Pārlekt uz galveno saturu

Lauksaimniecības studijas Jelgavā izvēlas studenti no dažādām valstīm

2021. gada rudens semestrī studijas lauksaimniecībā un ar to saistītajās nozarēs izvēlējušies dažādu valstu studenti.  Erasmus+ mobilitātes programmas ietvaros augu patoloģiju uz LLU ieradušies apgūt studenti no Grieķijas, Turcijas, Francijas un Krievijas. Lai gan lielākoties viņu mītnes valstīs klimatiskie apstākļi ir būtiski atšķirīgi no Latvijas, universitātē pavadīto laiku viņi vērtē kā ļoti interesantu un noderīgu.

Sarunā ar Erasmus+ programmas studentiem, kuri LLU Lauksaimniecības fakultātē apgūst augu pataloģiju, atklājas, ka lauksaimniecības atšķirības starp Eiropas dienvidu un ziemeļu valstīm esot lielākas, nekā viņi sākotnēji domājuši. Studenti vairāk spēj novērtēt atšķirīgo, nekā saskatīt kopīgās iezīmes, lai gan, piemēram, daži kultūraugi un slimības esot tās pašas. Runājot par klimata atšķirībām, studenti no Grieķijas minēja, ka novembra beigās Grieķijas galvaspilsētā Atēnās dienas vidū temperatūra esot pakāpusies līdz 20 grādiem pēc Celsija, kamēr Latvija piedzīvo salu un sniegu. Tā kā lauksaimniecība ir primāri atkarīga no reljefa īpatnībām un temperatūras, studenti vēlējušies saprast, kā ziemeļu valstis spēj adaptēties aukstajam klimatam.

Latviju par savu mobilitātes valsti studenti izvēlējušies tieši atšķirīgo augu augšanas apstākļu dēļ. Turklāt studentu uzticību LLU raisījis fakts, ka tā ir salīdzinoši sena un tradīcijām bagāta universitāte. Savukārt studējošo no Krievijas nepārsteidz klimats, jo tas ir līdzīgs viņa mītnes valstij, taču ieinteresējusi universitāte, jo iepriekš šeit piedalījies starptautiskajā studentu konferencē. Apmaiņas studijās esošie studenti arī savā augstskolā studē ar lauksaimniecību saistītas zinātnes, piemēram, augu aizsardzību un kultūraugu audzēšanu. LLU viņi izmanto iespēju papildināt zināšanas dažādos lauksaimniecības virzienos, pārtikas tehnoloģijā un pat biznesa komunikācijā, kas būs noderīgas ne tikai kā savdabīga kultūras pieredze, bet arī profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanai.

Paralēli studijām studējošie apceļo Latviju un tuvāk esošās Eiropas valstis, iepazīst Jelgavu, kā arī citu Erasmus+ studentu kultūras atšķirības. Iespēja visiem kopīgi dzīvot vienā dienesta viesnīcā dod iespēju iegūt plašu starptautisko pieredzi. Kā skaistākās vietas Jelgavā studenti min universitātes galveno mītni Jelgavas pili un Pasta salu.

Šī studiju gada rudens semestrī ar lauksaimniecību saistītos studiju kursus LLU apgūst vēl seši Erasmus+ apmaiņas programmas studenti no Turcijas un Vācijas, un Lauksaimniecības fakultātē īstenotajā akadēmiskā bakalaura studiju programmā “Ilgtspējīga lauksaimniecība” (angļu val. Sustainable Agriculture) studē studenti no Gruzijas un Indijas. Tā ir jauna programma un izveidota Eiropas Sociālā fonda finansētā projektā "LLU studiju programmu konsolidācija un jaunu programmu izstrāde" (8.2.1.0/18/A/007).

logo
Pievienots 30/11/2021