Pārlekt uz galveno saturu

Uzņēmēji: Pārtikas tehnologs ir prestiža profesija

Attēla autors: No LLU arhīva

Oktobra izskaņā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē viesojās Latvijā lielākie pārtikas ražošanas uzņēmumu pārstāvji, lai tiktos ar topošajiem nozares speciālistiem, piedāvātu prakses un darba vietas, kā arī kopīgi diskutētu par nozares attīstību. Ražotāji bija vienisprātis, ka pārtikas tehnologs ir prestiža profesija, kurš tiek gaidīts darba tirgū ar universitātē iegūtajām zināšanām.

LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte Jelgavā ir vienīgā vieta Latvijā, kur iegūt augstāko izglītību pārtikas tehnoloģijā, pārtikas kvalitātē un inovācijās un pārtikas zinātnē. Lielākoties pārtikas uzņēmumos strādā fakultātes absolventi, kuri ir atbildīgi par ražošanas procesiem, inovāciju radīšanu un jaunu produktu virzīšanu tirgū.

Lai radītu studentiem priekšstatu par savas izvēlētās profesijas nākotnes perspektīvām, fakultātē tika organizēta "Uzņēmēju diena". Tajā piedalījās SIA "Spilva" dibinātāja Lolita Bemhena un pārstāvji no uzņēmumiem SIA "Orkla Latvija", SIA "Puratos Latvia", SIA "Karavela", Food Union BU Latvia AS "Rīgas piena kombināts", SIA "Fazer Latvija", SIA "Felici", SIA "Milzu!", AS "Tukuma piens" un AS "Sistēmu inovācijas", iepazīstinot studentus ar katra uzņēmuma veidošanās unikālo stāstu un vietu pārtikas tirgū.  

Par izdzīvošanas un izaugsmes iespējām pārtikas nozarē stāstīja Lolita Bemhena, kura 1992. gadā dibināja SIA "Spilva". Lai arī laika gaitā uzņēmuma juridiskais nosaukums ir mainījies un kopš 2015. gada tas zināms kā SIA "Orkla Foods Latvija", taču zīmols Spilva un tā ražošana Babītes novada Spilvē turpina savu darbu. Šobrīd SIA "Orkla Foods Latvija" studējošajiem ir iespēja strādāt inovāciju sektorā kā tehnologam, projektu vadītājam un speciālistam, ražošanas sektorā kā tehnologam, attīstības vadītājam un plānotājam, bet kvalitātes vadības sektorā kā kontrolierim, speciālistam un mikrobiologam.

Savukārt SIA "Puratos Latvia" studentiem ir iespēja iegūt starptautisku pieredzi, kas ietver gan tehniskas zināšanas, gan vispārīgās prasmes par pārtikas ražošanas procesiem. Interesanti, ka šī starptautiskā uzņēmuma pirmsākumi meklējami 1994. gadā nelielajā Pūres pagastā, kur savulaik tika dibināts augļu un ogu pārstrādes uzņēmums "Pūres Cehs". Šodien uzņēmums kļuvis par globālu grupu, kam pieder 93 inovāciju centri un vairāk nekā 65 ražotnes.

Tāpat kā citi uzņēmumi, arī SIA "Fazer Latvija" ir nepārtrauktā attīstības un pilnveidošanās procesā. Apvienojot tradīcijas un inovācijas, uzņēmums turpina izstrādāt jaunus produktus modernizētās ražotnēs. Uzņēmuma personāla vadītāja Guna Rimbeniece atklāj: "Uzņēmēju diena bija lieliska iespēja mums, kā pārtikas ražošanas uzņēmumam, tikties klātienē ar Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentiem, lai pastāstītu par prakses un darba iespējām mūsu uzņēmumā. Mūsu patīkamais novērojums bija, ka studenti aktīvi un ieinteresēti piedalās pasākumā. Īpaši vērtīgas bija sarunas ar studentiem nepiespiestā gaisotnē pie uzņēmuma stenda."

Studenti tikās ar visiem Uzņēmēju dienas dalībniekiem, tostarp ar uzņēmumu SIA "Felici" un SIA "Milzu!" pārstāvjiem. Abi uzņēmumi izstrādājuši savus produktus sadarbībā ar universitātes zinātniekiem un piedāvā prakses vietas studentiem. SIA “Felici” dibinātāja Alise Graci ir pārliecināta, ka pārtikas tehnologs ir prestiža profesija.

Pasākuma izskaņā visi klātesošie piedalījās diskusijā "PTF absolvents darba tirgū", akcentējot zināšanu nozīmi, kas sniedz izaugsmes iespējas, komandas darbu un savstarpējo komunikāciju. Kā skaidro pasākuma organizatore, asociētā profesore Dace Kļava, visi šie aspekti veido spēcīgu jauno speciālistu pārtikas ražošanā.

"Uzsākot darba gaitas, iegūtā izglītība pārtikas nozarē ļauj justies droši un pārliecinoši gan Latvijā, gan ārpus tās. Kā atzīst uzņēmēji, studiju procesā iegūtās kompetences un izpratne par matemātikas un fizikas pielietojumu ir būtiskas, skaidrojot pārtikas iekārtu darbību un ražošanas procesus. Jaunajiem jomas profesionāļiem ir nepieciešama zinātkāre, drosme darboties, spēja uzņemties atbildību un neatlaidība, lai sasniegtu mērķi," atklāj D. Kļava.

Ar uzņēmējiem tikās pamatstudiju programmu "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" un "Pārtikas produktu tehnoloģija", kā arī maģistra studiju programmas "Pārtikas zinātne" studējošie.  Klinta Kārkliņa, kura ir pirmā kursa maģistrante, stāsta: "Uzņēmēju diena Pārtikas tehnoloģijas fakultātē bija ļoti noderīga, jo tika dota iespēja iepazīties ar dažādiem uzņēmumiem, kā arī iegūt kontaktus ne tikai prakses, bet arī darba iespējām. Tāpat uzklausījām atziņas no uzņēmējiem par fakultātes studentiem, kā arī pašu studentu viedokli par studijām fakultātē. Priecāšos, ja nākamgad būs atkal! Bija vērts apmeklēt."

Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir 1948. gadā izveidota LBTU fakultāte, kas piedāvā profesionālās augstākās izglītības studijas pārtikas produktu tehnoloģijā, akadēmiskās bakalaura studijas pārtikas kvalitātē un inovācijās un profesionālās bakalaura studijas ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbībā, kā arī akadēmiskās maģistra studijas pārtikas zinātnē un uzturzinātnē (sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti) un doktora studijas pārtikas zinātnē.

Pievienots 02/11/2022