Pārlekt uz galveno saturu

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns tiekas ar meža nozares studentiem

Attēla autors: No LLU arhīva

7. martā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātē – LBTU (iepriekš – LLU) viesojās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, kurš tikās ar universitātes un Meža fakultātes vadību, kā arī studējošajiem, lai stāstītu par savu profesionālās karjeras attīstības ceļu un diskutētu par drošības jautājumiem.

Edvards Smiltēns kā Saeimas priekšsēdētājs universitātē viesojās pirmo reizi, par savu mērķi izvēloties Meža fakultāti, kas studiju procesā papildus augstākās izglītības nodrošināšanai būtisku nozīmi piešķir valsts aizsardzības jautājumiem un demokrātisko procesu izpratnei.

Tiekoties ar studentiem, E. Smiltēns atklāja, ka profesionālās karjeras laikā darbojies vairākās nozarēs, kā, piemēram, sākotnēji bijis projektu vadītāja asistents, bet pēc tam projektu vadītājs un arī jurists, taču politikā iesaistījies no 2009. gada. "Es vienmēr esmu izmēģinājis un darījis visu, kas patīk un pat arī to, kas nepatīk. Tas palīdzēja man saprast, kas ir īstais ceļš," tā E. Smiltēns.

Jauniešus Saeimas priekšsēdētājs iedrošināja būt neatlaidīgiem un virzīties uz nospraustajiem mērķiem, izmēģināt sniegtās iespējas, kā arī uzdrīkstēties un nebaidīties no nesaprotamām lietām, jo tieši tās paver nebijušas izdevības.

Kā vienu no spilgtākajiem pagriezieniem karjerā viņš min 2017. gada augustu, kad izstājās no partijas: “Lai gan citiem varēja šķist, ka tās ir karjeras beigas, man tā bija vērtīga pieredze. Pieredze un zināšanas paliek vienmēr. Tas arī parādīja, kas ir cilvēki, kuri ir gatavi cīnīties un nepadoties pie pirmajām grūtībām. Pateicoties tām, ikviens var turpināt augt un saprast, kur tālāk virzīties.”

E. Smiltēns tikšanās laikā uzsvēra ģeopolitiskos izaicinājumus un Ukrainas situāciju, ko pats piedzīvojis, esot kara skartajās teritorijās. Karš Ukrainā ir parādījis, ka cilvēkiem ir jābūt gataviem un zinošiem, jo drošības jomā nav vietas neskaidrībai un šaubām. "Valsti var aizstāvēt tikai ar sabiedrības līdzdalību, iestājoties par mūsu kopīgajām vērtībām – brīvību, neatkarību un demokrātiju," noslēgumā teica Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Jāatzīmē, ka Meža fakultāte ir vienīgā Latvijā, kur visās bakalaura līmeņa programmās studējošajiem obligāts ir kurss "Pamatzināšanas valsts aizsardzībā". Kursa laikā studējošie tiek iepazīstināti ar valsts militārās aizsardzības pamatprincipiem, pilsoņa pienākumiem militāra valsts apdraudējuma gadījumā un gūst ieskatu militārajās pamatiemaņās. Nodarbības studentiem bieži vada vieslektori, tostarp aizvadītajā rudenī lekciju vadīja toreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks un LBTU Goda doktors Uldis Biķis.

Pievienots 07/03/2023