Pārlekt uz galveno saturu

Absolvents Andris Artūrs Smila: "Jo vairāk ieguvu no studiju procesa, jo vairāk tas noder profesionālajā jomā"

Attēla autors: No LLU arhīva

Andris Artūrs Smila 2022. gada vasarā absolvēja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) Tehniskās fakultātes (TF) profesionālā bakalaura studiju programmu "Mašīnu projektēšana un ražošana" un viņa vidējā svērtā atzīme studiju laikā bija 8,977, tādējādi ieguva diplomu ar izcilību, kas ir augstākais studiju novērtējums.

Andris Artūrs savas skolas gaitas uzsāka Auces vidusskolā, bet jau no 2. līdz 4. klasei mācījās Rīgas skolās – sākumskolā "Blāzmiņa" un Rīgas 31. vidusskolā. Taču 5. klases atgriezās savā dzimtajā pusē – Auces vidusskolā. Pateicoties viņa matemātikas skolotājai Inai Antei, kura kvalitatīvi pasniedza šo mācību priekšmetu, bakalaura grāda īpašniekam skolas laikā īpaši aizrāvusi matemātika.

Pēc vidējās izglītības iegūšanas jaunais absolvents bija izvēlējies citu izglītības ceļu – divus gadus studēja Latvijas Universitātē Datorikas fakultātē, iegūstot profesionālo grādu, taču saprata, ka vēlas dzīvē darīt kaut ko citu, kā arī dzīvošana Rīgā nav gājusi pie sirds. Tā nu viņš nonāca LBTU Jelgavā.

Par savu studiju izvēli LBTU absolvents stāsta: "Sapratu, ka tomēr man labāk patīk mehānikas virziens, tādēļ iestājos Tehniskajā fakultātē. Biju apmeklējis LBTU Atvērto durvju dienas pasākumu un tā arī nonācu šajā universitātē."

Studiju laiks Andrim Artūram Jelgavā vienmēr paliks atmiņā kā viens no svarīgākajiem dzīves posmiem. Viņš aktīvi piedalījies Tehniskās fakultātes studējošo pašpārvaldes darbā un, neskatoties uz to, ka pēdējos trīs gadus nebija iespēja īstenot pasākumu, viņš atzīst, ka Mehu dienu organizēšana bija spilgts notikums studenta dzīvē.

Lai iegūtu profesionālā bakalaura grādu mašīnu projektēšanā un ražošanā un mehānikas inženiera kvalifikāciju, viņš savu noslēguma darbu izstrādāja par tēmu "Tipogrāfijas lamināta ruļļu manipulators", kā mērķis bija uzprojektēt iekārtu laminējamā materiāla ruļļa novietošanai uz laminējamās iekārtas, kas atvieglo tipogrāfijas darbinieku ikdienu. "Šī tēma tika izvēlēta pēc Jelgavas tipogrāfijas tehniskās nodaļas vadītāja piedāvājuma, jo projektējamā iekārta sevī ietvēra dažādus izaicinājumus, kuri pārbaudīja manas zināšanas un lika mācīties papildus. Iekārtas interesantākais mezgls bija satveršanas mehānisms, kas lamināta rulli satver no serdes iekšpuses. Satveršanas mehānisma projektēšanai tika veikti divi eksperimenti ar lamināta ruļļa serdes materiālu, lai saprastu, ar kādu spēku jāiespiež satveršanas elementi rullī no iekšpuses, lai to noturētu uz satveršanas mehānisma," par savu tēmas izvēli stāsta Andris Artūrs. Vaicājot par noslēguma darba rakstīšanas izaicinājumiem, viņš par paveikto ir gandarīts, jo "rakstīšana nebija viegla, ilgi nevarēja izlemts par tēmu, kā arī centos visu izdarīt cik labi vien spēju, kas prasīja gan laiku, gan pacietību."

Absolvents studiju laikā sevi pierādīja kā mērķtiecīgu, zinošu un aktīvu jauno nozares profesionāli, kurš ieguva ne tikai pamatzināšanas mehānikas inženiera jomā, bet arī metodiku, lai atrisinātu dažādas problēmas. Ceļš līdz izcilības jeb "sarkanajam" diplomam nebija viegls, jo katru semestri viņš darīja vairāk nekā citi, lai sasniegtu arvien augstākus rezultātus. Viņa augstie sasniegumi nepalika nemanāmi, jo Andris Artūrs līdz 3. kursam saņēma Vītolu fonda "Draugu stipendiju" un visus semestrus arī valsts finansēto stipendiju. 

Andris Artūrs Smila ir pārliecināts: "Jo vairāk ieguvu no studiju procesa, jo vairāk tas noder profesionālajā jomā." Tādēļ viņš vēlas studiju procesā iegūtās zināšanas pielietot praktiski, strādājot savā jomā, lai izveidotu ko lielāku. Tāpat jaunietis domā par savu ģimeni un mājokļa iegādi.

Pievienots 07/09/2022