Pārlekt uz galveno saturu

Barības līdzekļu un barības vielu sagremojamības pētījumi (konversija) jēriem, pielietojot dažādas barības līdzekļu izbarošanas tehnoloģijas (S361)

Projekta numurs
19-00-SOINV05-000025
Struktūrvienības kods
S361
Mērķis

 

Projekta mērķis – skaidrot dažādos veidos izbarotas spēkbarības sastāvā esošo barības vielu konversiju dzīvmasas pieauguma ieguvei, to iznesi ar cietajiem kūtsmēsliem un urīnu, vienlaikus nodrošinot kvalitatīvu liemeņu iznākumu

    No publikācijām dažādos literatūras avotos, noskaidrots, ka iespējamās siltumnīcefekta gāzu emisijas (SEG emisijas) ir atkarīgas no vairākiem faktoriem, un viens no tiem ir dzīvnieka saražotais kūtsmēslu daudzums un to ķīmiskais sastāvs. Liela ietekme uz apkārtējo vidi ir izdalītajam slāpekļa daudzumam. Aitu ēdināšanā galvenie barības līdzekļi ir zāles lopbarība un spēkbarība, kuru sastāvā ir kopproteīns un citas slāpekli saturošas vielas.

    Projekta „Dažādu šķirņu aitu un to krustojumu piemērotība kvalitatīvu liemeņu un jēra gaļas ieguvei” izstrādes laikā noskaidrots, ka 1 kg dzīvmasas pieauguma veidošanai dažādu šķirņu jēri, kā arī vienas šķirnes dažādu vaislinieku pēcnācēji, patērē atšķirīgu vienāda sastāva spēkbarības un siena daudzumu. Nav noskaidrots, cik no uzņemtajām barības vielām tika izmantotas produkcijas ražošanai un ķermeņa funkciju nodrošināšanai, bet cik no tām nonāca vidē (mēslos) neizmantotā veidā, tādejādi pastiprinot vides piesārņošanas risku.

    Latvijā aitu ēdināšanai piemēro atšķirīgus spēkbarības izdales variantus: barības izdale ar rokām, izdale no birstošās siles, izdale ar spēkbarības staciju (automatizēta spēkbarības padeve), bet vasarā pārsvarā jēru nobaro ganībās.

    Līdz šim nav veikti pētījumi par spēkbarības izbarošanas veidu ietekmi uz barības vielu konversiju un vides piesārņošanu.

    Projekta izstrādes gaitā tiek plānots analizēt izēdinātās lopbarības (spēkbarība un siens) daudzumu un ķīmisko sastāvu, kā arī barības apēdamību pie atšķirīgiem spēkbarības izdales variantiem, vērtēt barības līdzekļu sagremojamību, veicot barības sagremojamības pētījumus, pietuvinātus saimniecībās piemērotiem nobarošanas apstākļiem.

    Plānotās aktivitātes un rezultāti

    1.2. Darba uzdevumu veikšanas detalizēts izklāsts un laika grafiks

    Darba uzdevumi:

    • Apkopot informāciju no zinātniskajā literatūrā publicētajiem pētījumiem un valstī pieejamiem statistikas datiem, kuri raksturo barības līdzekļu un barības vielu sagremojamību atkarībā no dzīvnieku turēšanas un barības izēdināšanas sistēmas;
    • Izveidot 4 pētījuma grupas pa 4 jēriem grupā, jēriem izēdināt vienāda sastāva spēkbarību, piemērojot atšķirīgu tās izdali.
    • Uzskaitīt patērētās lopbarības daudzumu, sagatavot barības paraugus un nosūtīt uz laboratoriju, ķīmiskā sastāva analīžu veikšanai.
    • Veikt kūtsmēslu savākšanu, svēršanu un paraugu sagatavošanu, kūtsmēslu ķīmiskā sastāva analīžu veikšanai.
    • Veikt jēru augšanas rādītāju un liemeņa kvalitātes analīzi.
    • Sniegt ieteikumus aitu audzētājiem optimālas ēdināšanas sistēmas izvēlē un klimata pārmaiņu mazināšanā.

    Projekta mērķu sasniegšanai 2019. gadā plānots:

    Nr.

    p.k.

    Pasākumi

    Mēneši

    VI

    VII

    VIII

    IX

    X

    XI

    XII

    1.

    Literatūras studijas

    x

    x

    x

    x

    x

    x

     

    2.

    Pētījuma grupu veidošana

    x

    x

    x

     

     

     

     

    3.

    Jēru barošanas un augšanas kontrole (svēršana un ultrasonogrāfija), izlietotās barības uzskaite, ķīmiskā sastāva analīzes

    x

    x

    x

    x

    x

    x

     

    4.

    Kūtsmēslu savākšana, daudzuma noteikšana un paraugu sagatavošana (plānota 3 reizes nobarošanas laikā pa 5 dienām)

    x

    x

    x

    x

    x

    x

     

    5.

    Jēru kaušana (novērtēt liemeņu kvalitāti pēc SEUROP klasifikācijas)

     

    x

    x

    x

    x

    x

     

    6.

    Pētījuma rezultātu ievade datu bāzē, rezultātu analīze

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    7.

    Atskaites un publikāciju sagatavošana

     

     

     

     

     

    x

    x

    Iestādes loma projektā
    Projekta iesniedzējs
    Projekta uzsākšanas datums
    Projekta beigu datums
    Projekta budžets

    21 736.00 EUR

    Projekta vadītājs
    Daina Kairiša
    Pielikums Izmērs
    Kairiša_19-00-SOINV05-000025.pdf 2.07 MB
    Pievienots 18/01/2019