Pārlekt uz galveno saturu

ASV sensorās zinātnes eksperti vadīs vieslekcijas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē

Attēla autors: No LLU arhīva

20. oktobrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 12.00 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) 182. telpā norisināsies ASV profesoru vieslekcijas, kurās diskutēs par sensoro / maņu vērtēšanu un citām aktuālām tēmām. Pasākumu vērot varēs gan klātienē, gan attālināti un tajā aicināti piedalīties universitātes mācībspēki, studenti, nozares pārstāvji, kā arī citi interesenti iepriekš reģistrējoties

Baltijas–Amerikas dialoga programmas ietvaros LBTU gaidāmi divi zinātņu eksperti, profesori no Kanzasas štata universitātes. Viens no  ekspertiem būs docents, Ph.D. Martins Talavera (Martin Talavera), kurš veic pētījumus Sensorās un patērētāju pētniecības centrā, kas ir daļa no starptautiski atzītās Sensorās analīzes centra Cilvēka ekoloģijas koledžā (College of Human Ecology). M. Talaveram ir vairāk nekā septiņu gadu pieredze nozarē, strādājot vairākos zinātniskajos centros un uzņēmumos, kā, piemēram, PepsiCo Inc. un Kellogg. Savukārt profesors, Dr.  Edgars Kambers IV (Edgar Chamber IV) ir Sensorās analīzes centra direktors, kur šajā nozarē praktizējas jau vairāk nekā 13 gadus. Viņa redzeslokā ir jautājumi par patērētāju pētījumiem,  produktu izpēti un izstrādi starptautiskajos uzņēmumos.

Vieslekciju laikā tiks aplūkotas tēmas par patērētāju pētījumu nozīmi pārtikas rūpniecībā, apskatot sensoru vērtēšanu, kas ir cieši saistīta ar cilvēku maņu orgāniem (redze, dzirde, oža, garša un tauste). Tāpat tiks runāts par Covid-19 saistītas smaržas un garšas uztveres izmaiņām, pārtikas nozares pārstāvju biežāk pieļautajām kļūdām, vērtējot savus produktus un / vai patērētājus, kā arī apspriedīs galvenos faktorus, ko ietekmē sensorās izvēles.

Arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātē studējošajiem piedāvā iespēja studiju kursu ietvaros apgūt zināšanas par sensorās fizioloģijas pamatiem, novērtēšanas metodēm, to izmantošanas iespējām produktu kvalitātes novērtēšanas sistēmā, izstrādāt zinātnisko darbu, kā arī praktiski darboties Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas laboratorijā. Savukārt arī fakultātes mācībspēki iesaistās sensorās zinātnes izpētē, īstenojot vairākus pētījums.

Pasākumā aicināti piedalīties visi interesenti iepriekš reģistrējoties. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par pasākuma norisi.

Noslēgumā ASV eksperti tiksies ar Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mācībspēkiem, apmeklēs fakultāti, kā arī dalīsies ar labās prakses piemēriem un esošo pieredzi.

ASV profesoru vieslekcijas norisinās Baltijas–Amerikas dialoga programmas (BAFF) ietvaros. Programmas galvenais mērķis ir lietderīgu zināšanu ieguve no ASV, kas būtu pielietojamas Latvijas dažādu nozaru un jomu sakārtošanai, attīstībai un zināšanu apmaiņai.

Pievienots 13/10/2022