Pārlekt uz galveno saturu

Lopbarības pākšaugu izēdināšanas zootehniskā un ekonomiskā efektivitāte atgremotājdzīvnieku gaļas ražošanai (S352)

Projekta numurs
19-00-SOINV05-000028
Struktūrvienības kods
S352
Mērķis

Veicināt bioloģiskās saimniekošanas apstākļos kvalitatīvas liellopu un mazo atgremotājdzīvnieku gaļas ražošanu Latvijā, to nobarošanā izmantojot ar pākšaugu piedevu veidotus pašražotās spēkbarības maisījumus. Skaidrot sagatavoto maisījumu izbarošanas efektivitāti, analizējot dzīvnieku nobarošanas rezultātus un iegūtās gaļas kvalitāti.

Pētījuma projekts “„Lopbarības pākšaugu izēdināšanas zootehniskā un ekonomiskā efektivitāte atgremotājdzīvnieku gaļas ražošanai, tostarp marmorizētas gaļas ieguvei”.
Projekta īstenošanas laikā 2019. gadā divās Latvijas saimniecībās –ZS Atēnas un Jēru kontrolnobarošanas stacijā “Klimpas” tika ierīkots petījums gaļas kazu, gaļas liellopu un aitu nobarošanai ar dažādiem proteīna barības līdzekļiem, iekļaujot spēkbarības maisījumos lopbarības pupas un zirņus. Pētījums tika veikts 4 mēnešus (jūlijs, augusts, septembris, oktobris).
Pētījuma laikā tika uzkrāts nepieciešamais datu materiāls, lai izdarītu pagaidu secinājumus par atgremotājdzīvnieku nobarošanas rezultātiem.
Uz iegūto rezultātu pamata 2020. gadā tiks aizstāvēts Bakalaura darbs par tēmu “Lopbarības pupu izēdināšanas efektivitāte gaļas jaunlopu izaudzēšanā līdz atšķiršanai”.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta mērķu sasniegšanai 2019. gadā plānots:
1. Veikt gaļas liellopu, aitu un (vai) gaļas kazu nobarošanas izmēģinājumus, lai skaidrotu pākšaugu (zirņi, pupas) īpatsvaru pašražotās spēkbarības sastāvā, kā arī pašražotās spēkbarības palielinātās devas liellopiem nobarošanas beigu posmā.
2. Analizēt dažādu pākšaugu un tradicionāli izēdināto pašražoto spēkbarības maisījumu ietekmi uz atgremotājdzīvnieku nobarošanas spējām (dzīvmasa, dzīvmasas pieaugums, barības izmantošanas efektivitāte), liemeņa (pēc EUROP un tauku noslāņojuma) un gaļas kvalitāti (gaļas ķīmiskais sastāvs, marmorizācijas pakāpe, krāsa un krāsas intensitāte, gaļas stingrība un tekstūra, tauku krāsa un kvalitāte) bioloģiskās saimniekošanas apstākļos.
3. Skaidrot iegūto liemeņu un gaļas kvalitāti, tostarp sensorās īpašības, atkarībā no dzīvnieku nobarošanas beigu fāzē izēdināto spēkbarības maisījumu sastāva un īpatsvara kopējā barības devā.
4. Organizēt ražošanas (izmēģinājuma veikšanas vietā) apstākļos izēdinātās barības devas galveno barības vielu sagremojamības pārbaudi, vērtējot vides piesārņojuma risku.
5. Novērtēt pākšaugu iekļaušanas zootehnisko un ekonomisko efektivitāti pašražotās spēkbarības maisījumos.
6. Sagatavot publikācijas un piedalīties diskusijās par vietējas izcelsmes pākšaugu izmantošanas iespējām kvalitatīvas liellopu, aitu un kazu gaļas ieguvē

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

18 500.00 EUR

Projekta vadītājs
Elita Aplociņa
Pielikums Izmērs
Aplociņa_19-00-SOINV05-000028.pdf 1.12 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 18/01/2019