Pārlekt uz galveno saturu

Aicina piedalīties seminārā par skābētu kāpostu blakusproduktu izmantošanu

Attēla autors: No LLU arhīva

27. janvārī no plkst. 10.00 līdz plkst. 12.00 tiešsaistē notiks zinātniskais seminārs “Perspektīvi risinājumi skābētu kāpostu ražošanas procesa blakusproduktu izmantošanai”, kurā interesentus aicina piedalīties LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki. Seminārs tiek organizēts projekta "Rūpnieciskais pētījums-bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās" (18-00-A01612-000020) ietvaros.

Seminārā pētnieku komanda stāstīs par skābētu kāpostu sulas koncentrātu un pulveri  kā inovatīvu izejvielu pārtikā - gaļas produktu ražošanā, maizes ražošanā -, kā arī kosmētikā. Papildus klausītāji varēs iegūt informāciju par projekta īstenošanu un turpmākiem pētījuma virzieniem.

Projekta laikā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte sadarbībā ar SIA "Dimdiņi Agro", SIA "Dimdiņi", SIA "Margret", SIA "Cosmetic Lab", SIA "Kinetics Nail Systems", SIA "Maiznīca Flora" strādāja pie inovatīviem risinājumiem, kā izmantot skābētu kāpostu sulu, kas ražošanas procesā tiek uzskatīta par atkritumproduktu jeb blakusproduktu, domājot par ilgtspējīgu un bezatlikuma ražošanu.

Kā viens no risinājumiem ir koncentrēta skābētu kāpostu sula, kas ir unikāls produkts ar umami garšas īpašībām – salds, skābs un sāļš vienlaikus. Līdz šim ietvaicēta skābētu kāpostu sula ir atzinīgi novērtēta gaļas pārstrādē kā irdinātājs un garšvielu piedeva. Koncentrāts tiek testēts arī kosmētikas un pārtikas ražošanas uzņēmumos jaunu produktu izstrādei.

Savukārt kā otrs produkts ir dehidrēta skābētu kāpostu sula jeb skābētu kāpostu sulas pulveris. Šobrīd ir iegūts skābētu kāpostu sulas pulveris un tiek analizētas dažādas kaltēšanas tehnoloģijas un palīgvielas – cietes šķīdumu un ar cietes šķīduma un maltodekstrīna maisījumu. Tāpat pētījumos noteikti pulvera fizikāli - ķīmiskie un nekaitīguma rādītāji, kā arī veikta  uzglabāšanas termiņa analīze un iepakošanas materiāla izpēte, kā arī veikta testēšana to pielietojumam kosmētikā, dažādos pārtikas produktos.

Seminārs norisināsies Zoom platformā un tajā varēs piedalīties jebkurš interesents, izmantojot elektronisku pieteikšanos pirms semināra.

Semināra programma

logologo

Raksta fotogrāfija: pixabay.com

Pievienots 17/01/2022