Pārlekt uz galveno saturu

Saplāksnis ar uzlabotu izturību pret apkārtējās vides ietekmi (P5)

Projekta numurs
P5
Struktūrvienības kods
P5
Mērķis

Pētījuma mērķis ir iegūt videi draudzīgus, apkārtējās vides ietekmei noturīgus (bioizturīgākus) saplākšņus izmantošanai āra apstākļos.

Darba uzdevumi:

• savstarpēji salīdzināt tvaika un vakuuma vide iegūta finiera īpašības;

• atrast piemērotu līmvielu termiski modificēta finiera līmēšanai;

• izpētīt iegūtā saplākšņa īpašības (stiprība, formas noturība, novecināšanās u.c.);

• novērtēt iegūtā saplākšņa ietekmi uz vidi.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Izzinātības analīze un izstrādāta metodika par vakuumā termiski modificētu bērza

finieru izmantošanas iespējām saplākšņu līmēšanā.

2. Izstrādāts paātrinātas novecināšanas plāns jaunizveidoto saplākšņu ekspluatācijas

īpašību novērtēšanai.

3. Novērtēts dzīves cikls jaunizveidotajiem paaugstinātas bioloģiskās noturības bērza 

saplākšņiem

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Šobrīd literatūrā nav pieejama informācija par bērza koksnes termisko modifikāciju vakuumā, vēl jo vairāk finieriem. Šis apstrādes veids ir attīstījies Itālijā, kur ir citas dominējošās koku sugas. Videi draudzīgas termofinieru līmvielas atrašana savukārt ļautu šos finierus izmantot saplākšņa ražošanā. Tā kā termiskā modifikācija būtiski maina koksnes ķīmisko sastāvu un uzbūvi, tad sagaidāms, ka tai nebūs izmantojamas tās pašas līmes, kas nemodificētiem finieriem. Ekonomiski pamatotas un videi draudzīgas saplākšņa kompozīcijas atklāšana ļautu saplākšņa ražotājiem paplašināt piedāvāto sortimentu ar augstākas pievienotās vērtības produktu. Dzīves cikla novērtējums koksnes materiāliem arī ir Latvijā salīdzinoši jauns virziens un saplākšņu izvērtējums no šī aspekta dotu impulsu šī virziena tālākai attīstībai. Dzīves cikla novērtējums ir bāze, uz kuras tiek veidotas produkta vides deklarācijas, ko aizvien uzstājīgāk pieprasa realizējamā produkta tirgus.

Pētījuma realizācijā tiks piesaistīta LLU doktorante (0,3 PLE) un LLU maģistrants (0,3 PLE) slodzes izteiksmē. Rezultātā būs iesniegtas un apstiprinātas publicēšanai 2 zinātniskās publikācijas, kuru sagatavošanā būs iesaistīts vismaz viens ārvalstu autors (koppublikācijas), kā arī līdzautori ir privātā sektora dalībnieki (viena publikācija Scopus vai Web of Science indeksētā rakstu krājumā un vismaz viena publikācija Scopus vai Web of Science indeksētā, t.sk. Open Access žurnālā), ņemta dalība 2 zinātniskajās konferencēs ar referātiem. Pētījuma gaitā tiks piesaistīts uzņēmumu (privātais) finansējums pētījumu turpināšanai un pabeigšanai.
 

Projekta vadītājs
Uldis Spulle
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 11/06/2018