Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LBTU profesorei un arhitektei Aijai Ziemeļniecei piešķirts Atzinības krusts

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Rīgas pilī notika valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – pasniegšanas svinīgā ceremonija. Kopumā tika apbalvotas 99 izcilas personības, kuru vidū arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu un arhitektūras plānošanas katedras profesore, vadošā pētniece un arhitektūras zinātņu doktore Aija Ziemeļniece. Profesorei par ilggadēju radošo darbu, ieguldījumu kultūrā un augstākajā izglītībā piešķīra Atzinības krustu un iecēla par ordeņa virsnieku.

A. Ziemeļniece universitātē Jelgavā strādā kopš 1999. gada un akadēmisko darbu veic jau 24 gadus. Profesores zinātniskais darbs ir saistīts ar kultūrvēsturiskās ainavtelpas pārmaiņu procesu izpēti. Ikdienā profesore veic plašas aktivitātes starptautiskās un vietējās sadarbības veicināšanā starp augstskolām, kas studentiem dod iespēju piedalīties kopējos zinātniskajos un praktiskajos projektos. Tāpat pētniece ir starptautiski citētā žurnāla "Landscape Architecture and Art" redaktore.

Profesore ikdienā strādā ar studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" studējošajiem, pasniedzot vairākus studiju kursus, kā, piemēram, "Vides objekti", "Dzīvojamo kvartālu teritorijas", "Arhitektūra", "Ainavu arhitektūras teorijas", "Industriālo teritoriju projektēšana" un "Pētniecība". Studenti vienmēr atzinīgi novērtē profesores dziļās teorētiskās un praktiskās zināšanas, labās oratora prasmes un atsaucību, vēloties pēc iespējas vispusīgāk sagatavot jaunos speciālistus.  

Jāatzīmē, ka par ieguldījumu zinātnē, pedagoģiskajā darbā un arhitektūras nozares attīstībā profesore jau ir saņēmusi vairākas balvas un nozares atzinības - Imanta Ziedoņa piemiņas fonda "Viegli" balvu, balvu zinātnes nominācijā "Zemgales laiks Ziedonim", Latvijas Būvinženieru savienības atzinību konkursā "Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā", Latvijas Arhitektu savienības 2017. gada balvu nominācijā "Gada labākā restaurācija" un arī citas. 

Atzinības krusts, kas dibināts 1710. gadā Liepājā, Latvijas Republikā nodibināts 1938. gadā par piemiņu Kurzemes un Zemgales hercogistes. Ar Atzinības krustu apbalvo par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. 

Raksta fotogrāfija: www.president.lv.

Pievienots 08/05/2023