Pārlekt uz galveno saturu

LLU inženieri izstrādā autonomu robotizētu platformu dārzam

LLU Tehniskās fakultātes pētnieki sadarbībā ar Bulduru Dārzkopības vidusskolu un speciālistiem no Rīgas Tehniskās universitātes izstrādājuši unikālu robotizētu platformu. Tā ir viena no aktivitātēm projektā “Autonoma robotizēta platforma Latvijas iDārzs - ilgtspējīgai stādaudzēšanas nozares attīstībai” un paredzēta izmantošanai Bulduru Dārzkopības vidusskolā.

Tehniskās fakultātes pētnieks Vilnis Pīrs stāsta, ka izstrādātā platforma tiks aprīkota ar dažādiem sensoriem un kamerām, kas ļaus tai autonomi pārvietoties modernā dārzā Bulduru dārzkopības vidusskolas teritorijā un ievākt informāciju par kultūraugiem. Ievāktā informācija tiks nosūtīta uz serveri, analizēta uz potenciālo slimību, kaitēkļu un citu īpašību izmaiņām, veidota kultūraugu datubāze dažādās attīstības stadijās, kā arī dos informāciju par nepieciešamajām iedarbēm uz analizētajiem kultūraugiem.

“LLU Tehniskās fakultātes pētnieku uzdevums projektā bija uzprojektēt šo autonomo robotizēto platformu, kā arī izgatavot to. Platforma veidota kā nulles pagrieziena šasija, kas ļauj viegli manevrēt starp kultūraugu dobēm, pārvarēt dažādas reljefa īpatnības, apstāties pie vajadzīgajiem kultūraugiem un izpildīt tam uzdotās funkcijas. Platformai ir divi dzenošie riteņi, kas tiek piedzīti katrs ar savu elektromotoru. Platformas elektroapgādei izmantoti mūsdienīgi Litija dzelzs fosfāta akumulatori, kas nodrošinās ilgstošu autonomu platformas darbību bez nepieciešamības to bieži uzlādēt. Piedziņas elektromotoru vadības elementus, kā arī platformas mehāniskos mezglus izprojektējuši un izgatavojuši mūsu Tehniskās fakultātes pētnieki,” skaidro V. Pīrs.

Šobrīd platformu iespējams vadīt attālināti ar viedtālruni vai planšetdatoru, tomēr plānots, ka robotizētā platforma spēs patstāvīgi veikt noteiktu, iepriekš sastādītu maršrutu pa teritoriju un veikt kultūraugu attēlu uzņemšanu un datu nosūtīšanu bez tiešas cilvēka klātbūtnes.

Pētnieks atklāj, ka platformas sākotnējā versija jau samontēta un izmēģināta reālos apstākļos, tomēr paralēli vēl tiek strādāts pie platformas ārējā izskata noformējuma, nepieciešamo drošības elementu iekļaušanas braukšanas drošības nodrošināšanai, kā arī papildaprīkojuma – kameru un sensoru funkcionālai novietošanai un stiprināšanai pie platformas.

Šādu robotizētu aparātu izmantošana nākotnes lauksaimniecībā, dārzkopībā un citās sfērās kļūs aizvien populārāka un aktuālāka, tādēļ nozīmīga ir jauno studentu apmācība un iesaiste šādu tehnoloģiju radīšanā, apkopē un izmantošanā.

Izstrādātais produkts ir prototips, kurš tālāk tiks izmantots projektā paredzēto funkciju veikšanai, “iDārza” kultūraugu datu ievākšanai, kā arī skolnieku un studentu apmācībai gan dārzkopības, gan arī inženierzinātņu jomās.

Projekts “Autonoma robotizēta platforma Latvijas iDārzs - ilgtspējīgai stādaudzēšanas nozares attīstībai” (nr. 18-00-A01612-000021) tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam pasākuma ”Sadarbība” ietvaros. Projektu atbalsta Lauku atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

Pievienots 12/10/2021