Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīta 3. Viesmīlības vasaras skola

No 6. līdz 9. jūnijam LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē 15 jaunieši piedalījās profesionālās karjeras atbalsta pasākumā “Viesmīlības vasaras skola” un iepazina viesmīlības un ēdināšanas nozari. Dažādas nodarbības tiešsaistē un klātienē četru dienu garumā vadīja gan LLU mācībspēki, gan studējošie, kuri ir topošie restorānu un viesnīcu vadītāji.  

Viesmīlības vasaras skola Jelgavā jūnija sākumā norisinās jau trešo gadu, un tā paredzēta, lai iepazīstinātu jauniešus ar ēdināšanas un viesmīlības nozari, tās specifiku un darba iespējām, kā arī ļautu pašiem praktiski izmēģināt darbošanos tajā. Šādu profesionālās karjeras atbalsta pasākumu organizē LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mācībspēki, kuri ikdienā īsteno studiju programmu “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība” un piedāvā iegūt augstāko izglītību minētajā jomā.

“Viesmīlības vasaras skola paredzēta ikvienam, kurš vēlas saprast, ko nozīmē darbs ēdināšanas un viesmīlības sektoros un vai ar to viņš vēlas saistīt savu nākotni. Mēs kā augstskola vēlamies radīt interesi un parādīt, ka darbs viesmīlībā ir ļoti daudzveidīgs un tajā savu vietu var atrast visi. Šogad skolā uzņēmām 15 jauniešus, no kuriem daļai jau ir bijusi iepriekšējā pieredze, strādājot kādā ēdināšanas uzņēmumā, bet daļa interesējas par dažādām LLU piedāvātajām studiju iespējām un Vasaras skolu izmanto kā savdabīgu pārbaudījumu savām spējām. Sagaidām, ka šie jaunieši jau rudenī kļūs par mūsu studentiem,” stāsta Vasaras skolas vadītāja Gita Krūmiņa-Zemture.  

Nodarbības Vasaras skolā norisinājās gan tiešsaistē, gan klātienē. Jaunieši piedalījās semināros par inovācijām viesmīlībā, Latvijas gastronomijas nozīmi tūrismā, ēdināšanas pakalpojuma vēsturisko attīstību, higiēnu viesmīlībā, veselīgu uzturu un kultūratšķirībām. Viņiem arī bija iespēja tikties ar četrām studiju programmas “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība” studentēm – absolventēm, kuras dalījās pieredzē par savu studiju laiku Jelgavā un iepazīstināja ar saviem studiju noslēguma darbiem. Tādējādi viņi uzzināja gan par ergonomiku ēdināšanas uzņēmumos, sanitārtehnisko telpu higiēnas lomu ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā, gan par vīna virzīšanas pieejamām restorānos un īstenoto pētījumu uzņēmējdarbības vides izvērtēšanā ēdināšanas jomā Preiļu novadā.

Savukārt Vasaras skolas noslēgumā, kas norisinājās klātienē Jelgavas pilī, jaunieši piedalījās ķīmijas eksperimentos Ķīmijas katedras laboratorijā un gatavoja dažādus ēdienus Ēdienu tehnoloģiju laboratorijā.

Apliecinājumus par dalību Vasaras skolā ieguva 15 jaunieši no dažādām Latvijas skolām.

Plānots, ka Viesmīlības vasaras skola tiks organizēta arī 2023. gada jūnijā. Kontaktinformācija interesentiem: gita.krumina@llu.lv.

Pievienots 13/06/2022