Pārlekt uz galveno saturu

Aramzemes un ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas radīto siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju un oglekļa dioksīda (CO2) piesaistes uzskaites sistēmas pilnveidošana un atbilstošu metodisko risinājumu izstrādāšana

Projekta numurs
101115/S109
Mērķis

Pētījuma mērķis ir sniegt priekšlikumu institucionālajās sistēmas izveidošanai, lai nodrošinātu emisiju un piesaistes aprēķinus, ko rada aramzemes apsaimniekošana un ganību apsaimniekošana, lai Latvija varētu izpildīt Lēmuma 529/2013/ES uzliktās saistības izveidot aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas rezultātā radušos SEG emisiju un CO piesaistes uzskaites sistēmu; kā arī pilnveidot aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas radīto SEG emisiju un CO piesaistes uzskaites sistēmu atbilstoši Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas par klimata pārmaiņām (UNFCCC) līgumslēdzēju pušu konferenču un Kioto protokola līgumslēdzēju pušu konferenču lēmumu Nr. 16/CMP.1, 6/CMP.3, 2/CMP.6, 2/CMP7, 4/CMP.7, 2/CMP8, 5/CMP.7 un 6/CMP.9 prasībām un Komisijas regulas Nr. 749/2014 un 525/2013 prasībām.

Projekta izpildītājs: Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Pētījumā izstrādāts lauksaimniecības sistēmu raksturojumu augsnes siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju aprēķināšanai, pētot uzkrātā oglekļa izmaiņas izmantojot Yasso un ICBM (The introductory carbon balance model for exploration of soil carbon balances) modeļus, kā arī analīzei izmantot IPCC 2006 un IPCC 2014 1. līmeņa metodiku aramzemēm un ilggadīgajiem zālājiem. Apkopoti lauksaimniecības zemes meliorācijas sistēmu digitālie dati, digitalizēts organisko augšņu radīto SEG emisiju novērtēšanai nepieciešamais kartogrāfiskais materiāls, veikt pilot-izmēģinājums zemes virsmas augstuma izmaiņu noteikšanai vienā objektā un izstrādāts darba plāns 2016. gada vasaras darbiem. Sagatavoti darba uzdevumi Zemkopības ministrijas padotībā esošajām valsts pārvaldes iestādēm un kapitālsabiedrībām, kā arī citām valsts institūcijām darbības datu kopas veidošanai, lai SEG emisiju raksturošanai būtu pieejama vispusīga informācija par saimnieciskās darbības datiem. Izstrādāti metodiskie norādījumi SEG emisiju un CO piesaistes raksturošanai aramzemēs un ilggadīgajos zālājos, kā arī Kioto protokola 3. panta 4. punkta aktivitāšu aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošana ietekmes uz SEG emisijām un CO piesaisti raksturošanai. Iizstrādāta 2016.-2022. gada pētījumu programma aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas radīto SEG emisiju un CO piesaistes uzskaites sistēmas pilnveidošanai, izstrādājot Latvijai specifiski piemērotu aprēķinu metodiku. Sagatavots ziņojums, kas ietver aprēķinu metodes aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas ietekmes uz CO piesaisti un SEG emisijām raksturošanai, sākotnējos aprēķinu rezultātus un uzlabojumu plānu.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

23176.00 EUR

Pielikums Izmērs
01.pdf 2.7 MB
Projekta atslēgvārdi
SEG emisijas, aramzemju un ilggadīgo zālāju apsaimniekošana
Pievienots 20/01/2017