Pārlekt uz galveno saturu

Veiktas iestrādes jaunu ārstniecisku pārtikas produktu izveidē malnutrīcijas un disfāgijas slimniekiem

Zinātnieki ir vienisprātis, ka atbilstošam un pietiekamam uzturam cilvēka dzīvē ir būtiska nozīme. Tā galvenais uzdevums ir nodrošināt cilvēka organismu ar uzturvielām, kas nepieciešamas ķermeņa funkciju normālai darbībai, lai pasargātu no dažādām saslimšanām un kopumā nodrošinātu atbilstošu dzīves kvalitāti. Taču dažādu iemeslu dēļ nepieciešamo uzturvielu uzņemšana var nenotikt vai arī tā var nebūt efektīva, līdz ar to LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti, SIA “KEEFA”, Latvijas Diētas ārstu asociāciju un astoņām bioloģiskās audzēšanas sistēmām ir izstrādājuši jaunus produktus, kas piemēroti cilvēkiem ar rīšanas problēmām.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Liene Ozola stāsta, ka Eiropas rīšanas traucējumu biedrība kopā ar ES Geriatriskās medicīnas biedrību 2016. gadā izveidojusi ziņojumu par orofarengiālo disfāgiju kā geriatrisko sindromu, kas izpaužas vecāka gada gājuma cilvēkiem. Viņu apkopotajā informācijā izkristalizējies secinājums, ka rīšanas traucējumi ir ļoti izplatīti senioriem, un tas ir saistīts ne tikai ar ķermeņa novecošanos, bet arī ar citām medicīniskām problēmām, neiroloģiskām saslimšanām un neirodeģeneratīvām slimībām (trieku, Parkinsona slimību, Alcheimera slimību un visām demences formām, sirds mazspēju, reimatismu, artrītu u.c.), kā arī vispārēju vājumu un sarkopēniju.

Kā liecina Eiropas pētnieku apkopotā informācija, disfāgija mūsu kontinentā novērojama vismaz 23% vecāka gada gājuma cilvēku, kas dzīvo patstāvīgi, līdz 51% stacionāros dzīvojošiem ļaudīm un pat 84% no tiem, kas slimo ar kādu no demences formām vai neirodeģeneratīvām slimībām.

“Kad cilvēks psiholoģisku vai fizioloģisku iemeslu dēļ nespēj uzņemt nepieciešamās uzturvielas vai uzņemšanas veids ir neefektīvs, nepieciešama medicīniska rekomendācija par parenterālās vai enterālās barošanas uzsākšanu, kam nepieciešama īpaši sagatavota pārtika. Latvijā komerciāli pieejamais īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētais uzturs ir visai vienveidīgs un tā klāsts nav plašs, jo vietējais tirgus ir neliels. Komerciāli piedāvātie produkti ir neatņemama uztura terapijas daļa, taču pēdējo gadu laikā medicīnas personālam, kā arī plašākai sabiedrībai ir radušās bažas par to, cik efektīva ir sintētisko uztura elementu lietošana salīdzinājumā ar to dabīgajiem avotiem. Jāvērš uzmanība, ka būtiski lielākā daļa šo gatavo uztura formulu satur sintētiskos vitamīnus un minerālvielas un praktiski nesatur šķiedrvielas, kam ir liela nozīme pareizai zarnu darbībai,” skaidro L. Ozola.

Pētniece uzsver, ka kvalitatīvu un uzturvielām bagātu pārtikas produktu uzņemšanai ir būtiska loma cilvēku atveseļošanās procesā, jo sniedz organismam visu nepieciešamo optimālai funkciju nodrošināšanai. Šādu produktu izveide ir atbildīgs process, jo tam ir jāsasniedz vēlamais efekts. Taču paredzēt, kādā mērogā lietotais uzturs spēs nodrošināt ar nepieciešamo, ir diskutabls jautājums pat cilvēkam bez nopietniem veselības traucējumiem. Katra cilvēka gremošanas sistēma un organisma spēja izmantot uzņemtās uzturvielas ir unikāls process, un tā darbību ietekmē visdažādākie faktori. Tas ir viens no būtiskiem jautājumiem veselības aprūpes jomā, kas sarežģī ne tikai aprūpes personāla darbu, bet var radīt nopietnas komplikācijas pacientu atveseļošanās procesā.

Iepriekš minētos izaicinājumus un problēmas pētnieki centās atrisināt projektā “Inovatīvas ārstnieciskas pārtikas izstrāde malnutrīcijas/disfāgijas slimniekiem, radot jaunu, nacionāli nozīmīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību”, kura īstenošana sākās 2018. gadā un šobrīd tuvojas noslēgumam. Tā laikā tika izveidoti jauni pārtikas produkti, kas paredzēti lietošanai cilvēkiem ar disfāgiju un malnutrīciju.

“Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki projekta laikā veica dažādu izejvielu analīzi un piemērotības izpēti jauno produktu izstrādei. Tika izstrādātas 9 jaunas receptūras un izveidotas produktu pārstrādes tehnoloģijas. Veikta arī produktu prototipu ražošana uzņēmumā SIA “KEEFA”, kā arī analizēts jauno produktu sastāvs un tā piemērotība mērķauditorijai. Savu darbu lielākoties noslēdzām aizvadītā gada decembrī, bet šobrīd vēl norisinās produktu klīniskais izvērtējums, ko uzņēmusies Rīgas Stradiņu universitāte,” stāsta L. Ozola.

Svarīgi atzīmēt, ka projektā izstrādātie produkti ir ar pazīstamām garšu niansēm, kā, piemēram, biešu zupa, ķirbju zupa, ābolu-kanēļa un upeņu deserts, kas pozitīvi varētu ietekmēt pacientu psiholoģisko stāvokli. Pētnieku paveiktais dos iespējas piedāvāt alternatīvas jau tirgū esošajiem produktiem, kas spēj nodrošināt cilvēkus ar nepieciešamajām uzturvielām un veicina pacientu atveseļošanos.

Paralēli pētnieciskajam darbam sagatavotas un publicētas arī vairākas publikācijas, kā arī maģistra darbs “Disfāgijas pacientiem paredzētu ar proteīnu bagātinātu augu valsts izcelsmes biezeņu reoloģiskās īpašības” un promocijas darbs “Īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētas pārtikas izstrāde”, kur apkopota daļa pētījumos iegūtā informācija.

Pētījums tiek īstenots projektā “Inovatīvas ārstnieciskas pārtikas izstrāde malnutrīcijas/disfāgijas slimniekiem, radot jaunu, nacionāli nozīmīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību” (Nr.18-00-A01612-000006) ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu.

Pievienots 07/03/2022