Pārlekt uz galveno saturu

Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādām ogām, augļu un dārzeņu piedevām

Projekta numurs
18-00-A01620-000046
Sadarbības partneri

SIA “Grow Bite”, SIA "Cietais rieksts"

Mērķis

Projekta mērķis: veicināt lauksaimniecības, lauksaimniecības produktu pārstrādes nozares un projektu sadarbību, lai izstrādātu jaunus produktus – bioloģiskas izcelsmes augu piena (kaņepes un sojas pupiņas) saldējumu un dzērienus ar dažādām Latvijā audzētu ogu, augļu un dārzeņu piedevām un nodotu projekta ietvaros gūtās zināšanas dažādām mērķauditorijām Eiropas Inovāciju partnerības (EIP) tīklā un citos komunikācijas kanālos.

Projekta ietvaros plānots izstrādāt jaunus, uz augu piena bāzētus produktus. Šobrīd pārtikas produktu tirgos patērētāji pievērš pastiprinātu uzmanību produktu veselīgumam. Tāpat tiek identificēts, ka arvien vairāk cilvēku ir dažādas alerģijas uz pārtikas produktiem (piemēram, laktozi, glutēnu, un citām vielām). Tāpēc arvien vairāk iespējas parādās alternatīvas, bioloģiskas izcelsmes produktiem. It īpaši attīstītajos tirgos, piemēram, Lielbritānija, Vācija, Francija, ASV un citviet. Šī projekta gaitā paredzēts izstrādāt uz augu piena bāzes gatavotu saldējumu un dzērienus, kas būs inovatīvi sekojošu iemeslu dēļ: 1) tie būs bāzēti uz augu pienu (tātad 100% bez laktozes); 2) visi produkti būs bez glutēna, jeb lipekļa; 3) produkti būs bez pievienota cukura (tiks eksperimentēts ar dabīgajiem saldinātājiem); 4) ražošanā tiks izmantotas tikai bioloģiskas izcelsmes izejvielas; 5) tiks pētīts Latvijā selekcionētu un audzētu ogu īpašības ražošanas procesā un produktā tā uzglabāšanas periodā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Izstrādātas dažādas produktu receptūras un tehnoloģijas mīkstā saldējuma un dzērienu ražošanai uz augu izejvielu bāzes.

2. Identificētas optimālās ogu šķirnes, kas labi saglabā savas īpašības arī pie pārstrādes augu piena saldējumā un dzērienos.

3. Izstrādāti tehnoloģiskie risinājumi sāls, cukura aizstāšanai ar dabīgajiem saldinātājiem.

4. Izstrādātas ražošanas procesa kartes un produktu piegādes ķēdes procesu no lauksaimnieka līdz produkta gala apstrādei.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

90 608,96 EUR

Projekta vadītājs
SIA “Grow Bite”
Pielikums Izmērs
Buklets 4.94 MB
Projekta iestāde
Dārzkopības institūts
Pievienots 23/03/2021