies studijas LLU, Klāvs stāsta: "Ejot uz universitāti, es biju sagatavojies, zināju, ka iešu uz "Dizains un amatniecība" specializācijas virzienu "Koks un metāls". Es zināju, ka man ir nepieciešamas kaut kādas priekšzināšanas, jo vienmēr vēlos būt labākais un daru visu, lai tāds būtu, tāpēc izlēmu, ka pirms studijām man tādas jāiegūst un pašmācības ceļā apguvu rasēšanu tādā līmenī, kas sniedza man iespēju veiksmīgi iegūt darbu arhitektu birojā. Šīs zināšanas man ļoti palīdzēju studiju laikā, jo tas ļāva man būt soli priekšā."

Klāvs atzīst, ka dzīvē bieži vien uzticas dažādiem likteņa sniegtiem indikatoriem, kuri palīdzējuši viņam nonākt uz esošā ceļa. Viens no šādiem likteņa pavērsieniem noticis, kad pēc pirmā kursa LLU students devies uz Angliju vasaras darbā. Pēdējā dienā pirms atgriešanās mājās, Anglijā Klāvs satika cilvēku, kurš nodarbojas ar zīmēšanu un apģērbu dizainu un izveidojis pats savu zīmolu. Šī cilvēka stāsts un vīzija Klāvu tik ļoti iedvesmoja, ka pirmā lieta, ko viņš izdarīja, atbraucot atpakaļ uz Latviju – sāka zīmēt dizainus, jo saprata, ka viņa patiesais aicinājums ir apģērba veidošana.

Sapratis, ka apģērba dizains jaunieti tik ļoti aizrauj, otrajā kursā viņš izveidoja savu apģērbu zīmolu, par ko stāsta: "Lai gan studēju koka un metāla apakšvirzienā, mana aizraušanās un visa dzīve jau kopš 1. kursa ir apģērbu dizains. Es uzlēcu uz viļņa un plūstu virzienā, kurā mani nes. Otrajā kursā dibināju savu uzņēmumu, man ļoti palīdzēja universitātes lektore Simona Cīrule. Universitātē iemācījos izveidot biznesa plānu, kā arī ļoti vērtīga bija iespēja katru studiju gadu praktizēties uzņēmumos, kuros varēju smelties zināšanas un pieredzi par modes industriju, mārketingu un dažādām citām svarīgām nozares aktualitātēm. Trešajā un ceturtajā kursā devos praksē uz uzņēmumu "Volga Vingate", kas deva ļoti daudz mana apģērba zīmola attīstībā, jo bija iespēja sadarboties ar Latvijā atpazīstamo stilistu Sergeju Hatanzejski un piedalīties Rīgas Modes nedēļā. Es gribēju aizlēkt visam pa priekšu, man bija vēlme būt gatavam tam, kas vēl tikai sekos. Pēc uzņēmuma izveides, pirmais solis bija dalība pop up veikalā, kur dažādi amatnieki pārdeva savus ražojumus. Piedāvāju savu kolekciju, kurā bija krekli, un domāju, ka viss izdosies, taču rezultāts bija pavisam savādāks -  es nepārdevu neko un man bija liels kauns. Taču sapratu, ka man vajag sevi "izlikt ārā" un saprast savas kļūdas."

Mērķtiecīgais jaunais uzņēmējs atzīst, ka pirms savas neveiksmīgās debija pop up veikalā pat gājis pie Ģirta Rozentāla, kurš plašāk zināms kā reperis Ozols. Ozols esot atzinis, ka Klāvam ir interesanti dizaini, taču kaut kas atkārtojās. Šī atziņa Klāvam bija liels dzinulis uz mainīties un doties uz priekšu. Ozols arī uzsvēris, ka apģērbu industrija ir kā okeāns, kurā jaunie uzņēmēji ir kā mazas zivis, kurām apkārt ir haizivis, un šādā okeāna nav viegli izdzīvot. No tā brīža Klāvs sācis attīstīt un testēt daudz vairāk dizainu.

Pēc sarunas ar Ģirtu Rozentālu un neveiksmes pop up pasākumā, Klāvs sapratis, ka nedrīkst apstāties un viņam ir jāiemācās pārdot, kas bija lielākais klupšanas akmens: "Es sapratu, ka man tas ir jāiemācās, turklāt jādara tā, kā man ir visneērtāk, tāpēc devos strādāt uz telemārketinga uzņēmumu, kas man ļāva sevi attīstīt un izkāpt no komforta zonas. Paralēli es izgāju arī pirmsinkubāciju Jelgavas biznesa inkubatorā, kas lika man saprast, ka apģērbu dizains ir mana īstā vieta, ieguvu zināšanas un vērtīgus kontaktus. Pēc šīs pieredzes atskārtu, ka sāku saņemt pirmos pirkumus, kas bija divus gadus pēc tam, kad uzsāku savu uzņēmējdarbību."

Šobrīd LLU students raksta savu bakalaura darbu par jaunas apģērbu kolekcijas izveidi ar dropshipping metodi, kas arī ir viņa specializācijas virziens profesionālajā karjerā. Klāvam ir savs e-komercijas veikals https://refclothing.co.uk/ , kurā iespējams iegādāties viņa radītos dizainus, kā arī viņam ir veikals Etsy platformā.

"Šobrīd viss aug un attīstās. Jāsaka liels paldies LLU, jo esmu ieguvis patiesi spēcīgas zināšanas, tuklāt universitāte mani ir izveidojusi par cilvēku, kāds esmu tagad, par ko izjūtu milzīgu pateicību LLU," uzsver students.

Podkāsta saruna

Pievienots 16/06/2021