Pārlekt uz galveno saturu

Radīta platforma biznesa partneru meklēšanai biogāzes nozarē

Lai padarītu pieejamas jaunākās tehnoloģijas un atklājumus biogāzes nozarē, starptautiskā Apvārsnis 2020 programmas projektā “Digitālā globālā sadarbība biogāzes nozarē (DiBiCoo)” radīta tiešsaistes platforma, kas atvieglo biznesa partneru meklēšanu un piedāvā citu ar nozari saistīto informāciju. Par platformas izveidi starptautiska konsorcija ietvaros bija atbildīgi LLU Informācijas tehnoloģijas fakultātes pētnieki.

“DiBiCoo projektā tiek risināti tīras enerģijas pieejamības jautājumi ne tikai Eiropā, bet arī pārējā pasaulē. Lai to panāktu, projekta mērķis ir atbalstīt Eiropas biogāzes/biometāna industriju, sagatavojot tirgu ilgtspējīgo tehnoloģiju eksportam no Eiropas uz jaunattīstības valstīm Āfrikā, Āzijā un Dienvidamerikā. Projekta aktivitātes palīdz mazināt SEG emisijas un palielināt atjaunojamās enerģijas ražošanu pasaulē,” stāsta projekta vadītājs Latvijā, LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes vadošais pētnieks Aleksejs Zacepins.

Šobrīd DiBiCoo konsorcijs, kas darbojas jau no 2019. gada oktobra un apvieno 13 organizācijas no Eiropas, Argentīnas, Etiopijas, Ganas, Indonēzijas un Dienvidāfrikas, ir sasniedzis starpposma mērķi, t.i., ir Biogāzes un Gazifikācijas sadarbības partneru piemeklēšanas platformas izstrāde. Par tās izveidošanu starptautiskajā konsorcijā bija atbildīgi LLU Informācijas tehnoloģijas fakultātes pētnieki.

Digitālā bizness biznesam (B2B) platforma, kas pieejama tiešsaistē ikvienam interesentam https://www.biogasplatform.eu/, ir bezmaksas un tā kalpo veiksmīgai un ilgtspējīgai starptautisko biznesu attiecību veidošanai. Vietējo projektu attīstītāji var izmantot platformu, lai ātri un godīga tirgus apstākļos atrastu piemērotus biznesa partnerus projekta veiksmīgai realizācijai. Papildus partneru meklēšanas funkcijai platformā ir pieejamas biogāzes tehnoloģiju faktu lapas un attiecīgā literatūra.

DiBiCoo projekta ietvaros tika analizēti vairāki potenciāli projekti biogāzes jomā, no kuriem pieci labākie no tehniskās un ekonomiskās perspektīvas saņems konsultatīvu atbalstu. Galvenā uzmanība tik pievērsta projektiem, kas īpaši efektīvi un ilgtspējīgi izmanto vietējos biomasas resursus. Atlasītie projekti tiks arī iekļauti tiešsaistes platformā.

Vairāk par DiBiCoo projektu var uzzināt, apmeklējot projekta tīmekļa vietni: https://www.dibicoo.org/. 

Kontaktinformācija: aleksejs.zacepins@llu.lv.

Pievienots 15/11/2021